ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ.Περιβάλλοντος: Προς σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις για τις παραλίες

Στόχος η ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού με ενσωμάτων όλων των περιβαλλοντικών κριτηρίων αναφέρει η Επίτροπος Περιβάλλοντος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι αποφάσεις της σύσκεψης της Δευτέρας στο Υπουργείο Εσωτερικών αποτελούν βήματα προς την σωστή κατεύθυνση για πάταξη της παρανομίας στις παραλίες και δείχνουν τη διάθεση για εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, αναφέρει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι απόψεις της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου καταγράφηκαν σε Έκθεση Πεπραγμένων (Μάρτιος 2015- Νοέμβριος 2017), η οποία δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την Διαχείριση Παραλιών.
 
Σε αυτήν αναφέρεται πως «στόχος μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού με την ενσωμάτωση όλων των περιβαλλοντικών κριτηρίων στις διαχειριστικές πρακτικές των παραλιών μας». Επίσης γίνεται λόγος για ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των παραλιών, η οποία επιβαρύνει την κατάσταση, ειδικά σε συνάρτηση με τα νομοθετικά κενά που παρατηρούνται.
 
Η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η διαχείριση των παράκτιων πόρων είναι «αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την οικονομία μιας χώρας, ως πόρος για την παραγωγή τροφίμων καθώς και τη βιομηχανία του τουρισμού».
 
Η κατάχρηση ή η κακή χρήση των παράκτιων πόρων, προστίθεται, μπορεί να προκαλέσει τη μείωση τους πέρα από τα όρια βιωσιμότητας τους. 
 
Παράλληλα, η παράκτια ζώνη συνδέεται άμεσα με ανθρωπογενείς δραστηριότητες οι οποίες στις πλείστες των περιπτώσεων έχουν ως αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
 
«Η αποστράγγιση υγροτόπων, η εξόρυξη άμμου, η δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, η δημιουργία μαρίνων και λιμανιών χωρίς τη διεξαγωγή εμπεριστατωμένων περιβαλλοντικών μελετών, αποτελούν ορισμένα μόνο παραδείγματα που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών θαλάσσιων ενδιαιτημάτων εντός της παράκτιας ζώνης καθώς και τη διάβρωση της ακτογραμμής» αναφέρεται.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, ο σχεδιασμός οργανωμένων χώρων παραλίας με αρχές αειφορικής διαχείρισης αποτελεί βασικό ζητούμενο για την Κύπρο, καθότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας.
 
 Ως βασικές προϋποθέσεις αναφέρονται η τήρηση της νομοθεσίας αναφορικά με τη ποιότητα των υδάτων, η εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων μερών, αλλά και η ισχυρή θέληση της πολιτείας να θέσει όρους και κανόνες σχετικά με τη διαχείριση των οργανωμένων παραλιών.
 
Εξάλλου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρει ότι ο σχεδιασμός μιας οργανωμένης παραλίας με βάση τις αρχές της αειφόρου διαχείρισης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση και τη διαχείριση των περιβαλλοντικών κινδύνων, τη διασφάλιση της ένταξης καλών πρακτικών διαχείρισης, αλλά και την περιβαλλοντική διαχείριση βάσει των απαιτήσεων διεθνών προτύπων.
 
Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά σε «διάφορες επεμβάσεις από Δήμους και Κοινότητες σε παραλίες, που καθόλου δεν συντείνουν στην αειφόρο ανάπτυξη των παραλιών μας, παρά μόνο στο να εξυπηρετήσουν όσους περισσότερους επισκέπτες μπορούν, αγνοώντας το βαθμό τις ανέσεων που θα τους παρέχουν, καθώς για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της κάθε περιοχής».
 
Η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την παράλια ζώνη απαιτεί μια ολοκληρωμένη διαχείριση η οποία θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ιδιωτικών φορέων και των ίδιων των πολιτών, καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X