ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαμαρτυρία για τον Ακάμα έξω από τη Βουλή (βίντεο)

Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου κάνει αναφορά για προφανής κατάληξη ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Διαμαρτυρία πραγματοποιήται έξω από τη Βουλή από την Κίνηση Save Akamas με αφορμή την καταστροφή των θαλασσινών Σπηλιών στην Πέγεια.

Σε ανακοίνωση του την Τρίτη 27/02, το Κίνημα Οικολόγων, κάλεσε όλους τους ευαίσθητους περιβαλλοντικά πολίτες να συμμετάσχουν δυναμικά στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για την προστασία των θαλασσινών σπηλιών και ολόκληρης της χερσονήσου του Ακάμα.

Με αφορή και την επίσημη τελετή εγκατάστασης του επανεκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας στην Βουλή, πλήθος κόσμου έχει μαζευτεί έξω από την Βουλή με πανό, ενώ μέλη της ΜΑΔΔ βρίσκεται στην περιοχή για να αποτρέψει τυχόν προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωσή του το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου κάνει αναφορά για προφανής κατάληξη ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος που ξεκίνησε προ εικοσαετίας, είναι η περίπτωση της «νομότυπης» ανέγερσης εξοχικών κατοικιών στην περιοχή Θαλασσινών Σπηλιών στην Πέγεια.

Παράλληλα, το ΕΤΕΚ ζητά να διερευνηθούν, χωρίς καμία καθυστέρηση, οι συνθήκες που οδήγησαν στην ένταξη της περιοχής σε ζώνη ανάπτυξης και να αποδοθούν ευθύνες. Συναφώς επιβάλλεται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, μη εξαιρουμένων των επεμβατικών, όπως ανάκληση αδειών ή/και κατεδαφίσεων, προς αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Στην ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο σημειώνει ότι το θέμα ξεκίνησε προ εικοσαετίας, όταν χορηγήθηκε σε εταιρεία ανάπτυξης γης πολεοδομική άδεια για διαχωρισμό 34 οικοπέδων σε μία ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους.

Το Επιμελητήριο, μη βρίσκοντας κανένα σύμμαχο στις προσπάθειες του για το αυτονόητο, προσέφυγε τότε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την ακύρωση της εν λόγω άδειας. Δυστυχώς, προσθέτει, ούτε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της Δημοκρατίας, όπως πηγάζουν από το κεκτημένο, ούτε βέβαια η υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης (που ακόμα δεν έχει υπογραφεί εκ μέρους της Κύπρου) για την αειφόρο διαχείριση των παράκτιων ζωνών, ήταν αρκετά για να εμποδίσουν το έγκλημα που συντελείται εις βάρος των ακτών και του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η πρόταξη της νομιμότητας σε αυτή την περίπτωση αποκαλύπτει ότι έχουμε χάσει την ουσία και κάθε μέτρο αναστολής, και πως το κράτος και το πολεοδομικό σύστημα ελέγχου της ανάπτυξης έχει αποτύχει παταγωδώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση