ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξημένα τα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Πως και σε ποιο βαθμό επηρεάζει την δημόσια υγεία, το φαινόμενο

Newsroom K

«Βραχνάς» έχει καταντήσει η σκόνη της ερήμου Σαχάρα, που πλανάται πάνω από την Κύπρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις από τα αρμόδια Τμήματα του Κράτους, προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανακοινώνει ότι, σήμερα και ώρα 08:00, οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα, ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 49 μg/m3 και 96 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και, ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μg/m3 που καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι η τελευταία 24ωρη μέση τιμή για χθες κυμάνθηκε μεταξύ 55 και 70 μg/m3, ανάλογα με την περιοχή.

Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασής τους στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται.

Επίσης, απαιτείται όπως οι εργοδότες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους. Επιπλέον, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, βρίσκονται στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή “Air Quality Cyprus”, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο από το Google Play και το iOS App Store.

Δυσάρεστα περιστατικά λόγω της αυξημένης σκόνης

Όπως ανέφερε στο 24News ο Δρ. Πανίκος Γιάλλουρος, ο οποίος ειδικεύεται στην Πνευμονολογία, στην Κύπρο κατά τις ημέρες τις οποίες η σκόνη είναι αυξημένη στην ατμόσφαιρα, έχουν καταγραφεί πολλά δυσάρεστα περιστατικά, διαχρονικά. Συγκεκριμένα, είπε, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν συσχέτιση του φαινομένου με εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς και θνητότητα, κάτι που είναι στατιστικά αποδεδειγμένο.

Την ίδια στιγμή, όμως, διευκρινίζει, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν οι θανόντες, κατά την διάρκεια μιας χρονικής περιόδου με αυξημένη σκόνη από την έρημο Σαχάρα, στην ατμόσφαιρα της Κύπρου, υπέφεραν από κάποιο νόσημα το οποίο δεν γνώριζαν, ωστόσο, υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι τα δεδομένα αυτά δεν προκύπτουν από κάποιες μελέτες οι οποίες έγιναν με την μέθοδο της παρακολούθησης μιας ομάδας ατόμων από τον πληθυσμό της Κύπρου, αλλά πρόκειται για δεδομένα που συνελέχθησαν από τα αρχεία των νοσοκομείων και την Στατιστική Υπηρεσία, γι’ αυτό δεν υπάρχει η πληροφόρηση για την κατάσταση της υγείας των ασθενών ή θανόντων, προηγουμένως. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχει η πιθανότητα, τα άτομα που εκδήλωσαν τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας, να υπέφεραν από κάποια πάθηση, γνωστή, ακόμα και άγνωστη στους ίδιους.

Μάλιστα, επισημαίνει πως οι καταγεγραμμένοι θάνατοι, κατά τις ημέρες της αυξημένης σκόνης στην ατμόσφαιρα, προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από καρδιοαγγειακά προβλήματα και κατά δεύτερο λόγο, από αναπνευστικά προβλήματα. Όμως, τα πιο πάνω στοιχεία, δεν βασίζονται σε στοιχεία που προέκυψαν από νεκροτομές στις σορούς των θανόντων.

Αυξημένη νοσηρότητα

Ο κ. Γιάλλουρος, προσθέτει, επίσης, ότι είναι γνωστό το γεγονός ότι κατά τις ημέρες της αυξημένης σκόνης, υπάρχει και αυξημένη νοσηρότητα στα άτομα που υποφέρουν από άσθμα, αλλεργικές ρινίτιδες και πνευμονίες, κατά κύριο λόγο, στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Φτωχή» η επιστημονική έρευνα

Παρά τις συνεχώς αυξανόμενες χρονικές περιόδους, κατά τις οποίες μας ταλαιπωρεί η σκόνη, η προερχόμενη από τις γειτονικές ερήμους, στην Κύπρο, δεν υπάρχουν σοβαρές και εμπεριστατωμένες μελέτες, που να αποδεικνύουν το ότι η μακροχρόνια έκθεση στην σκόνη της ερήμου, μπορεί, μακροπρόθεσμα, να προκαλέσει την εμφάνιση κάποιων παθήσεων, ανέφερε ο κ. Γιάλλουρος.

Τα μοναδικά δεδομένα που υπάρχουν παγκόσμια, αφορούν κυρίως στρατιωτικούς από τις ΗΠΑ και σε μικρότερα ποσοστά, από Σουηδία και Αυστραλία, που υπηρέτησαν κατά την διάρκεια πολέμων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράκ, το Κουβέιτ και το Αφγανιστάν. Οι εν λόγω στρατιώτες εκτίθεντο για μεγάλα διαστήματα στην σκόνη της ερήμου, με τα δεδομένα να δείχνουν την ανάπτυξη χρόνιας πνευμονοπάθειας, αλλά και αναπνευστικών προβλημάτων, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι ενδεχομένως να είχαν εκτεθεί και σε διάφορες χημικές ουσίες, κατά την διάρκεια του πολέμου.

Επίσης, στην Ιαπωνία, προσθέτει ο κ. Γιάλλουρος, αυτήν την στιγμή, πραγματοποιούνται κάποιες μελέτες σε παιδιά και εγκύους, που εκτίθενται στην σκόνη, χωρίς ωστόσο να έχουν προκύψει αποτελέσματα, μέχρι στιγμής.

Πηγή: 24news

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση