ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενταση στην κυπριακή ΑΟΖ επιχειρεί η Τουρκία

Η Αγκυρα εξέδωσε νέες NAVTEX, δεσμεύοντας περιοχές νοτιοανατολικά της Κύπρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σκηνικό έντασης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία. Σε μία νέα προσπάθεια να θέσει εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Αγκυρα εξέδωσε νέες NAVTEX, δεσμεύοντας περιοχές νοτιοανατολικά της Κύπρου.

Από τις 18 μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, η Τουρκία θα πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία επισπεύδει την μετακίνηση στη Μεσόγειο, του νέου υπερσύγχρονου γεωτρύπανου "Ντιπ-σι-μετρό-2", με στόχο την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην περιοχή, εντός του 2018. Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, το γεωτρύπανο το οποίο βρίσκεται σε λιμάνι της Νορβηγίας, έχει μήκος 229 μέτρων και μπορεί να διενεργεί γεωτρήσεις σε βάθος 40.000 ποδών.

 

Τουρκικό γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο

Με ψυχραιμία και επιφύλαξη παρακολουθεί η Λευκωσία τον τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώνονται οι τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, λίγο προτού αρχίσουν ξανά οι ερευνητικές γεωτρήσεις της ιταλικής ΕΝΙ. Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες θα επικεντρωθούν σε μέρος του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο αμφισβητείται από τους Τούρκους διαρκώς, μέσω της έκδοσης NAVTEX ή ναυτικών γυμνασίων.

Αυτή τη φορά οι Τούρκοι επανέρχονται μέσω της μετακίνησης ενός πλωτού γεωτρύπανου (Deepsea Metro 2) στην ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη δεν είναι γνωστό πού θα χρησιμοποιηθεί, ωστόσο ο χρονικός ορίζοντας εντοπίζεται στις αρχές του 2018.

Εμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι ο προσδιορισμός «Ανατολική Μεσόγειος» που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι είναι εσκεμμένα τόσο ασαφής, ώστε ο αιφνιδιασμός να είναι απόλυτος.

Το «Μπαρμπαρός»

Βέβαια, το γεωτρύπανο θα κινηθεί, όπως έχει κατά καιρούς ανακοινωθεί από τις τουρκικές αρχές (και κυρίως τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργό Ενέργειας και γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν), με οδηγό τα ευρήματα του ωκεανογραφικού «Μπαρμπαρός», το οποίο από τον περασμένο Ιούλιο έχει πραγματοποιήσει έρευνες σε όλο το εύρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Αν το τουρκικό γεωτρύπανο κινηθεί στα βόρεια της Κύπρου παραβιάζεται μεν η διεθνής νομιμότητα, ωστόσο εκεί υπάρχει ήδη μια δεδομένη κατάσταση. Αν το τουρκικό γεωτρύπανο κινηθεί στα νότια, εντός δηλαδή της κυπριακής ΑΟΖ, η οποία είναι ήδη κατατετμημένη και αποδομένη έπειτα από τους σχετικούς διαγωνισμούς σε διεθνείς εταιρείες, τότε η πιθανότητα να βρεθούν στο ίδιο οικόπεδο δύο διαφορετικά γεωτρύπανα είναι εξαιρετικά αυξημένη.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να θελήσουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους Γάλλους και Ιταλούς που ήδη δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ (Total και ENI), αλλά θα προτιμήσουν περιοχές που ακόμη δεν έχουν παραχωρηθεί.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σε γενικές γραμμές, με πολύ μικρά διαλείμματα από τον προηγούμενο Ιούλιο και την περιορισμένη –αλλά ορατή– ένταση που υπήρξε στην κυπριακή ΑΟΖ λίγο πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11, η παρουσία του τουρκικού ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή παραμένει σταθερή. Είτε διά της εκτέλεσης γυμνασίων, είτε μέσω της παρουσίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο τουρκικός στόλος βρίσκεται προσανατολισμένος περισσότερο στην Ανατολική Μεσόγειο και λιγότερο στις άλλες δύο θάλασσες που περιβάλλουν την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση