ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έλεγχος σε 111 προϊόντα για εφαρμογή χημικής νομοθεσίας

Στην Κύπρο εξετάσθηκε η περιεκτικότητα βενζολίου, χλωροφορμίου και τολουολίου σε κόλλες επαγγελματικής και καταναλωτικής χρήσης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Εκατόν έντεκα προϊόντα για εννέα περιορισμούς, για τους οποίους αποδείχθηκε σε παλαιότερες εκστρατείες υψηλή μη συμμόρφωση ελέγχθηκαν στην Κύπρο, στο πλαίσιο της 4ης πανευρωπαϊκής εκστρατείας για έλεγχο της αποτελεσματικότητας στην εφαρμογή της χημικής νομοθεσίας.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της 4ης πανευρωπαϊκής εκστρατείας για έλεγχο της αποτελεσματικότητας στην εφαρμογή της χημικής νομοθεσίας, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρει ότι συγκεκριμένα στην Κύπρο εξετάσθηκε η περιεκτικότητα βενζολίου, χλωροφορμίου και τολουολίου σε κόλλες επαγγελματικής και καταναλωτικής χρήσης, νικελίου, καδμίου και μολύβδου σε ψευδοκοσμήματα, 6 φθαλικών εστέρων σε παιχνίδια και αμίαντου σε θέρμους.

Η εκστρατεία διοργανώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή FORUM του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA). Θέμα της εκστρατείας ήταν ο έλεγχος της αγοράς για εντοπισμό προϊόντων με χημικές ουσίες, για τις οποίες υπάρχει περιορισμός στη χρήση όπως καθορίζεται στο Παράρτημα XVII του Κανονισμού REACH.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, οι επιθεωρητές στα 27 κράτη μέλη έλεγξαν 1.009 μείγματα, 4.599 αντικείμενα και 17 χημικές ουσίες για περιορισμούς όπως είναι η ύπαρξη φθαλικών εστέρων σε παιχνίδια και είδη παιδικής φροντίδας, η ύπαρξη νικελίου σε ψευδοκοσμήματα και είδη που έρχονται σε συνεχή επαφή με το δέρμα κλπ.

Από τους ελέγχους, προέκυψε ότι το 18% των συνολικά 5.625 στοχευμένων ελέγχων αφορούσε προϊόντα που δεν ήταν συμμορφούμενα ως προς τον υπό εξέταση περιορισμό.

Εντοπίστηκαν εκατοντάδες καταναλωτικά αντικείμενα, που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες πέραν του επιτρεπόμενου από τη νομοθεσία ορίου, με ιδιαίτερα ανησυχητικό αποτέλεσμα την ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων απαγορευμένων φθαλικών εστέρων σε ένα από τα πέντε παιχνίδια που εξετάστηκαν.

Οι πιο συχνές παραβάσεις που εντοπίσθηκαν ήταν οι φθαλικοί εστέρες σε παιχνίδια (20% των παιχνιδιών που ελέγχθηκαν περιείχαν απαγορευμένους φθαλικούς εστέρες σε ποσοστό πέραν του επιτρεπόμενου), κάδμιο σε υλικά χαλκοκόλλησης (14%), ίνες αμιάντου σε αντικείμενα (14%), υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου σε δερμάτινα αντικείμενα (13%) και καδμίου σε ψευδοκοσμήματα (12%).

Στο 39% των μη συμμορφούμενων προϊόντων δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί η χώρα προέλευσης, ενώ το 17% των μη συμορφούμενων προϊόντων είχαν εισαχθεί από την Κίνα.

Από τα στοχευμένα δείγματα που λήφθηκαν το 33% αποδείχθηκε, μέσω χημικών αναλύσεων, ως μη συμμορφούμενα. Οι συχνότερες παραβάσεις αφορούσαν νικέλιο σε ψευδοκοσμήματα (58%), φθαλικούς εστέρες σε παιχνίδια (38%) και τους 3 προαναφερόμενους διαλύτες σε κόλλες (23%).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι εμετοί, τα ξερατά και πιθανές θεραπείες

«η τάση προς εμετό μπορεί να προκλήθηκε απο το βούρκο στον οποίο κυλιέται ο Γενικός Εισαγγελέας »
leoegotora  |  12:54

Λιλλήκας προς Χαμπιαούρη: Θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του υπ. Παιδείας

«Για να καταψηφίσει το νόμο δε πρέπει να έχει και βουλευτές; »
LEOEGOTORA  |  12:51

Προμήνυμα διεξόδου η επαναφορά του συνδικαλιστικού χρόνου

«Εφόσον είναι αναμεμιγμένο το ΑΚΕΛ, λύση δεν θα υπάρξει!!! »
knak  |  09:06

Επαναφέρεται ο συνδικαλιστικός χρόνος στις εκπαιδευτικές οργανώσεις

«....και εσυ ζοπποβορτε κυπριακε λαε πληρωνε φορους!!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:43

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση