ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:42
 

Αρχίζει η υλοποίηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις Τοπικές Αρχές

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι τεχνικά έτοιμη μέχρι τον Απρίλιο του 2019

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τη σημασία της περαιτέρω προώθησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Κύπρο, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης της έναρξης υλοποίησης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις Τοπικές Αρχές, οι οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018.

Βάσει της κοινοτικής οδηγίας 55/2014, η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι τεχνικά έτοιμη να υλοποιήσει την ηλεκτρονική τιμολόγηση τον Απρίλιο του 2019, ενώ ο ευρύτερος δημόσιος τομέας θα πρέπει να είναι έτοιμος να υλοποιήσει πλήρως την e-τιμολόγηση ένα χρόνο αργότερα. Εκτιμάται ότι η εφαρμογή της e-τιμολόγησης θα επιφέρει μείωση του κόστους έως και 65% σε πολίτες και τοπικές αρχές.

Το έργο της εισαγωγής του e-invoicing στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι συνολικού προϋπολογισμού €1,07 εκατομμυρίων και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

«Τα οφέλη είναι πάρα πολλά, η τιμολόγηση θα γίνεται ηλεκτρονικά, ταχύτερα, ασφαλέστερα, οικονομικότερα και θα εξοικονομούνται πόροι από τις ίδιες τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις αλλά και από τους ίδιους τους δημότες», ανέφερε ο κ. Πετρίδης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Πετρίδης συνέδεσε την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους Δήμους με τις επικρίσεις που ακούστηκαν στο παρελθόν για την απουσία της χρηστής διοίκησης. «Στο παρελθόν λόγω έλλειψης τέτοιων πρακτικών και έλλειψης μηχανισμών ελέγχου η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε στιγματιστεί λόγω αγοραπωλησιών ή συναλλαγών που γίνονταν με λανθασμένο τρόπο», είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το πόσο εύκολο είναι οι κοινότητες και δη οι απομακρυσμένες ορεινές κοινότητες να εφαρμόσουν ηλεκτρονική τιμολόγηση, ο κ. Πετρίδης είπε πως θα υπάρχει μεταβατική περίοδος, όπου θα επιτρέπεται και η παράλληλη χρήση έντυπου τιμολογίου, προσθέτοντας πως βοηθητική θα είναι και η πρόσφατη συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών των κοινοτήτων.

«Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι και με την συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών των Κοινοτήτων, αλλά και σε συνεργασία με τους Δήμους, χρειάζεται ένα κεντροποιημένο λογισμικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτως ώστε σε βάθος χρόνου όλες οι τιμολογήσεις, όλες οι υπηρεσίες των Δήμων να παρέχονται ηλεκτρονικά», είπε.

Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο δεν είναι απλά ένα τιμολόγιο που αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Όπως εξήγησε ο Έπαρχος Λευκωσίας, Μάριος Παναγίδης, η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι η ανταλλαγή ηλεκτρονικού τιμολογίου μεταξύ προμηθευτή και του πελάτη, το οποίο διαβιβάστηκε σε ηλεκτρονική μορφή και όχι απλά ως ένα αρχείο PDF. Δηλαδή, τα στοιχεία θα στέλνονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρούνται στο σύστημα αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί να περαστούν εκ νέου με το χέρι σε ένα υπολογιστή.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγίδη, βάσει της οδηγίας 55/2014 όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι υποχρεωμένες να είναι τεχνικά έτοιμες να αποδέχονται τιμολόγια μέχρι 18 Απριλίου το 2019, ενώ για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η καταληκτική ημερομηνία μετατίθεται για τις 18 Απριλίου του 2020.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Διευθυντής της RTD Talos, ενός εκ των εταίρων του έργου, θα προσφέρεται διαδικτυακά μια εφαρμογή που θα επιτρέπει σε έναν προμηθευτή ενός Δήμου ή μιας κοινότητας να ετοιμάζει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο και να το αποστέλλει σε ψηφιακή μορφή, ενώ βοήθεια θα παρέχεται και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη.

«Προσπαθούμε σε αυτή τη μεταβατική περίοδο να λύσουμε όλες τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που θα έχει η Κύπρος και πιο συγκεκριμένα η τοπική αυτοδιοίκηση», συμπλήρωσε.

Εξοικονομήσεις €5 εκατ από e-invoicse

Να σημειωθεί πως βάσει της ίδιας οδηγίας, η Κεντρική Κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη να υλοποιήσει την ηλεκτρονική τιμολόγηση, η οποία θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Απρίλιο του 2019.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Χρυσάφης, εκ μέρους της εταιρείας AC Goldman Solutions and Services, που επίσης συμμετέχει στο έργο, με βάση μελέτη που διενεργήθηκε στο δημόσιο, η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πέντε εκατομμυρίων ευρώ, αφού στο δημόσιο εκτυπώνονται 500.000 τιμολόγια κατ’ έτος που στοιχίζουν 16,4 σεντ, ενώ το ηλεκτρονικό τιμολόγιο θα στοιχίζει μόλις 6 σεντ.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εκτιμάται ότι η πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε όλα τα κράτη-μέλη θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση €40 δις σε ορίζοντα 6ετίας.

Αρχή με χαρτογράφηση των αναγκών

Στόχος του έργου είναι να χαρτογραφήσει τις ανάγκες που έχουν Δήμοι και Κοινότητες και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα αρχίσει τον Απρίλιο του 2019 πιλοτικά στον Δήμο Λευκωσίας σε συνεργασία με έναν προμηθευτή του Δήμου.

28 έργα σε εξέλιξη αξίας €250 εκατομμυρίων

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό για το έργο της κυβέρνησης για προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Κύπρο, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ενδεικτικά πως βάσει του πλάνου που είχε καταρτιστεί το 2014, «έχουν ήδη εγκριθεί 16 στρατηγικά έργα και ολοκληρωμένο 3ετές σχέδιο δράσεις, ενώ βρίσκονται υπό εξέλιξη 28 σημαντικά έργα αξίας 250 εκατομμυρίων που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση».
Υπενθύμισε πως έχει παραδοθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Αριάδνη, η οποία αποτελεί το σημείο επαφής του πολίτη με το κράτος και μέσω της οποίας προσφέρονται 68 ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως για πρώτη φορά καταγράφηκαν οι 550 υπηρεσίες που παρέχει το κράτος στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στην σελίδα www.procedures.gov.cy, μια ιστοσελίδα που παρέχει πλήρη πληροφόρηση για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει το κράτος.

Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμη πως ήδη έχουν υλοποιηθεί έργα σε διάφορα τμήματα του δημοσίου, που μειώνουν την γραφειοκρατία, όπως το DLS Portal του Κτηματολογίου, η αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών στις κοινωνικές ασφαλίσεις, η πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων του δημοσίου (www.data.gov.cy), η ηλεκτρονική πλατφόρμα σχεδίων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η επέκταση του συστήματος
μηχανογράφησης σε όλη τη δημόσια υπηρεσία (e-OASIS) και δύο άλλες τομές, που αφορούν την ηλεκτρονική υπογραφή και την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, για τα οποία τα νομοσχέδια εκκρεμούν στη Βουλή από τον Απρίλιο του 2017.

«Σιγά σιγά κτίζουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση βάσει ενός ολοκληρωμένου πλάνου», κατέληξε ο ΥΠΕΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Καδής: Δεν έχουμε περιθώριο για διαμάχες στο χαλλούμι

«Ούτε περιθώριο για ανοχή της ανεπάρκειας έχουμε!!!»
Ai Em  |  11:39

Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για την J&P Overseas

«Den ntreponte oi dio oikogenies (ioanou kai paraskevaide) na exoun ton kosmo tous tis TEN GROUP SERVICES ...»
APLIROTOS IPALLILOS KSA  |  22:15

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση