ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυστηρότερες ποινές για παράνομα φυτοπροστατευτικά προϊόντων ζητά ο ΚΥ.ΣΥ.Φ.

Το αίτημα έγινε με αφορμή την καταδίκη 41χρονου στην Λάρνακα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Αυστηρότερες ποινές σε όσους παράνομα προβαίνουν σε πώληση ή αγορά και χρήση μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων ζητά ο Κυπριακός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΚΥ.ΣΥ.Φ.), με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, σε έξι μήνες φυλάκιση 41χρονου από τη Λάρνακα.

Ο καταδικασθείς είχε συλληφθεί επανειλημμένες φορές να διαθέτει σε παραγωγούς απαγορευμένα τουρκικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τα οποία είχε προμηθευτεί από τα κατεχόμενα.

Ο ΚΥ.ΣΥ.Φ. προειδοποιεί ότι το εμπόριο παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τα κατεχόμενα συνεχίζει να εξαπλώνεται επικίνδυνα και τονίζει την ανάγκη επιβολής αυστηρότερων ποινών, ώστε να τεθεί φρένο στη δράση των λαθρεμπόρων. Πάγιο αίτημα του Συνδέσμου είναι, επίσης, η ονομαστική δημοσιοποίηση των παραγωγών (“name and shame”) που κάνουν χρήση παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στους οποίους επιβάλλονται διοικητικές χρηματικές ποινές από το Τμήμα Γεωργίας και αποκόπτεται μέρος των επιδοτήσεων από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, σε συναντήσεις που είχε με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Γεωργίας και Υγείας αλλά και με εκπροσώπους της Αστυνομίας, ο ΚΥ.ΣΥ.Φ. παρέθεσε στοιχεία που τεκμηριώνουν τη σοβαρότητα του προβλήματος της διακίνησης μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και τους κινδύνους που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ο ΚΥ.ΣΥ.Φ. έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα προταθεί τροποποίηση της σχετικής Νομοθεσίας, ώστε οι υφιστάμενες διοικητικές χρηματικές ποινές (ανώτατο όριο €2.000) και οι αντίστοιχες δικαστικές (μέχρι €20.000 ή 2 χρόνια φυλάκιση) να αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό που να αποτρέπουν αποτελεσματικά τη διακίνηση παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Με αφορμή την έναρξη της νέας ψεκαστικής περιόδου, τον ερχόμενο Μάρτιο, ο ΚΥ.ΣΥ.Φ. συστήνει στους παραγωγούς να προμηθεύονται αποκλειστικά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα από αδειούχα καταστήματα και να μην προβαίνουν σε αγορά παράνομων, η χρήση των οποίων θέτει καθημερινά σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων και κατ’ επέκταση την υγεία των καταναλωτών, των ίδιων των παραγωγών και γενικά τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Παράλληλα, καλεί τις αρμόδιες Αρχές να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για εντοπισμό και σύλληψη λαθρεμπόρων παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για χρήση τέτοιων προϊόντων από τους παραγωγούς καθώς επίσης για εντοπισμό υπολειμμάτων μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε τρόφιμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

ΠτΔ: «Δεν χρειάζεται ούτε υπεροψία ούτε και δημιουργία κλίματος»

«"Μέσα στην αλλοφροσύνη των παθών, έγιναν από μέρους των ατάκτων μας αντίποινα αξιοθρήνητα κατά των Τούρκων, ...»
Russ  |  21:32

Βίντεο: Η «στρατολόγηση» ενός μικρού κοριτσιού από τον Ερντογάν

«Ο Ευρωπαικος καπιταλισμος ειναι η μανα που γεννησε το Ναζισμο/Φασισμο, που σημερα σηκωνει κεφαλη με ...»
Russ  |  18:49

KE: Θυσιάζουν το μέλλον των Τ/κ για να είναι αρεστοί στην Τουρκία

«...............Το 1963 η ε/κ ηγεσία έκλεψε το μερίδιο των τ/κ απο το κοινο κρατος και με κτηνωδη ...»
Russ  |  18:42

Βίντεο: Η «στρατολόγηση» ενός μικρού κοριτσιού από τον Ερντογάν

«Αναβίωση του χιτλερισμού υπό τα όμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!! Αν δεν ξυπνήσει η Ευρώπη θα κλάψουμε ...»
Ai Em  |  14:25

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Θέατρα για μικρούς και μεγάλους, συναυλίες, εικαστικά, σινεμα, προτάσεις που θα σας χαρίσουν μοναδικές στιγμές!

35+1 Ιδέες για το weekend

To Σαββατοκύριακο είναι εδώ και δεν έχουμε παρά να το γεμίσουμε με πολιτιστικές εμπειρίες
Newsroom K
 |  ΚΥΠΡΟΣ