ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:00
 

Έκρηξη στο Ζύγι - Ο εκκωφαντικός θόρυβος, η διάσωση και οι σοβαρά τραυματίες (φώτος)

Από τους πέντε διασωθέντες οι δύο είναι σοβαρά τραυματίες με εγκαύματα 30 και 70%

Newsroom K

Έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 09:30 το πρωί του Σαββάτου (29/12), σε φορτηγό πλοίο που μεταφέρει υγραέριο και βρισκόταν αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου, κοντά στη Κοινότητα Μαρώνι της επαρχίας Λάρνακας.

Από το 17μελές πλήρωμα πέντε άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες οι τρεις δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες ενώ με εγκαύματα 30% και 70% νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος.

Μαρτυρία

«Εκκωφαντικός ο θόρυβος από την έκρηξη» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Συγκεκριμένα όπως μας αναφέρθηκε «μετά την έκρηξη μαύροι πυκνοί καπνοί σκέπασαν την περιοχή».

Η Διάσωση

Το ΚΣΕΔ στις 29 Δεκεμβρίου και ώρα 09:29  έλαβε επείγουσα κλήση από τον Κυβερνήτη του υπό σημαία Μάλτας πετρελαιοφόρου πλοίου «ATHLOS», στο οποίο σημειώθηκε πυρκαγιά και έκρηξη ενώ βρισκόταν 3 ναυτικά μίλια νοτίως του αλιευτικού καταφυγίου Ζυγίου. Το πλοίο απέπλευσε από το λιμένα Λάρνακας, με 17 (7 Έλληνες, 9 Ινδοί και 1 Γεωργιανός) άτομα πλήρωμα, στις 29 Δεκεμβρίου με προορισμό το λιμένα Ασπροπύργου στην Ελλάδα.

Το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας- Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», αποστέλλοντας σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ, της ΕΜΑΚ, ρυμουλκά – πυροσβεστικά της εταιρείας VTS, καθώς και άλλα παραπλέοντα σκάφη με σκοπό καταρχήν τη διάσωση των μελών του πληρώματος, την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά και την αντιμετώπιση πιθανής διαρροής καυσίμων στη θάλασσα.

Επίσης ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας υπερίπταται της περιοχής για λόγους ασφάλειας.

Το πλοίο προσάραξε 1 ναυτικό μίλι ανατολικά από αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτή ενώ η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο δεν έφερε επικίνδυνο φορτίο. Απέπλευσε από το λιμένα Λάρνακας άφορτο.

Τραυματίες

Δύο μέλη του πληρώματος του πλοίου ATHLOS, τα οποία είχαν μεταφερθεί από σωστικά μέσα της Δημοκρατίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας συνεχίζουν να νοσηλεύονται λόγω σοβαρών εγκαυμάτων 30% και 70%, ενώ ακόμη τρία μέλη έχουν δεχθεί τις πρώτες βοήθειες και απολύθηκαν.

Επιπλέον, έχει ενημερωθεί το Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών με σκοπό την ενημέρωση των Πρεσβειών των διασωθέντων.

Δεν υπάρχει θαλάσσια ρύπανση από το πλοίο «Αthlos»

Δεν υπάρχει θαλάσσια ρύπανση από το πλοίο “Athlos” ανέφερε η Μαρίνα Αργυρού, Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.

Όπως δήλωσε η κ. Αργυρού «δεν υπάρχει θαλάσσια ρύπανση από το πλοίο. Το Τμήμα Αλιείας αμέσως μετά την ενημέρωση που είχαμε, απέστειλε προσωπικό και σκάφη για αξιολόγηση της κατάστασης και έχουμε ενεργοποιήσει το Εκτακτο Σχέδιο Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης «Ορφέας» στο Επίπεδο 1».Πρόσθεσε ότι «παρ’ όλο που διαπιστώσαμε ότι επί του παρόντος δεν έχει προκληθεί οποιαδήποτε διαρροή πετρελαίου ή καυσίμων στη θάλασσα, εντούτοις έχουμε μεριμνήσει για λήψη προληπτικών μέτρων με την τοποθέτηση προστατευτικού φράγματος γύρω από το σκάφος που έχει προσαράξει».

Σύμφωνα με την Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών «έχουμε προσωπικό του Τμήματος στο χώρο και η κατάσταση είναι υπό συνεχή παρακολούθηση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Αργυρού είπε ότι «γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης από την ίδια την εταιρεία και άλλα αρμόδια Τμήματα και θα ληφθούν όλα τα μέτρα τα οποία θα αποφασιστούν για το πλοίο».

Πηγή:24News

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X