ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:06
 

Ανησυχία Ευρώπης για την μικρή πρόοδο στις φυλακές

Ελάχιστη πρόοδο στα μέτρα για φυλακές εντοπίζει το ΣτΕ, ξεκινά τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει ανησυχία για την «μικρή απτή πρόοδο» που σημείωσε η Λευκωσία τα τελευταία επτά χρόνια σε ό,τι αφορά την εισαγωγή των γενικών μέτρων που αφορούν τις φυλακές, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση «Ονουφρίου εναντίον Κύπρου». Η Επιτροπή Υπουργών θέτει παράλληλα σε εφαρμογή τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας της υπόθεσης.

Το ΕΔΑΔ είχε αποφανθεί το 2010 ότι υπήρξε ταπεινωτική μεταχείριση του Ανδρέα Ονουφρίου κατά την κράτησή του στην απομόνωση, στην οποία είχε τεθεί για 47 ημέρες το 2003. Δεν κρίθηκε αναγκαία η λήψη οποιωνδήποτε ατομικών μέτρων στο πλαίσιο της υπόθεσης, καθώς ο αιτητής βγήκε από την απομόνωση το 2003 και δεν επιδικάστηκε καμία αποζημίωση.

Σε ό,τι αφορά τα γενικά μέτρα, υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο, η Λευκωσία είχε ενημερώσει το Συμβούλιο της Ευρώπης για το νομοσχέδιο για αναθεώρηση του Νόμου για τις Φυλακές, αλλά και για τους Κανονισμούς των Φυλακών, λέγοντας ότι κατατίθενται σύντομα προς έγκριση στη Βουλή.

Οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών, που συνεδρίασαν μεταξύ 13 και 15 Μαρτίου, στο Στρασβούργο εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς αυτή η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του Σώματος για πάνω από επτά χρόνια. Ανέφεραν επίσης ότι έχει σημειωθεί μικρή απτή πρόοδος σε σχέση με την εισαγωγή γενικών μέτρων.

Παράλληλα σημείωσαν με ενδιαφέρον τους νέους Κανονισμούς των Φυλακών, που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό τον Ιανουάριο του 2018 και τα πρακτικά μέτρα που λήφθηκαν για την βελτίωση των συνθηκών απομόνωσης, προσθέτοντας ότι αυτά τα μέτρα μπορούν να απαντήσουν στην κριτική του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ενθάρρυναν επίσης τις κυπριακές αρχές να κάνουν όλα τα αναγκαία βήματα για να διασφαλίσουν ότι θα υιοθετηθούν οι νέοι Κανονισμοί των Φυλακών και θα ισχύσουν το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων.

Ακόμη, η Επιτροπή Υπουργών σημείωσε με ενδιαφέρον την προτεινόμενη τροποποίηση στον Περί Φυλακών Νόμου, ώστε να καταστεί ανεξάρτητο το Συμβούλιο των Φυλακών. Κάλεσε επίσης τις αρχές να διευκρινίσουν περαιτέρω το νομικό πλαίσιο και την πρακτική που ακολουθεί το Συμβούλιο των Φυλακών, καθώς όπως αναφέρεται, σχετίζεται με τη διαδικασία και την χρονική συγκυρία της εξέτασης ατομικών παραπόνων σε σχέση με την απομόνωση.

Η Επιτροπή Υπουργών αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας της υπόθεσης «για να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις» και κάλεσε τις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης ή να ενημερώσουν το Σώμα για τις εξελίξεις μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2018.

Σε επικοινωνία του ΚΥΠΕ με εκπρόσωπο του ΣτΕ αναφέρθηκε ότι η διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας συνεπάγεται στενότερη παρακολούθηση της προόδου από την Επιτροπή Υπουργών, αναφορικά με την εφαρμογή της απόφασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

ΑΚΕΛ: Άστοχη η ενέργεια Ακιντζί να εγείρει θέμα UNFICYP

«Πατρετο χαπαρι κυριοι του ακελ οτι ο ακκιντζη ειναι χειροτερος απο τον ντεκταζ και τον ερογλου και σταματατε ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  17:17

Κι άλλο παιδάκι με εξανθήματα σε παραλία

«Δεν ειναι αναγκη τον ψυλο να τον κανου με καμηλο! Αυτα τα εξανθηματα οφειλονται σε αλλεργιες!!!»
Ντομπρος Κελαηδης  |  17:13

#PoliticsBlog Οι κολωτούμπες, ο Χαμπιαούρης και ποιους έχει στο χέρι η Χρυσταλλού

«Από ότι φαίνεται στην Κύπρο, εδώ και μερικές δεκαετίες, ευδοκιμούν οι προστάτες (με άλλα λόγια πατρώνοι) ...»
πανασιανός  |  14:45

Μόνο Αναστασιάδη - Ακιντζί συναντά η Λουτ

«ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΩΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ Έτοιμοι να μοιραστούν τη χώρα μας με τους Ισλάμ ...»
ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ  |  12:24

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση