ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΚΕΛ και ΟΕΛΜΕΚ ζητούν να χαμηλώσουν οι τόνοι για τη δημόσια παιδεία

O Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι «αυτοί οι οποίοι ανέβασαν τους τόνους οφείλουν πρώτα και κύρια αυτοί να δείξουν τον δρόμο»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Θέματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία, οι ανά τρίμηνο εξετάσεις στη Μέση Εκπαίδευση και το επί τούτου δημοψήφισμα των εκπαιδευτικών, το νέο σύστημα διορισίμων και το συνταξιοδοτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται δεκάδες, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ), Γιάννος Σωκράτους, δήλωσε ότι «δυστυχώς αυτή η συνάντηση γίνεται υπό τη σκιά των τελευταίων λυπηρών εξελίξεων στην εκπαίδευση και της γενικότερης κρίσης και επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανώσεων και του Υπουργείου Παιδείας».

Πρόσθεσε ότι «είναι τραγικό και λυπηρό από ένα τραγικότατο περιστατικό να έχουμε φθάσει στο σημείο να συζητάμε για εκπαιδευτικούς με ψυχολογικά προβλήματα, για διαρροή προσωπικών δεδομένων και για χίλια δύο άλλα πράγματα που δεν περιποιούν τιμή σε κανένα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την νέα έκκληση του Υπουργού Παιδείας, να χαμηλώσουν οι τόνοι και να αρχίσει διάλογος, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι «αυτοί οι οποίοι ανέβασαν τους τόνους οφείλουν πρώτα και κύρια αυτοί να δείξουν τον δρόμο».

Σημείωσε ότι «στόχος όλων των εκπαιδευτικών εταίρων πρέπει να είναι το καλό του δημόσιο σχολείου και από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με λιγότερες δηλώσεις ενώ τα τελευταία γεγονότα θα έπρεπε να μας δείξουν τον δρόμο ότι θα πρέπει όλοι να μιλάμε λιγότερο και να πράττουμε περισσότερα».

Ο κ. Σωκράτους είπε ότι την ερχόμενη Πέμπτη συνέρχεται το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ «για να αξιολογήσουμε τις εξελίξεις και να πάρουμε τις αποφάσεις μας».

Για τα διαμειφθέντα στη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε πως τέθηκε ξανά στο ΑΚΕΛ η ξεκάθαρη θέση μας για κατάργηση των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων.

Πρόσθεσε ότι «έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και θα αναμένουμε τις όποιες εξελίξεις θα λάβουν χώρα στο Κοινοβούλιο».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν κι άλλα ζητήματα «όπως είναι το θέμα του νέου συστήματος διορισίμων και των παρενεργειών που έχουν παρατηρηθεί».

Όπως είπε ο κ. Σωκράτους, «ξεκαθαρίσαμε ότι η ΟΕΛΜΕΚ ζητά την αξιολόγηση του θεσμού ενώ έχει ζητήσει από τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας όπως συμμετάσχει στην επιτροπή που θα αξιολογήσει την εφαρμογή του νέου συστήματος διορισίμων στην εκπαίδευση».

Συνέχισε, λέγοντας, ότι «ταυτόχρονα αναδείξαμε και άλλα ζητήματα όπως είναι το θέμα του Ταμείου Πρόνοιας, επισημαίνοντας ότι δυστυχώς συνάδελφοι οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν από τον Οκτώβρη του 2011 εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι μετέωροι συνταξιοδοτικά».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι «θα βρισκόμαστε σε επαφή ούτως ώστε τα προβλήματα της εκπαίδευσης να τα προωθήσουμε στο αμέσως επόμενο στάδιο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι «οι δικές μας θέσεις είναι ξεκάθαρες και έχουμε διαφωνήσει με τον θεσμό των εξετάσεων στα τετράμηνα τουλάχιστον όπως βεβιασμένα χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς ένα σωστό, φιλοσοφικό υπόβαθρο το έχει προωθήσει η Κυβέρνηση».

Πρόσθεσε ότι ως ΑΚΕΛ «πιστεύουμε ότι τελικά θα δημιουργηθούν πολύ περισσότερα προβλήματα από ότι θα επιλυθούν και θα μετατρέψουμε τα σχολεία σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο, θα ενισχυθεί η παραπαιδεία και αντί να δίδουμε έμφαση στη μαθησιακή διαδικασία θα δίδουμε έμφαση στην αποστήθιση και στις τεχνικές των εξετάσεων».

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «έχουμε καταθέσει πρόταση Νόμου στη Βουλή βάσει της οποίας καταργείται νομοθετικά ο θεσμός των εξετάσεων στα τετράμηνα και είμαστε σε διάλογο και με άλλες πολιτικές δυνάμεις για να αξιολογήσουμε τη στάση τους έναντι σε αυτή την πρόταση και αναλόγως να δούμε αν αυτή η πρόταση ή διαφοροποιημένη θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής».

«Κάτω από τη βαριά σκιά των όσων παρακολουθούμε αυτές τις μέρες είναι και δική μας άποψη ότι άστοχες δηλώσεις, άστοχες διαρροές, προκλητικές συμπεριφορές από πλευράς κυρίως – λυπούμαι να παρατηρήσω – του Υπουργείου Παιδείας και του ίδιου του Υπουργού, έχουν δυναμιτίσει το κλίμα».

Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, «νομίζω ότι όλοι πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση, να κατεβάσουν τους τόνους, ιδιαίτερα εκείνοι που τους ανέβασαν, να σταματήσουν οι πολλές παρουσιάσεις στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια και στις εφημερίδες και οι αρμόδιοι να επικεντρωθούν περισσότερο στην δουλειά τους και στο πώς θα επιλυθούν προβλήματα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Δήλωσε, καταλήγοντας, ότι «εμάς μας δυσαρεστεί όλη αυτή η εικόνα και θέλουμε να βλέπουμε έργα επίλυσης προβλημάτων και όχι δηλώσεις και αντιδηλώσεις και show στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Προβλήματα στα κατεχόμενα λόγω κακοκαιρίας

«Aπό πότε αναγνωρίζουμε ότι το αεροδρόμιο Τύμπου ονομάζεται Ερτζάν;;;»
Pink  |  18:49

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση