ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

Αυστηρότερες ποινές για παράνομα φυτοπροστατευτικά προϊόντων ζητά ο ΚΥ.ΣΥ.Φ.

Το αίτημα έγινε με αφορμή την καταδίκη 41χρονου στην Λάρνακα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Αυστηρότερες ποινές σε όσους παράνομα προβαίνουν σε πώληση ή αγορά και χρήση μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων ζητά ο Κυπριακός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΚΥ.ΣΥ.Φ.), με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, σε έξι μήνες φυλάκιση 41χρονου από τη Λάρνακα.

Ο καταδικασθείς είχε συλληφθεί επανειλημμένες φορές να διαθέτει σε παραγωγούς απαγορευμένα τουρκικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τα οποία είχε προμηθευτεί από τα κατεχόμενα.

Ο ΚΥ.ΣΥ.Φ. προειδοποιεί ότι το εμπόριο παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τα κατεχόμενα συνεχίζει να εξαπλώνεται επικίνδυνα και τονίζει την ανάγκη επιβολής αυστηρότερων ποινών, ώστε να τεθεί φρένο στη δράση των λαθρεμπόρων. Πάγιο αίτημα του Συνδέσμου είναι, επίσης, η ονομαστική δημοσιοποίηση των παραγωγών (“name and shame”) που κάνουν χρήση παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στους οποίους επιβάλλονται διοικητικές χρηματικές ποινές από το Τμήμα Γεωργίας και αποκόπτεται μέρος των επιδοτήσεων από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, σε συναντήσεις που είχε με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Γεωργίας και Υγείας αλλά και με εκπροσώπους της Αστυνομίας, ο ΚΥ.ΣΥ.Φ. παρέθεσε στοιχεία που τεκμηριώνουν τη σοβαρότητα του προβλήματος της διακίνησης μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και τους κινδύνους που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ο ΚΥ.ΣΥ.Φ. έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα προταθεί τροποποίηση της σχετικής Νομοθεσίας, ώστε οι υφιστάμενες διοικητικές χρηματικές ποινές (ανώτατο όριο €2.000) και οι αντίστοιχες δικαστικές (μέχρι €20.000 ή 2 χρόνια φυλάκιση) να αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό που να αποτρέπουν αποτελεσματικά τη διακίνηση παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Με αφορμή την έναρξη της νέας ψεκαστικής περιόδου, τον ερχόμενο Μάρτιο, ο ΚΥ.ΣΥ.Φ. συστήνει στους παραγωγούς να προμηθεύονται αποκλειστικά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα από αδειούχα καταστήματα και να μην προβαίνουν σε αγορά παράνομων, η χρήση των οποίων θέτει καθημερινά σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων και κατ’ επέκταση την υγεία των καταναλωτών, των ίδιων των παραγωγών και γενικά τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Παράλληλα, καλεί τις αρμόδιες Αρχές να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για εντοπισμό και σύλληψη λαθρεμπόρων παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για χρήση τέτοιων προϊόντων από τους παραγωγούς καθώς επίσης για εντοπισμό υπολειμμάτων μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε τρόφιμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Σε άλλη χώρα του κόσμου το ΑΚΕΛ μετά το κάζο της οικονομικής καταστροφής που έφερε στον τόπο, θα είχε ...»
Ανώνυμος  |  10:00

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Knak, με τα λίγα λόγια που γράψατε, χαρακτηρίζεστε από ένα έντονο φανατισμό, αυτός ο ίδιος που είναι ...»
Yiannos  |  09:50

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση