ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:55
 

Εκδήλωση διαμαρτυρίας Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις

H εκδήλωση έγινε στην παρουσία κυπριακών κομμάτων αλλά και 18 ευρωπαϊκών κινημάτων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των εκποιήσεων της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, πραγματοποίησε σήμερα το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις μαζί με κυπριακά κόμματα και οργανώσεις και 18 ευρωπαϊκά κινήματα, που αγωνίζονται ενάντια στις εκποιήσεις, έξω από το κτίριο της ηγεσίας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, το Σπίτι της Ευρώπης και τη Βουλή, όπου παρέδωσαν υπόμνημα στον Πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Συλλούρη, απαιτώντας δικαίωμα στη στέγη.

Παραδίδοντας το υπόμνημα στον Πρόεδρο της Βουλής, το μέλος του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις Ευγενία Μωϋσέως ανέφερε ότι «έχουν ψηφιστεί νόμοι, οι οποίοι είναι όλοι υπέρ των τραπεζών» και «είναι επιτέλους ώρα η Βουλή, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της, να αναλάβει πρωτοβουλίες για να προστατέψει τον κόσμο».

Ανέφερε επίσης στον κ. Συλλούρη ότι η κατοικία είναι δικαίωμα στη στέγη και "απαιτούμε δικαίωμα στην στέγη», προσθέτοντας: «Απαιτούμε δικαίωμα στη στέγη. Δεν σας το ζητούμε, το απαιτούμε».

«Απαιτούμε από εσάς επιτέλους να προστατέψετε τον κόσμο από τις τράπεζες, από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες με τις εγκληματικές τους ενέργειες έχουν φέρει τον κόσμο σε πολύ δεινή κατάσταση», πρόσθεσε η κ. Μωϋσέως.

Παραλαμβάνοντας το υπόμνημα, ο κ. Συλλούρης είπε ότι θα το μεταφέρει στα κόμματα και στους βουλευτές.

Τα 18 ευρωπαϊκά κινήματα, τα οποία αγωνίζονται τόσο ενάντια στις εκποιήσεις, στην ιδιωτικοποίηση της γης και στην εμπορευματοποίηση της κατοικίας όσο και για το ανθρώπινο δικαίωμα στη στέγη, φιλοξενούνται στην Κύπρο από το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις, μέσα στα πλαίσια των πανευρωπαϊκών του δράσεων του Κινήματος και σαν μέλος του «European Action Coalition for housing and city rights».

Η διαμαρτυρία, στην οποία συμμετείχαν επίσης μεταξύ άλλων ΑΚΕΛ, Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, ΠΕΟ, Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), έγινε αρχικά έξω από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα για τη συμφωνία με την ΑLTAMIRA και στη συνέχεια οι διαμαρτυρόμενοι, οι οποίοι κρατούσαν πανό, στα οποία αναγραφόταν μεταξύ άλλων το μήνυμα "Κάτω τα χέρια από τα σπίτια μας", πορεύθηκαν έξω από το Σπίτι της Ευρώπης για να καταδικάσουν, όπως ανέφεραν, «τις πολιτικές, οι οποίες οδήγησαν στη φτωχοποίηση των λαών». Η πορεία κατέληξε έξω από τη Βουλή, όπου απαίτησαν από τους εκπροσώπους του λαού με νομοθετικές ρυθμίσεις να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, η μικρομεσαία επαγγελματική στέγη και το αγροτικό τεμάχιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε δηλώσεις, έξω από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι «τα τελευταία χρόνια και στην Κύπρο έχουμε ένα φαινόμενο που το είδαμε στα προηγούμενα χρόνια σε ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή πολλοί άνθρωποι μέσω των εκποιήσεων να βρίσκονται στον δρόμο και να υπάρχουν σε πάρα πολλές χώρες της ΕΕ, χιλιάδες άστεγοι».

«Ακούσαμε από τους κυβερνώντες όταν γινόταν η συζήτηση στην Βουλή ότι πρόκειται για ανθρώπους που είναι μεθύστακες ή που δεν θέλουν να βρουν στέγη», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι αλήθεια γιατί αυτό που εμφανίζεται και στην Κύπρο είναι ότι το τραπεζικό σύστημα όταν κάνει κέρδη τα κέρδη είναι ιδιωτικά, όταν έχει χρέη τα χρέη κοινωνικοποιούνται και μεταφέρονται δυστυχώς σε ανθρώπους που αφορούν την πρώτη κατοικία», πρόσθεσε.

«Σήμερα, έχουμε και στην Κύπρο το φαινόμενο να προχωρούν σε εκποίησης πρώτης κατοικίας», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση για να υπάρξει εγγύηση ότι μέχρι 300.000 ευρώ δεν θα εκποιείται καμιά κατοικία και «αυτή η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία».

Ανέφερε ότι έχουμε ευθύνη, μαζί με το ευρωπαϊκό δίκτυο να κινητοποιηθούμε και πρόσθεσε ότι «έχουμε κάνει παρεμβάσεις για το θέμα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωκοινοβούλιο και η ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς κατέθεσε και πρόταση σε ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο να κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην στέγαση, στην ιδιοκτησία στην πρώτη κατοικία και να βρεθούν άλλοι τρόποι ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους αν υπάρχουν δάνεια».

«Αυτό το δικαίωμα θα το υπερασπιστούμε και με κινητοποιήσεις στην Ευρώπη και εδώ», είπε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, καλώντας Κυβερνήσεις, κόμματα και κινήματα σε Ευρώπη και Κύπρο να υπερασπιστούν το ανθρώπινο δικαίωμα στη στέγαση.

Σε δηλώσεις ο επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του υποψήφιου για την προεδρία Γιώργου Λιλλήκα, Ανδρέας Αποστόλου είπε ότι ήταν και είναι θέση του επιτελείου ότι ο νόμος που πέρασε από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ από τη Βουλή δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, προσθέτοντας ότι «έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές».

«Τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση που στόχο έχει να προστατέψει την πρώτη κατοικία αυτών οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε να προστατέψουμε αυτούς που κρύβονται πίσω από το σύστημα και που πάντοτε δεν ήταν σοβαροί και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Ο κ. Αποστόλου είπε ότι θέλουν να προστατέψουν την πρώτη κατοικία και την μικρή επαγγελματική στέγη αυτών οι οποίοι έχουν πληγή από την οικονομική κρίση και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος επί της πρότασης που θα καταθέσουν «έτσι ώστε να ανατραπεί η απόφαση της Βουλής και να μπούμε σε ένα νέο πλαίσιο που πραγματικά να προστατεύει την πρώτη κατοικία».

Σε δηλώσεις η Β΄ Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Έφη Ξάνθου είπε ότι «ακούμε για διαγραφή χρεών όπως για παράδειγμα ποδοσφαιρικών σωματείων ή για προσπάθεια εκμαίευσης ψήφων μέσα από τις δωρεές, και να μην προκύπτει ένα πλαίσιο το οποίο να προστατεύει ή να προσφέρει μια εναλλακτική στέγη σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι κάτω από τα πόδια τους».

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) Πανίκος Χάμπας είπε ότι «ούτε σπιθαμή γεωργική γη δεν πρέπει να δοθεί στις τράπεζες», προσθέτοντας ότι το συνεργατικό κίνημα, έξω από το οποίο βρισκόμαστε σήμερα, ιδρύθηκε από το αγροτικό κίνημα και θα πρέπει να στηριχθούν οι αγρότες μας, οι κτηνοτρόφοι, για να δώσουν εκείνη τη δυναμική στην οικονομία που χρειάζεται σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης».

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις, το μέλος του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις Χρίστος Χρίστου είπε ότι επειδή οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη μαζί με τα νομοθετικά Σώματα έχουν φτιάξει το πλαίσιο το οποίο θα αποστερήσει το δικαίωμα στη Στέγη, βρισκόμαστε στους δρόμους, προσθέτοντας ότι αν θέλουμε να κρατήσουμε τα σπίτια μας πρέπει να βρισκόμαστε στο δρόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση