ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλλαγή νομοθεσίας για αναγνώριση υπόπτων ζητά η Αστυνομία

Αφορμή στάθηκε το περιστατικό όπου κλήθηκε ανήλικο θύμα σεξουαλικής κακοποίησης να αναγνωρίσει το θύτη του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας και εκσυγχρονισμού των διαδικασιών αναγνώρισης υπόπτων από παιδιά ή και γυναίκες που έτυχαν κακοποίησης επισημαίνει ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

Αφορμή στάθηκε πρόσφατο περιστατικό σε αστυνομικό σταθμό όπου κλήθηκε ανήλικο θύμα σεξουαλικής κακοποίησης να αναγνωρίσει το θύτη του.

Σε διάσκεψη τύπου ο Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση το παιδί δεν κλήθηκε να αναγνωρίσει τον θύτη του σε αναγνωριστική παράταξη αλλά και ούτε του ζητήθηκε να τον αγγίξει ώστε να τον υποδείξει.

Ο κύριος Αγγελίδης δήλωσε ότι ο ύποπτος βρισκόταν σε ένα γραφείο όπου αστυνομικοί και λειτουργοί του τμήματος ευημερίας συνόδεψαν το παιδί και του ζήτησαν να αναγνωρίσει το πρόσωπο που το κακοποιούσε. 

Το παιδί ήρθε όπως αναφέρει πρόσωπο με πρόσωπο με τον θύτη διαδικασία, η οποία προβλέπεται από τους κανονισμούς οι οποίοι όπως τόνισε πρέπει να αλλάξουν.

Υπενθυμίζεται ότι η καταγγελία ήρθε εις γνώση της Βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά, η οποία έστειλε την περασμένη Παρασκευή επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης για να επικοινωνήσει με τον Αρχηγό Αστυνομίας για τα περαιτέρω.

Το σημαντικότερο σημείο που προκάλεσε την οργή των Βουλευτών είναι ότι υπήρχε άγνοια για τη συγκεκριμένη αστυνομική διάταξη και ότι ακόμη και όταν γίνονταν οι διαβουλεύσεις για καταρτισμό της εθνικής στρατηγικής για τη σεξουαλική κακοποίηση, δεν αναφέρθηκε ποτέ στις συζητήσεις ότι υπάρχει μια τέτοια διάταξη.

Ούτε και η Αναστασία Παπαδοπούλου, Ειδική Σύμβουλος για σκοπούς ετοιμασίας της εθνικής στρατηγικής για θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, ήταν γνώστης και εξέφρασε στη συνεδρίαση, όπως λέχθηκε, την έντονη δυσφορία της γιατί σε καμία φάση των διαβουλεύσεων δεν ενημερώθηκε ότι υπάρχει αυτή η αστυνομική διάταξη στους κανονισμούς.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι σε περιπτώσεις διερεύνησης καταγγελιών για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης υπάρχει αυτή η διάταξη για αστυνομική παράταξη, που προνοεί ότι το θύμα ενδεχομένως, πέραν της αναγνώρισης, να κληθεί να αγγίξει τον πιθανό θύτη στον ώμο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση