ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:55
 

Ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας η διαχείριση του αποθεματικού του ΤΚΑ

«Η Κυβέρνηση ουσιαστικά κατακρατεί αποθεματικό €7,5 δις. του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων το οποίο έχει εξαφανιστεί» δήλωσε ο κ.Περδίκης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Για έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς Κυβέρνησης για σταδιακή αποπληρωμή του χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων(ΤΚΑ) ύψους €7,5 δις και δημιουργία πραγματικού αποθεματικού, έκανε σήμερα λόγο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής όπου συζητήθηκε το θέμα, ο κ. Φακοντής είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Για το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του Ταμείου και κατ΄ επέκταση των συντάξεων και των ωφελημάτων των ασφαλισμένων.

«Σήμερα έχουν ακουστεί έντονοι προβληματισμοί αλλά και θέσεις των κοινωνικών εταίρων ότι η Κυβέρνηση ενεργεί χωρίς αυτούς, ότι λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην των κοινωνικών εταίρων», ανέφερε.

Είπε ότι «δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και να τροχιοδρομούνται ζητήματα χωρίς να προηγείται κοινωνικός διάλογος και χωρίς οι συμμετέχοντες στο Ταμείο να έχουν γνώση».

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του ΑΚΕΛ «για την έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς Κυβέρνησης για σταδιακή αποπληρωμή του χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δημιουργία πραγματικού αποθεματικού».

Είπε, επίσης, ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί χρονοδιάγραμμα «για τη σταδιακή επιστροφή των χρημάτων που το κράτος έχει δανειστεί».
Ο κ. Φακοντής είπε ότι υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση όφειλε μέχρι τον Μάρτιο του 2010 να είχε ετοιμάσει νομοσχέδιο για την επενδυτική πολιτική του Ταμείου.

Ως ΑΚΕΛ, είπε, « θεωρούμε επιβεβλημένο όπως άμεσα συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους πρόγραμμα επανεκκίνησης της δημιουργίας αποθεματικού του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς επίσης και δημιουργία νομοθετικού πλαισίου ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου από την ανεξάρτητη επιτροπή που καθορίζεται από τον υφιστάμενο νόμο».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών και μέλος της Επιτροπής Εργασίας, Γιώργος Περδίκης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα κάναμε ακόμη μια προσπάθεια να σπάσουμε την άρνηση της Κυβέρνησης στο αυτονόητο αίτημα των κοινωνικών φορέων να έχουνε πιο ουσιαστικά ρόλο και λόγο στη διαχείριση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

«Η Κυβέρνηση ουσιαστικά κατακρατεί αποθεματικό €7,5 δις. του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων το οποίο έχει εξαφανιστεί. Έχει μπει στον κρατικό κορβανά ουσιαστικά, έχει δαπανηθεί από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις και η Κυβέρνηση οφείλει αυτό το ποσό στο Ταμείο», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση και ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών διαχειρίζονται παράνομα και χωρίς κανένα έλεγχο τα δισεκατομμύρια που καταθέτουν οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες, οι αυτοεργοδοτούμενοι.

«Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας γιατί προκύπτει ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει να κάμει και με τις επενδύσεις αυτού του Ταμείου. Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να τροποποιήσει το νόμο ώστε να μπορέσει αυτά τα €7,5 δις ουσιαστικά να τα χρησιμοποιήσει ως επενδυτικό απόθεμα στο Ταμείο Υδρογονανθράκων ή Ταμείο Επενδύσεων», είπε.

«Καταδικάζουμε την άτεγκτη στάση της Κυβέρνησης που δεν θέλει να καταλάβει ότι αυτό το κοινωνικό αίτημα είναι δικαιολογημένο και δίκαιο», κατέληξε ο κ. Περδίκης.

Ο Εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας Κοινωνικού Ελέγχου Αξιοπρεπούς Διαβίωσης και Ασφάλειας, Μιχάλης Παρασκευάς, είπε πως θεωρείται επιβεβλημένο να υπάρχει η Ανεξάρτητη  Διαχειριστική Επιτροπή, για να προσθέσει πως «με το γεγονός ότι ο δανειστής και ο δανειζόμενος δανείζει τον εαυτό του, δηλαδή το κράτος, διαχρονικά έχει κατασπαταληθεί ολόκληρο το αποθεματικό του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

«€7,5 δις έχουν κατασπαταληθεί. Αυτή τη στιγμή €7,5 δις λογιστικά είναι ένα ποσό φάντασμα, είναι κατατεθειμένο υποτίθεται στο Γενικό Λογιστήριο με μηδέν τοις εκατό επιτόκιο . Αυτό από μόνο του λέει πολλά πράγματα», είπε.

Είπε ακόμα πως είναι επιβεβλημένο να εφαρμοστεί επιτέλους το άρθρο 73 του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο ορίζει ότι μέχρι το Μάη του 2010, υποχρεωτικά ο Υπουργός Οικονομικών και η Υπουργός Εργασίας θα έπρεπε να έχουν καταθέσει νομοσχέδιο, για τη δημιουργία Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαχείρισης του αποθεματικού και τη δημιουργία ικανοποιητικού αποθεματικού σύμφωνα, με τις οδηγίες της διεθνούς τράπεζας ύψους ενός δισεκατομμυρίου».

Τέλος, ανέφερε πως «θα πρέπει να εφαρμοστούν οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή και να εφαρμοστεί η νομοθεσία, ώστε να αρχίσει το κράτος με χρονοδιάγραμμα να αποπληρώνει σταδιακά σε βάθος χρόνου τις οφειλές του προς το ΤΚΑ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Bloomberg: Αυστηρότερες κυρώσεις κατά Τουρκίας αναμένει το Κογκρέσο

«Ώσπου τον χαϊδεύει ο Ανιστόρητος αυτά θα συμβαίνουν. Λίγο θάρρος ρε Ξανθέ και λύνεται το πρόβλημα..... ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Αντίδραση «υπεξ»: Η ΕΕ κακομαθαίνει τους Ε/κ

«Καημένε «υπεξ»! Ακόμη που είσαι!!!»
ΑΚΑ  |  10:11

Εκτάκτως στην Τουρκία ο Αντιπρόεδρος και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

«Αντιπρόεδρε και ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αν δεν είστε διατεθειμένοι να υποκύψετε, όπως έκανε μέχρι στιγμής ο μέγας ...»
ΑΚΑ  |  10:08

ΔΝΤ: Υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την κυπριακή οικονομία

«Είδατε τι παθαίνουμε όταν ο μάγος της οικονομίας εγκαταλείπει το υπουργείο οικονομικών; Μην γελάτε, ...»
Ai Em  |  10:01

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X