ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιδράσεις για τα σκουπίδια στα φράγματα Γερμασόγειας και Κιτίου

Προκύπτει και θέμα περαιτέρω μόλυνσης των νερών, από ενδεχόμενη είσοδο στον υδατοφράκτη με βάρκες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΓΙΑΝΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ

Θέμα συζήτησης έγιναν οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε σχέση με τα σκουπίδια που επιπλέουν στο φράγμα της Γερμασόγειας, το οποίο υπερχείλισε αργά το βράδυ της Κυριακής. Του θέματος επιλαμβάνεται ήδη ο Δήμος Γερμασόγειας, καθώς και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Οι εικόνες, ωστόσο, δεν άφησαν ασυγκίνητο τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο οποίος απέστειλε μήνυμα προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Η προθυμία του Δημοτικού Συμβουλίου Γερμασόγειας για είσοδο στο φράγμα με βάρκες, προσέκρουσε στο εμπόδιο που έθεσε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και έχει σχέση με την ασφάλεια. Ωστόσο, προκύπτει και θέμα περαιτέρω μόλυνσης των νερών, από ενδεχόμενη είσοδο στον υδατοφράκτη με βάρκες, όπως μας εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου.

Παράλληλα, παρόμοιο πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει και στο φράγμα του Κιτίου στην Λάρνακα. Οι φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας βγάζουν στην επιφάνεια ολόκληρη χωματερή στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και κάτω από το νερό.

Έτοιμος για δράση ο Δήμος Γερμασόγειας

Για το θέμα επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Γερμασόγειας, Κυριάκο Ξυδιά, ο οποίος μας ανέφερε ότι ο δήμος είναι έτοιμος για να αναλάβει δράση. Κατ' αρχάς, ο κ. Ξυδιάς τόνισε ότι υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα καλαμιών, το οποίο είναι αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών και δεν πρόκειται για ρύπανση. Ωστόσο, υπάρχει πρόνοια, σε συνεννόηση με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, όπως, όσα παρασύρει το ποτάμι, θα τα μαζέψουν οι εργαζόμενοι στον δήμο, ενώ όσα παραμείνουν εντός του υδατοφράκτη, μόλις χαμηλώσει η στάθμη του νερού, θα τα μαζέψουν μέλη του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

Όσο για τα σκουπίδια (τενεκεδάκια, πλαστικά μπουκάλια κτλ), πρόσθεσε ο κ. Ξυδιάς, υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο η κατάσταση δεν είναι τραγική, τόνισε. Κι αυτό, διότι, στο πρόσφατο παρελθόν πραγματοποιήθηκε μια εκστρατεία καθαριότητας, κατά την οποία συνελέχθησαν τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών.

Τώρα, η προσπάθεια είναι να μην καταλήξει τίποτα στην θάλασσα, αφού υπάρχουν τα σημεία όπου μπορούν να ανακοπούν και να περισσυλλεγούν τα σκουπίδια, είπε. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για τρία σημεία, ένα φυσικό βαθούλωμα και δύο αναχώματα, όπου μπορεί η πορεία των σκουπιδιών να ανακοπεί, ώστε τα συνεργεία του Δήμου να μπορούν να τα μαζέψουν με μεγαλύτερη ευκολία.

Πλέον, όμως, τα καλάμια στην επιφάνεια του φράγματος και στο σημείο απ' όπου υπερχειλίζει, έχουν παραμείνει στάσιμα, δεν παρασύρονται και κατά συνέπεια, συγκρατούν και τα σκουπίδια, είπε ο κ. Ξυδιάς. Σε ερώτησή μας αν μπορούν να περισυλλεγούν από την επιφάνεια του νερού, μας απάντησε ότι έγινε εισήγηση εκ μέρους του για είσοδο στο φράγμα με βάρκες, ωστόσο, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων δεν την έκανε δεκτή, προειδοποιώντας για θέματα ασφάλειας του προσωπικού.

«Η ευθύνη βαραίνει τις κοινότητες»

Μιλώντας στο 24News ο Α’ τεχνικός μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Φαίδρος Ρουσής, είπε ότι οι ευθύνη για την καθαριότητα βαραίνει τις κοινότητες και τους δήμους τους οποίους διέρχεται ο ποταμός που καταλήγει στον υδατοφράκτη Γερμασόγειας. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει την σημαντική προσπάθεια για καθαρισμό που έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο Γερμασόγειας και την μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών που περισυνελέγη στο πρόσφατο παρελθόν.

Ερωτηθείς σχετικά, μας απάντησε ότι ο λόγος που δεν επετράπη από το Τμήμα η είσοδος μελών του Δημοτικού Συμβουλίου με βάρκες στο φράγμα για εργασίες καθαρισμού, ο κ. Ρουσής επικαλέστηκε ότι υπάρχουν θέματα ασφάλειας.

Η κατάσταση που αντικρίζουμε σήμερα, είπε ο κ. Ρουσής, είναι το αποτέλεσμα της νοοτροπίας των πολιτών, οι οποίοι ξεφορτώνονται τα σκουπίδια τους στις κοίτες των ποταμών και των χειμάρρων, οι οποίοι, όταν τρέχουν ξανά, τα παρασύρουν.

Αντίδραση και από Οικολόγους

Επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος απέστειλε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, χθες, Κυριακή, όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φωτογραφίες από την επιφάνεια του φράγματος.

Μιλώντας στο 24News, ο κ. Θεοπέμπτου είπε δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση.

Σε σχέση με την αρνητική απάντηση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων στον Δήμο Γερμασόγειας, όσον αφορά την είσοδο με βάρκες στο φράγμα, ο κ. Θεοπέμπτου, πέρα από τα θέματα ασφαλείας, επεκτάθηκε και στα θέματα της μόλυνσης του νερού. Όπως εξήγησε, οι βάρκες οι οποίες είναι μηχανοκίνητες απαγορεύεται να εισέρχονται σε υδατοφράκτες των οποίων το νερό είναι πόσιμο.

Επίσης, απαγορεύεται να εισέρχονται ακόμα και βάρκες βαμμένες, καθώς η μπογιά είναι τοξική, ώστε να εμποδίζει την ανάπτυξη και την προσκόλληση διαφόρων οργανισμών που ζουν στο νερό. Η τοξική μπογιά, ωστόσο, είναι επιζήμια για το φυσικό περιβάλλον, ανέφερε καταληκτικά.

Τέλος, ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στην ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού, όσον αφορά την ρύπανση του περιβάλλοντος. Δεν φταίει η Κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά, αλλά ο καθένας από 'μας, που ρυπαίνει με τα σκουπίδια του το φυσικό περιβάλλον.

«Χωματερή» και το φράγμα Κιτίου

Τραγική είναι και η κατάσταση στο φράγμα Κιτίου στην Λάρνακα, την οποία φέρνουν στην δημοσιότητα οι φωτογραφίες του Πέτρου Πέτρου, στην ομάδα «Καιρόφιλοι Κύπρου».

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, ελαστικά αυτοκινήτων, πλαστικά παιχνίδια, μια φουκού και ό,τι μπορεί να φανταστεί κάποιος, είναι πεταμένα, είτε στην γύρω περιοχή, είτε κάτω από το νερό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση