ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:51
 

Διάταγμα μη αποξένωσης της ακίνητης περιουσίας της Αστρασόλ

Eκδόθηκε μετά από αίτηση των δικηγόρων των εναγόντων.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορεύει στο εργοστάσιο Άστρασολ να αποξενώσει την κινητή του περιουσία πριν την εκδίκαση των αποζημιώσεων προς τους ενάγοντες.

Ενάγοντες στην υπόθεση είναι οι Θεοφάνης Χρυσάνθου, με την προσωπική του ιδιότητα και ως πατέρας και κηδεμόνας του Σταύρου ετών 11, αμφότεροι από τα Λατσιά, και η Κωνσταντίνα Μπάρκα με την προσωπική της ιδιότητα και ως μητέρα και συγκηδεμόνας του πιο πάνω παιδιού.

Εναγόμενοι στην υπόθεση είναι οι Σωτήρης Λιασής, Μαρούλα Λιασή, Φοίβος Λιασή, Αστρασόλ Λτδ, Επίσημος Παραλήπτης (ως εκκαθαριστή της περιουσίας της εταιρείας "Liasis Shoelasts Company Ltd», Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας (Δια Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και Υπουργείου Εργασίας και Τμήμα Πολεοδομίας) και Δήμος Λατσιών.

Το προσωρινό διάταγμα, το οποίο εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, εκδόθηκε μετά από αίτηση των δικηγόρων των εναγόντων.

Όπως αναφέρεται, το Δικαστήριο εξέδωσε το διάταγμα, αφού ανέγνωσε την ένορκο δήλωση που κατατέθηκε από τους ενάγοντες και μετά την κατάθεση εγγύησης για το ποσό των €50,000 για πλήρη κάλυψη οιωνδήποτε ζημιών και εξόδων που ενδεχομένως υποστούν οι εναγόμενοι από την έκδοση του διατάγματος αυτού.

Το Δικαστήριο με το διάταγμα του απαγορεύει στο εργοστάσιο Αστρασόλ και στους υπαλλήλους του «την αποξένωση, μετακίνηση, αλλαγή κατοχής και μεταφορά των μηχανημάτων και άλλων αντικειμένων που ανήκουν στο εργοστάσιο από τα εν λόγω πρόσωπα και τους αντιπροσώπους του Εφόρου Εταιρειών».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, «το εργοστάσιο είναι υπόλογο για αποζημιώσεις λόγω της καρκινογόνου δραστηριότητος του, η οποία προκάλεσε πολλά θύματα καρκίνου στην περιοχή μέχρι τελικής εκδίκασης και έκδοσης απόφασης για το ύψος της ζημιάς».

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η διαφωνία των δύο πλευρών έγκειται στη μετακίνηση και καταστροφή κάποιων χημικών υλικών, που βρίσκονται εντός του εργοστασίου και ανήκουν στην Αστρασόλ. Σύμφωνα με την πλευρά των εναγομένων, τη μετακίνηση και καταστροφή των υλικών ζητά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για λόγους δημοσίας Ασφάλειας και υγείας, ενώ η πλευρά των εναγόντων διαφωνεί με την αποξένωση οποιονδήποτε περιουσιακών στοιχείων της Αστρασόλ προτού εκδικαστούν οι αποζημιώσεις.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η πλευρά των εναγομένων κατέθεσε κάποιες προτάσεις τις οποίες θα μελετήσουν οι ενάγοντες προκειμένου να ληφθεί απόφαση από το δικαστήριο στις 18 Μαΐου, που είναι ορισμένη η επόμενη δικάσιμος. Μέχρι τότε το προσωρινό διάταγμα παραμένει σε ισχύ.

Το Επαρχιακό δικαστήριο με απόφαση του στις 29/12/2017 έκρινε ότι έχει αποδειχθεί, στον απαιτούμενο βαθμό, ότι η λειτουργία του εργοστασίου της Astrasol δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην υγεία και ευημερία των εναγόντων που κατοικούσαν γύρω από αυτό.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι Φοίβος Λιασής, Αστρασόλ Λτδ και η Κυπριακή Δημοκρατία «ευθύνονται έναντι των εναγόντων για οιανδήποτε ζημιά έχουν υποστεί λόγω της πιο πάνω συμπεριφοράς και της αντίστοιχης διάπραξης των αστικών αδικημάτων της ιδιωτικής οχληρίας, παράβασης ευθύνης εργοδότη και παράβασης θέσμιου καθήκοντος…».

Για τους Σωτήρη Λιασής, Μαρούλα Λιασ), Επίσημο Παραλήπτη ως εκκαθαριστή της περιουσίας της εταιρείας «Liasιs Shoelasts Company Ltd» και Δήμο Λατσιών δεν έχει αποδειχθεί στον απαιτούμενο βαθμό οιαδήποτε ευθύνη έναντι των εναγόντων.

Η Νομική Υπηρεσία καταχώρησε συνολικά δεκαέξι λόγους έφεσης, ενώ έφεση καταχώρησαν επίσης και οι καταδικασθέντες Φοίβος Λιασής και Αστρασόλ Λτδ.

Οι ενάγοντες στην υπόθεση καταχώρησαν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο με την οποία ζητούν την απόρριψη των εφέσεων χαρακτηρίζοντας τες πρόωρες.

Οι ενάγοντες θεωρούν ότι οι εφέσεις είναι άκυρες διότι η απόφαση του Δικαστηρίου δεν είναι εφέσιμη από τη στιγμή, που δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί οι αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την αίτηση στις 27 Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Εγκρίθηκαν τα Συμβούλια των Ημικρατικών

«Στα πιάτα κτυπά πολύ άσχημα το καρίκευμα του συναγερμισμού και του νεποτισμού, και δυσκολεύεσαι να το ...»
Ai Em  |  08:46

Σοφία Νικολάτου: Δεν πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στην Τρ.Κύπρου

«Οι νικολατου και οι δικηγοροι τους να αφησουν τις δικηγοριστικες εξυπναδες διοτι ναι μεν δεν υπογραψεν ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:12

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X