ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βιβλίο για την τουρκική εισβολή από τον Αλέξη Παπαχελά

Το βιβλίο αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσει στο τέλος του έτους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» , Αλέξης Παπαχελάς, ετοιμάζει όπως ανέφερε, βιβλίο που θα αφορά τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974 με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το πολιτικοδιπλωματικό παρασκήνιο τους κρίσιμους μήνες Ιουλίου -Αυγούστου. Το βιβλίο αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσει στο τέλος του έτους.

Ο Αλέξης Παπαχελάς, ο οποίος μιλούσε απόψε στην Λευκωσία σε συζήτηση με τον πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, είπε ότι υπήρξε «τρομακτική πίεση» από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα να μην υπάρξει σύγκρουση με την Τουρκία.

Η συζήτηση, την οποία οργάνωσε η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Πρόγραμμα μέσων ενημέρωσης και επικοινωνία) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου διδάσκει ο κ. Ρουσόπουλος ως επισκέπτης καθηγητής, είχε θέμα «Κύπρος και την Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Την συζήτηση άνοιξε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Κώστας Γουλιάμος, ο οποίος χαρακτήρισε τους Α. Παπαχελά και Θ. Ρουσόπουλο «διακεκριμένους δημοσιογράφους και σημείο αναφοράς στο χώρο της επικοινωνίας». Ο κ. Γουλιάμος ανέφερε ότι «η εποχή μας είναι περίεργη και παράξενη: Κύπρος, Ελλάδα, όπως και η Ευρώπη, βυθίζονται σε ένα είδος τυφλότητας και είμαστε στην κοινωνία της διακινδύνευσης», σημείωσε.

Ο Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι το νέο ρεύμα στην Ιστορία είναι «η εικονική Ιστορία», με τους ιστορικούς να προσπαθούν να δουν τα ιστορικά γεγονότα με το «εάν». Όμως, όπως επεσήμανε, «οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι πρέπει να σκέφτονται προληπτικά». Οι δύο συζητητές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρέπει να ξεχνούν τα μεγέθη τους και ότι η κρίση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, δεν θα περάσει εύκολα.

Σύμφωνα με τον Α. Παπαχελά «το μέλλον της Ευρώπης θα κριθεί από την Ιταλία». Επίσης, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι σήμερα στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ισχυροί ηγέτες. Για την Γαλλία, ο Α. Παπαχελάς είπε ότι «το θέμα είναι κατά πόσον ο Μακρόν θα ελέγξει την Βουλή».

Ο ίδιος είπε ότι φοβάται την σχέση Αμερικής-Ρωσίας, ενώ ο Θ. Ρουσόπουλος εξέφρασε ανησυχία για την ανεργία και την κοινωνική απαξίωση. Τέλος, επισημάνθηκε ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για πιο στενή συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, ιδιαίτερα στην περιοχή που βρίσκονται οι δύο χώρες.

Του Αριστείδη Βικέτου - ανταποκριτής Κύπρου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X