ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από αθώος, ένοχος ο Χρίστου για τη δολοφονία της συζύγου του

Το Ανώτατο ανέτρεψε αθωωτική απόφαση για το φόνο της Α.Χρίστου από την Πάφο, κρίνοντας ένοχο το σύζυγό της

ΚΥΠΕ

Ο σύζυγος του θύματος Ευριπίδης Χρίστου είχε δικαστεί πρωτοδίκως για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και το Κακουργιοδικείο τον απάλλαξε κατόπιν πολύμηνης δίκης στις 30.12.14, αποφασίζοντας ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία εναντίον του.

Η Νομική Υπηρεσία άσκησε έφεση εναντίον της αθωωτικής απόφασης, ζητώντας την ακύρωσή της. Κατόπιν ακροάσεως της Έφεσης, το Τριμελές Ποινικό Εφετείο έκρινε ότι η απόφαση ήταν λανθασμένη.

Περαιτέρω το Ανώτατο απεφάνθη ότι η μαρτυρία που παρουσίασε η Γενική Εισαγγελία ήταν καθόλα επαρκής, ενοχοποιητική και ότι «το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων συνθέτει τους αδιάσπαστους κρίκους της περιστατικής μαρτυρίας, αφανίζει την πιθανότητα λάθους και οδηγεί στην ενοχή πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας».

Επιπλέον το Εφετείο υιοθέτησε τη θέση του Εισαγγελέα ότι η μη ανεύρεση του γενετικού υλικού (dna) του κατηγορουμένου στο μπαστούνι, με το οποίο κτυπήθηκε το θύμα, δεν αποκλείει τη χρησιμοποίησή του από τον κατηγορούμενο και τον καθορισμό του ως φονικό όπλο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι το Κακουργιοδικείο δεν συνεκτίμησε ορθά τις ψευδείς δηλώσεις του κατηγορουμένου και ως εκ τούτου παρέλειψε να τις συμπεριλάβει στη μαρτυρία.

Το Εφετείο, ακυρώνοντας την αθωωτική απόφαση, χωρίς να διατάξει επανεκδίκαση της υπόθεσης, καταδίκασε απευθείας τον κατηγορούμενο για την ανθρωποκτονία και στις 20 Οκτωβρίου ο δικηγόρος του Ευριπίδη Χρίστου θα αγορεύσει για μετριασμό της ποινής που θα του επιβληθεί.

Στις 23 Ιουλίου 2014, περί ώρα 10:00 π.μ. βρέθηκε από άνδρες της Αστυνομίας Πόλεως Χρυσοχούς το πτώμα της Αλίκης Χρίστου, ηλικίας 78 ετών. Η σορός κειτόταν ξαπλωμένη ανάσκελα, σκεπασμένη με κουβέρτα κάτω από δένδρο συκαμινιάς, σε χωράφι στην τοποθεσία «Αφινιά» του χωριού Κρητού Τέρρα.

Κατηγορούμενος και θύμα διέμεναν την επίδικη περίοδο στο χωράφι εκείνο, διαβιώνοντας κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες. Υπεύθυνοι για το θάνατο της θεωρήθηκαν αρχικά ο σύζυγος και η αδελφή του θύματος Ευριπίδης Χρίστου και Γεωργία Χριστοφόρου αντίστοιχα, όμως η αστυνομική έρευνα έδειξε ως μόνο υπαίτιο τον πρώτο. Στη μακρά δικαστική διαδικασία κατέθεσαν 25 μάρτυρες για την Κατηγορούσα Αρχή, μεταξύ των οποίων 3 εμπειρογνώμονες και 4 μάρτυρες υπεράσπισης.

Με βάση την απόφαση του Εφετείου, το βράδυ της 22ας Ιουλίου 2014 θύμα και καταδικασθείς διαπληκτίστηκαν. Ο σύζυγος κτύπησε με το μπαστούνι του την αποβιώσασα, προκαλώντας τραύμα στη μετωπιαία χώρα και εσωτερική αιμορραγία στην κροταφική χώρα. Η Αλίκη Χρίστου ξάπλωσε στο έδαφος για να κοιμηθεί και η εσωτερική αιμορραγία προκάλεσε εν τέλει το θάνατό της. Οι ιατροδικαστές έκριναν μεταξύ άλλων ότι η μεταλλική θήκη που υπήρχε στην άκρη του μπαστουνιού ταυτιζόταν με το αποτύπωμα που εντοπίστηκε στο μέτωπο της Αλίκης Χρίστου.

Την υπόθεση, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, χειρίστηκε ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Π. Αριστείδης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X