ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχούν στη Γερμασόγεια για αναβάθμιση υποσταθμού ΑΗΚ

Εκπρόσωποι της Αρχής διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

ΚΥΠΕ

Προβληματισμό και ανησυχία στους κατοίκους του Δήμου Γερμασόγειας έχει προκαλέσει η πρόθεση της Αρχής Ηλεκτρισμού να αναβαθμίσει τον υποσταθμό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, την ώρα που εκπρόσωποι της Αρχής διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ότι αυτό επιβάλλουν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού.

Το θέμα απασχόλησε δημόσια ακρόαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο Γερμασόγειας, στην παρουσία του Δήμου και εκπροσώπων της ΑΗΚ, του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, του Κτηματολογίου, του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών καθώς και κατοίκων της περιοχής.

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς, αφού την ώρα που ο Δήμος διαφωνεί με αναβάθμιση του υποσταθμού και ζητά μελέτες που να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, η Αρχή Ηλεκτρισμού δηλώνει πως αυτό είναι απαραίτητο ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης του παραλιακού μετώπου, άμεσα συνδεδεμένες με μεγάλα έργα ανάπτυξης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι λόγοι που ο Δήμος Γερμασόγειας είναι αρνητικός, είπε ο κ.Ξυδιάς, είναι ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση από την εποχή που κτίστηκε ο υποσταθμός, το 1985, όπου δεν υπήρχαν καθόλου κατοικίες και πρόσθεσε αυτή τη στιγμή είναι μια περιοχή με έντονη αναπτυξιακή δραστηριότητα και ήδη για το τεμάχιο που εφάπτεται στον υποσταθμό, εξετάζεται αίτηση για άδεια οικοδομής».

Θεωρούμε, συνέχισε, ότι η οποιαδήποτε επέκταση του σταθμού, πιθανόν να δημιουργεί ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και σημείωσε ότι «στη συζήτηση, προς πίστη της, η ΑΗΚ εξέφρασε τη διάθεση της να γίνει ανεξάρτητη μελέτη, για να καθησυχάσουμε τις ανησυχίες των περιοίκων σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία και ελπίζω να δείξει και την ίδια διάθεση για να βελτιώσουμε και την εικόνα του υφιστάμενου υποσταθμού».

Ο Κυριάκος Ξυδιάς ανέφερε ακόμη πως ο Δήμος προχώρησε ήδη, μέσω του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε μετρήσεις των υφιστάμενων επιπέδων ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων που θέτει η σχετική σύσταση της ΕΕ.

Με την ενίσχυση του υποσταθμού τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία θα παραμείνουν εντός των ορίων της ΕΕ και διεθνών έγκριτων οργανισμών, διαβεβαίωσε από την πλευρά του, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής - Ιδιοκτήτης Συστήματος Μεταφοράς στην ΑΗΚ, Κώστας Γαβριηλίδης.

«Δεν είναι δυνατόν όλοι να απαιτούν ηλεκτροδότηση των υποστατικών τους και να μην θέλουν την εγκατάσταση έργων υποδομής», ανέφερε και υπέδειξε ότι αποτελεί παγκόσμια πρακτική, οι υποσταθμοί μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, να βρίσκονται στο γεωγραφικό κέντρο της περιοχής την οποίαν ηλεκτροδοτούν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνέχισε, η ενίσχυση του υποσταθμού είναι αναγκαία για να ηλεκτροδοτηθούν νέα φορτία στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, «ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα ασφάλειας και υγείας, μπορώ να είμαι απόλυτα καθησυχαστικός, αφού η ΑΗΚ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των περιοίκων».

«Έχουν γίνει πολλές έρευνες παγκόσμια εδώ και πολλές δεκαετίες για να καταδείξουν την όποια σύνδεση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων με οποιανδήποτε ασθένεια και καμία δεν έχει καταδείξει αυτή τη σύνδεση», δήλωσε και τόνισε ότι είναι σεβαστές και κατανοητές οι ανησυχίες, «αλλά θεωρώ τα στοιχεία που δώσαμε πρέπει να καθησυχάσουν τους περιοίκους».

Εκπρόσωποι των κατοίκων που γειτνιάζουν με τον υποσταθμό εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να προχωρήσουν στην συγκέντρωση υπογραφών, σε μια προσπάθεια αποτροπής των σχεδιασμών για αναβάθμιση του υποσταθμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση