ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαφωνίες και προβληματισμοί για τις συμπληρωμές φαρμάκων στο ΓεΣΥ

Προτάσεις και ανησυχίες για τους κανονισμούς του ΓεΣΥ παραθέτει η ΚΕΦΕΑ

Προβληματισμοί και διαφωνίες φέρεται να προκύπτουν σχετικά με τις εισφορές και τις συμπληρωμές φαρμάκων κατά την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ενόψει των διαβουλεύσεων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας με τους φαρμακοποιούς για τις αποζημιώσεις που θα λαμβάνουν, αλλά και εννέα μόλις μήνες (1/6/19) πριν από την ένταξη τους στο Γενικό Σύστημα Υγείας, η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης κατέθεσε εγκύκλιο ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας με διάφορους προβληματισμούς και ανησυχίες που αφορούν τους κανονισμούς του ΓεΣΥ. Ανάμεσα στους διάφορους προβληματισμούς που καταγράφει, η ΚΕΦΕΑ θεωρεί πως ο καθορισμός της συμπληρωμής στο 1 ευρώ ανά συσκευασίας φαρμάκου, θα οδηγήσει σε ένα σημαντικό κενό ανάμεσα στα φάρμακα που αποζημιώνονται και στα νέα, καινοτόμα φάρμακα.

Στο έγγραφο που κατέθεσε στην βουλή, αναφέρει ότι θεωρούν πως οι συμπληρωμές και η συνεισφορά όπως αναφέρονται στους κανονισμούς δεν θα πρέπει να καταστούν εργαλεία χρηματοδότησης της περίθαλψης. Προσθέτοντας δε, ότι οι συμπληρωμές θα πρέπει πρωτίστως να στοχεύουν στην ενθάρρυνση της συμμόρφωσης και της αποδοτικής χρήσης των φαρμάκων και να μην είναι τόσο επαχθείς, που οι ασθενείς να αποφεύγουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα φάρμακα εξαιτίας αυτής της επιβάρυνσης.

Συμπληρωμή

Η συμπληρωμή των φαρμάκων είναι κάτι το οποίο απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τη συνεδρία της Επιτροπή Υγείας, την περασμένη Πέμπτη 18 Οκτωβρίου. Όπως έκανε γνωστό εδώ και αρκετό διάστημα ο ΟΑΥ, ο κάθε ασθενής σε περιβάλλον ΓεΣΥ θα πρέπει να καταβάλει το ποσό του ενός ευρώ για κάθε συσκευασία φαρμάκου που θα προμηθεύεται από τα φαρμακεία που θα είναι εντός του συστήματος. Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής δεν θέλει να προμηθευτεί το «γενόσημο» φάρμακο θα έχει την δυνατότητα να πάρει ένα «ανταλλάξιμο» φάρμακο πληρώνοντας την διαφορά τους. Δηλαδή αν το «γενόσημο» φάρμακο κοστίζει 5 ευρώ στο ΓεΣΥ και το «ανταλλάξιμο» φάρμακο που θέλει ο ασθενής είναι 8 ευρώ, τότε θα πρέπει να καταβάλει συμπληρωμή 3 ευρώ στο σύστημα. Αξίζει να αναφερθεί ότι όταν λέμε «γενόσημο», εννοούμε το φάρμακο που θα παρέχει το σύστημα.

«Ανταλλάξιμα Φάρμακα»

Σχετικά με τον ορισμό «ανταλλάξιμα φαρμακευτικά προϊόντα» που περιλαμβάνεται στις διατάξεις των κανονισμών, η ΚΕΦΕΑ θεωρεί πως η ερμηνεία αυτή είναι πολύ γενική με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο ποιες κατηγορίες φαρμάκων μπορεί να αφορά. Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση προτείνει πως πρέπει να υιοθετηθεί ερμηνεία που να συμπεριλαμβάνει τις αποφάσεις διεθνών οργανισμών όπως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Σχετικά με τις συμπληρωμές η ΚΕΦΕΑ αναφέρει:

  • «Ο καθορισμός τη συμπληρωμής στο €1 ανά συσκευασία φαρμάκου θα οδηγήσει σε ένα σημαντικό κενό ανάμεσα στα φάρμακα που αποζημιώνονται και στα νέα, καινοτόμα φάρμακα. Ως αποτέλεσμα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πρακτική πολύ παρόμοια με το υφιστάμενο σύστημα στο δημόσιο τομέα, το οποίο παρέχει μόνο ένα φάρμακο στους δικαιούχους, με μοναδικό κριτήριο την τιμή. Αν και με τον καθορισμό της συμπληρωμής στο €1 ανά συσκευασία φαρμάκου, ενισχύεται η αντίληψη ότι οι ασθενείς θα λαμβάνουν τα φάρμακα τους σχεδόν δωρεάν, δημιουργείται ωστόσο ένα σημαντικό ζήτημα. Οι ασθενείς ενδέχεται να βρεθούν εγκλωβισμένοι σε ένα σύστημα το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά, το οποίο όμως δεν θα τους παρέχει πρόσβαση σε νέες θεραπείες και θα παραγνωρίζει το δικαίωμα του γιατρού να χορηγεί τη θεραπεία που θεωρεί καταλληλότερη για τον ασθενή του.
  • Ο μέσος όρος των ποσοστών συμπλρωμής στην ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΦΕΑ είναι περίπου 18% επί της τιμής του φαρμάκου που αποζημιώνεται.
  • Επιπλέον, δεν θα πρέπει να υπάρχει συμπληρωμή σε φάρμακα για σοβαρές ασθένειες, τα οποία είτε είναι για νοσοκομειακή χρήση ή των οποίων η χρήση αρχίζει στα νοσοκομεία για εξωτερικούς ασθενείς και ασφαλώς για εσωτερικούς ασθενείς.
  • Στην περίπτωση που δεν θα υπάρχουν αποθέματα για ένα φάρμακο (ενδεχομένως και γενόσημο) οι ασθενείς θα εξαναγκάζονται να πάρουν άλλο φάρμακο και θα πρέπει, επίσης, να πληρώνουν τη διαφορά. Πως θα διασφαλίζει το σύστημα ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να αλλάξουν τη θεραπεία τους;
  • Οι ασθενείς οι οποίοι θα χρησιμοποιούν χαμηλού κόστους φάρμακα θα τιμωρούνται αφού για φάρμακα 1-3 ευρώ θα πρέπει να πληρώνουν το μισό της αξίας, την ώρα που σε ακριβά φάρμακα οι ασθενείς θα καλούνται να πληρώσουν μόνο 1 ευρώ».

Μέγιστη συμπληρωμή

Η Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών πιστεύει πως το προτεινόμενο μέγιστο όριο συμπληρωμής θα μπορούσε να τροποποιηθεί έτσι ώστε να έχει θετική επίδραση στη βιωσιμότητα του συστήματος. «Τα εθνικά συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα, ενώ προσπαθούν να διαχειριστούν περιορισμένους προϋπολογισμούς λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και του βάρους των χρόνιων ασθενειών», συμπληρώνει. Καταλήγοντας σημειώνει πως «αυτό θα έπρεπε να επανεξεταστεί σε συνάφεια με άλλους Κανονισμούς που σχετίζονται με τα φάρμακα, ώστε να υπάρξει μια πιο ολιστική προσέγγιση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X