ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενέργειες του ΥΠΠ για ασφαλή χρήση του διαδικτύου από μαθητές

Ο υπουργός παιδείας Κώστας Καδής αναφέρει τις ενέργειες που έκανε μέχρι σημερα το Υπουργείο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στις ενέργειες στις οποίες προέβει μέχρι σήμερα για ασφαλή χρήση του διαδικτύου για τους μαθητές αναφέρει σε απάντηση του σε ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη , Ο υπουργός παιδείας και πολιτισμού Κώστας Καδής. Η ερώτηση του Γιώργου Περδίκη ήταν εξ αφορμής του διαδικτυακού παιχνιδιού «Μπλε φάλαινα» που απασχόλησε την Κυπριακή κοινωνία προ μηνών.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Κώστα Καδή το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προσφέρει και συμμετέχει ήδη σε εύρος προγραμμάτων, με στόχο την εκπαίδευση των μαθητών και την ανάπτυξη εκ μέρους τους δεξιοτήτων για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα:
• Cyber safety: Εθνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου
• Μικροί Εκπαιδευτές για το διαδίκτυο
• Ασφαλή σχολεία για το διαδίκτυο
• Καινοτόμα Σχολεία για τις ψηφιακές τεχνολογίες
• Διαγωνισμός παραγωγής σύντομου βίντεο από μαθητές για την Ασφάλεια στο διαδίκτυο
• EduWed: “Combating Digital Exclusion: Children digitally illiterate adults in safe and creative web”
• NEStOR: Networked European School Wed Radio
• ATS2020: Ανάπτυξη και αξιολόγηση οριζόντιων δεξιοτήτων
• ΜΕΝΤΕΡ: Καθοδηγώντας μια τεχνολογικά υποστηριζόμενη παιδαγωγική.


Όπως αναφέρει επίσης στην ανακοίνωση του από την 1η Ιουλίου 2016, οι δράσεις που αφορούν στην αξιοποίηση του διαδικτύου με ασφάλεια και υπευθυνότητα υποστηρίζονται μέσω του ευρωπαϊκού έργου CyberSafety, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Safer Internet-Better Internet for Kids.Στο ίδιο πλαίσιο δημιουργήθηκε η Γραμμή Βοήθειας και Γραμμή Καταγγελιών 1480.

Παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου από το 2015, λειτούργησε την τηλεφωνική γραμμή στήριξης και συμβουλευτικής 1410 όπου παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί ενημερώνονται για θέματα που τους απασχολούν όπως π.χ. το διαδικτυακό παιχνίδι “Μπλε φάλαινα”.

Επίσης κάθε σχολική χρονιά προωθείται σχετική εγκύκλιος από όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για ενημέρωση για τα θέματα ασφαλούς διαδικτύου προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς με σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές.

Κατά την φετινή σχολική χρόνια όπως αναφέρει ο υπουργός ειδικά στις εγκυκλίους, θα γίνεται αναφορά στο διαδικτυακό παιχνίδι “Μπλε φάλαινα”, αναφέροντας παράλληλα ότι ο αριθμός των περιστατικών που παραπέμφθηκαν και διερευνήθηκαν, από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε σχέση με το παιχνίδι “Μπλε φάλαινα” είναι πολύ μικρός.

Το ΥΠΠ ήδη εφαρμόζει Δράσεις και Προληπτικά Προγράμματα σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης Δημοτικής, Μέσης και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, με στόχο να ενισχυθούν οι προστατευτικοί παράγοντες που μειώνουν τη συμμετοχή των μαθητών σε επικίνδυνες δραστηριότητες όπως π.χ. το διαδικτυακό παιχνίδι “Μπλε φάλαινα”.

Παράλληλα το ΥΠΠ προωθεί την Διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την Διαχείριση της Βίας στο σχολείο, με την συνεργασία και άλλων Υπουργείων και Φορέων, τόσο σε σχέση με την Πρόληψη όσο και με την Διαχείριση του φαινομένου. Στόχος της Εθνικής Στρατηγικής είναι η προστασία του παιδιού από την Βία και η Ευημερία του, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη των μαθησιακών του επιτευγμάτων αναφέρει καταλήγωντας ο Κώστας Καδής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση