ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων από τη Βουλή για το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο Προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέρχεται στα 130 εκ. το χρόνο εκ των οποίων τα 65 εκ. προέρχονται από το κράτος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας αναμένει απαντήσεις, σε κάποια ερωτήματα που ηγέρθησαν ώστε μέχρι την Παρασκευή να αποδεσμεύσει τα κονδύλια για τις κτιριολογικές εγκαταστάσεις (13 εκ. ευρώ , τις άδειες χρήσης (632.500 ευρώ), τα νομικά έξοδα (9.000) και τη συντήρηση μηχανογραφικών συστημάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου (713.300 ευρώ), όπως δήλωσαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου.

Κατά την τελευταία της συνεδρία πριν από τις θερινές διακοπές, η Επιτροπή Παιδείας συζήτησε τις αποδεσμεύσεις που ζητά το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα προβλήματα και τις προοπτικές στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η Επιτροπή πρέπει να αποδεσμεύσει τα κονδύλια ώστε να μπορέσει το Πανεπιστήμιο να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του, παρατηρώντας ότι δεν είναι έργο της Βουλής ο έλεγχος των δαπανών, αλλά του Γενικού Ελεγκτή.«Δεν είναι στις αρμοδιότητες της Βουλής να κρατά εγκλωβισμένο το Πανεπιστήμιο», είπε ο κ Χατζηγιάννης αναφορικά με τις αποδεσμεύσεις.

Αναφορικά με το θέμα που ηγέρθη για την Ιατρική Σχολή και την κλινική άσκηση των φοιτητών είπε πως το Πανεπιστήμιο είναι σε επαφή με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, ώστε από το Σεπτέμβρη να παρέχεται η κλινική πρακτική στα νοσοκομεία. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι το ΑΚΕΛ για να συνηγορήσει στην αποδέσμευση των κονδυλίων αναμένει απαντήσεις που να αποδεικνύουν ότι οι αποφάσεις και η διαχείριση του δημοσίου χρήματος από το Πανεπιστήμιο συνάδουν με το νόμο. Εξήγησε πως εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με την αγορά και διαχείριση λογισμικών και ότι ελέγχεται η απόλυση και πρόσληψη νομικών συμβούλων.

Αναφέρθηκε περαιτέρω σε παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με βάση τις οποίες υπάρχουν δύο διαφορετικά συμβόλαια για τις άδειες χρήσης και σε ό,τι αφορά την υποχρέωση του Πανεπιστήμιου να πληρώσει ή να μην πληρώσει ποσά σε αμφισβητούμενες συμβάσεις.
Σε ό,τι αφορά την Ιατρική Σχολή, ο κ. Γεωργίου είπε ότι υπάρχει εκκρεμότητα και πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα στελέχωσης των κλινικών. Πρόσθεσε πως εξαντλείται το χρονικό περιθώριο, εντός του οποίου κλινικές των νοσοκομείων θα πρέπει να λειτουργήσουν ως πανεπιστημιακές. Ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ευχαρίστησε για τη Βουλή για τη σταθερή συνεργασία και τη στήριξη της πολιτείας προς το Πανεπιστήμιο.

Διευκρίνισε ότι ο Προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέρχεται στα 130 εκ. το χρόνο εκ των οποίων τα 65 εκ. προέρχονται από το κράτος και τα άλλα 65 από ίδια έσοδα. Συνεχίζοντας είπε ότι στόχος είναι το Πανεπιστήμιο να καταστεί οικονομικά αυτόνομο και ανακοίνωσε -όπως ανέφερε- το καλό νέο για το Πανεπιστήμιο ότι είναι μεταξύ των πρώτων 100 οργανισμών για επιτυχημένη απορρόφηση κονδυλιών και πρώτο σε ό,τι αφορά την κατά κεφαλήν απορρόφηση. Πρόσθεσε ότι για το 2016 και 2017 εξασφάλισε χρηματοδότηση 52 εκ. εκ των οποίων εισέπραξε τα 30 εκ.

Ο Πρύτανης είπε στη συνέχεια ότι οι προοπτικές του Πανεπιστημίου Κύπρου στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων είναι αυξημένες αφού ο Ορίζοντας 20-20 αφορά τομείς υγείας και με την ολοκλήρωση της ιατρικής σχολής το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα έχει αυξημένη δυνατότητα απορρόφηση πόρων. Ερωτηθείς για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει με την κλινική άσκηση των φοιτητών της ιατρικής, είπε πως η διαδικασία βρίσκεται σε ακτίνα βολής για ανακοίνωση συμφωνίας.

Τα παιδιά του πέμπτου έτους θα έχουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών, είπε αναφέροντας ότι η Σχολή στελεχώνεται χρόνο με το χρόνο και ότι ποτέ δεν υπήρχε πρόβλημα με καθηγητές.


Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X