ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:54
 

Εκστρατεία για τον καρκίνο του παγκρέατος

80 νέα περιστατικά το χρόνο στην Κύπρο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με σύνθημα «Ζητάμε περισσότερα. Για τον άνθρωπο. Για την επιβίωση» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος την 15η Νοεμβρίου, η ομάδα αντιμετώπισης γαστρεντερικών καρκίνων του ΠΑΣΥΚΑΦ «αλθέα» πραγματοποιεί εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παγκρέατος, ασθένεια με την οποία στην Κύπρο διαγιγνώσκονται γύρω στα 80 νέα περιστατικά κάθε χρόνο.

Η ομάδα αντιμετώπισης γαστρεντερικών καρκίνων του ΠΑΣΥΚΑΦ «αλθέα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΜΚΟ «θέτει τον παγκρεατικό καρκίνο στο επίκεντρο για δημόσια συζήτηση για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο, τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα».

Κάθε μέρα ανά το παγκόσμιο, προστίθεται, 1.250 άτομα διαγιγνώσκονται με παγκρεατικό καρκίνο ενώ περίπου 1.180 άτομα θα χάσουν την ζωή τους από αυτή την νόσο. Επεξηγείται ότι λόγω του ότι δεν υπάρχει μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση γίνεται όταν η ασθένεια είναι ήδη προχωρημένη και δύσκολο να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά για αυτό και υπάρχουν αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Στην Κύπρο, αναφέρεται, διαγιγνώσκονται γύρω στα 80 νέα άτομα το χρόνο με παγκρεατικό καρκίνο.

«Γνωρίζοντας τους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, ηλικία +50, χρόνια παγκρεατίτιδα, οικογενειακό ιστορικό, διαβήτης και παχυσαρκία αλλά και τα συνήθη συμπτώματα, είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση», σημειώνεται. Για το λόγο αυτό, προστίθεται, «η φετινή εκστρατεία της αλθέα ΠΑΣΥΚΑΦ έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των Παθολόγων και Γενικών ιατρών οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή».

Σύμφωνα με την ΜΚΟ με τη στοχευμένη αυτή δράση και την ενημέρωση των γιατρών για τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες υποψίας παγκρεατικού καρκίνου (NICE, 2015) οι παραπομπές μπορούν να γίνονται νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Ο κ. Άντρος καλά κάνει να δει ψυχολόγο. Η εμμονή του να αντιπολιτεύετε έχει καταλήξει ασθένεια. »
ΑΚΑ  |  09:37

Σ.Κυριακίδου: Θλίψη και απογοήτευση για την ποινή στον παιδεραστή

«Γίνεται να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης το …γεγονός για αυτοπροβολή ως η …προστάτης των αδυνάτων; …δεν ...»
Ai Em  |  09:20

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση