ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απορρίπτει η αστυνομία ότι το παιδί άγγιξε θύτη

Αντιδράσεις προκάλεσε η καταγγελία ότι ανήλικο θύμα σεξουαλικής κακοποίησης υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει το θύτη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεν έγινε αναγνωριστική παράταξη προσώπων, ούτε ζητήθηκε από τον μάρτυρα να αγγίξει το πρόσωπο, σύμφωνα με την αστυνομία αναφορικά με την καταγγελία ότι ανήλικο θύμα σεξουαλικής κακοποίησης υποχρεώθηκε από την Αστυνομία, παρουσία και λειτουργών των κοινωνικών υπηρεσιών, να αναγνωρίσει το θύτη σε αστυνομική παράταξη.

Το θύμα πέρασε από το χώρο όπου βρισκόταν ο ύποπτος, ύστερα από συγκατάθεση του υπόπτου, στην παρουσία ανακριτών και του γραφείου ευημερίας, αναφέρει η αστυνομία, σημειώνοτας ότι η διαδικασία εφαρμόζεταί μόνο όπου κρίνεται αναγκαία και σπάνια κατά τη διερεύνηση υποθέσεων κακοποίησης παιδιών.

Η καταγγελία ήρθε εις γνώση της Βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά, η οποία έστειλε την περασμένη Παρασκευή επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης για να επικοινωνήσει με τον Αρχηγό Αστυνομίας για τα περαιτέρω.

Το σημαντικότερο σημείο που προκάλεσε την οργή των Βουλευτών είναι ότι υπήρχε άγνοια για τη συγκεκριμένη αστυνομική διάταξη και ότι ακόμη και όταν γίνονταν οι διαβουλεύσεις για καταρτισμό της εθνικής στρατηγικής για τη σεξουαλική κακοποίηση, δεν αναφέρθηκε ποτέ στις συζητήσεις ότι υπάρχει μια τέτοια διάταξη.

Ούτε και η Αναστασία Παπαδοπούλου, Ειδική Σύμβουλος για σκοπούς ετοιμασίας της εθνικής στρατηγικής για θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, ήταν γνώστης και εξέφρασε στη συνεδρίαση, όπως λέχθηκε, την έντονη δυσφορία της γιατί σε καμία φάση των διαβουλεύσεων δεν ενημερώθηκε ότι υπάρχει αυτή η αστυνομική διάταξη στους κανονισμούς.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι σε περιπτώσεις διερεύνησης καταγγελιών για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης υπάρχει αυτή η διάταξη για αστυνομική παράταξη, που προνοεί ότι το θύμα ενδεχομένως, πέραν της αναγνώρισης, να κληθεί να αγγίξει τον πιθανό θύτη στον ώμο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αστυνομίας:

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με την αναγνώριση υπόπτων από θύματα σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η διαδικασία της αναγνώρισης υπόπτων προσώπων με αναγνωριστική παράταξη διέπεται και ρυθμίζεται αναλυτικά από Αστυνομική Διάταξη. Σκοπός είναι η αναγνώριση της ταυτότητας αγνώστων προσώπων και για να γίνει δεκτή στο δικαστήριο μια τέτοια μαρτυρία αναγνώρισης, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι οι ενέργειες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, έγιναν κατά τον καλύτερο δυνατό και δίκαιο τρόπο και τηρήθηκαν αυστηρά οι σχετικοί κανόνες. Να σημειωθεί, ότι η διαδικασία αυτή ακολουθείται μόνο όπου κρίνεται αναγκαία και σπάνια εφαρμόζεται από την Αστυνομία κατά τη διερεύνηση υποθέσεων κακοποίησης παιδιών.

Στην υφιστάμενη διαδικασία προνοείται ότι, αν ο μάρτυρας δεν μπορεί ή δεν θέλει να αγγίξει το πρόσωπο για διάφορους λόγους, μπορεί να γίνει δεκτή αναγνώριση με υπόδειξη, που πρέπει όμως να είναι ευκρινής. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν έγινε αναγνωριστική παράταξη προσώπων, ούτε ζητήθηκε από τον μάρτυρα να αγγίξει το πρόσωπο, αλλά του ζητήθηκε να το αναγνωρίσει ή όχι.

Από την πρώτη στιγμή που εγέρθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, έδωσε οδηγίες για υποβολή εισηγήσεων από το Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων, στη βάση προτύπων που σχετίζονται με το θέμα με σκοπό την επικαιροποίηση της εν λόγω Αστυνομικής Διάταξης, τόσο όσον αφορά παιδιά και άλλους ευάλωτους μάρτυρες, όσο και γενικότερα. Η πιο πάνω Διάταξη, στη συνέχεια θα τεθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, για συζήτηση, μελέτη και οδηγίες.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι από την 01/01/2017 έχει συσταθεί ειδική ανακριτική ομάδα η οποία διερευνά όλες τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η οποία υπάγεται στο Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων που εδρεύει στο Αρχηγείο Αστυνομίας. Η Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της για παροχή πιο εξειδικευμένων, επαγγελματικών και παιδοκεντρικών υπηρεσιών, για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα με γνώμονα την αποτελεσματικότερη ανίχνευση και εξιχνίαση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Οικονομικά σκάνδαλα, παιχνίδια εξουσίας και εικόνες που δακρύζουν – Έξι περιπτώσεις που ταλάνισαν την Εκκλησία της Κύπρου ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΥΠΡΟΣ