ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Υγείας: Δεν είναι αμπελοχώραφο των ιατροδικαστών η υπηρεσία

Ιατροδικαστές αρνήθηκαν επανειλημμένα να επικεφτούν το νεκροτομείο Πάφου, λόγω αντιπαράθεσης τους με νεκροτόμο

Το θέμα της πορείας της ιατροδικαστικής στη χώρα, μετά και τα όσα έλαβαν χώρα με τη νεκροτομή της 46χρονης από τη Βουλγαρία, συζήτησε κατά τη σημερινή της συνεδρία η επιτροπή υγείας της βουλής. 

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου, έκανε μεταξύ άλλων λόγο για "ετσιθελικές" όπως είπε συμπεριφορές από ιατροδικαστές , οι οποίοι όπως ανέφερε αρνούνται να συμμετέχουν σε νεκροψίες σε συγκεκριμένη πόλη λόγω του ότι έχουν προσωπικές διαφορές με νεκροτόμο.

Συγκεκριμένα όπως τονίστηκε, κατά το 2017 δύο από τους τέσσερις ιατροδικαστές του δημοσίου δεν επισκέφθηκαν το νεκροτομείο Πάφου λόγω διαφωνιών με τον νεκροτόμο με αποτέλεσμα οι δύο εναπομείναντες ιατροδικαστές να χειρίζονται τις εκεί υποθέσεις.

Παράλληλα όπως λέχθηκε, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το 2018 φάνηκε ότι συγκεκριμένος ιατροδικαστής για να μεταβεί στην Πάφο ζήτησε την παρουσία νεκροτόμου από το Γενικό νοσοκομείο Λεμεσού με αποτέλεσμα να υπάρξει οικονομική επιβάρυνσή του κράτους.


Μέλη της επιτροπής σημείωσαν παράλληλα, ότι πρέπει η κατάσταση αυτή ν' αλλάξει και οι ιατροδικαστές να σταματήσουν να πιστεύουν ότι η υπηρεσία είναι «αμπελοχώραφο» τους αλλά και να σεβαστούν ότι στη βάση της υπηρεσία τους είναι υπόχρεοι να μεταβαίνουν στις αποστολές οι οποίες τους ανατίθενται. 

 Παράλληλα σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα πρακτικά που κατατέθηκαν σήμερα ενώπιον της επιτροπής υγείας σχετικά με τον αριθμό νεκροψιών που προέβηκε ο κάθε ιατροδικαστής για το 2017 διαφάνηκε ότι ο ένας από τους 4 συνολικά του δημοσίου προέβηκε σε 264 συνολικά νεκροψίες με τους υπόλοιπούς 3 να πραγματοποιούν συνολικά για το ίδιο έτος 237 νεκροψίες.

Εισηγήσεις από το υπ. Υγείας

Κατά την διάρκεια της συνεδρίας της επιτροπής η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής συγκεκριμένες εισηγήσεις όσο αφορά τους ιατροδικαστές με στόχο να λυθούν τα προβλήματα τα οποία αφορούν την ιατροδικαστική υπηρεσία , μετά από διαβουλεύσεις όπως σημείωσε με διάφορους φορείς.

Μεταξύ άλλων η κυρία Γιαννάκη σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η σκοπιμότητα της λειτουργίας πέντε νεκροτομείων στην Κύπρο καθώς όπως σημείωσε η διασπορά τους σε αυτά δυσχεραίνει την εποπτεία τους. Σημείωσε παράλληλα την δημιουργία ομάδας επίβλεψης ιατροδικαστών διεθνούς κύρους η οποία θα ελέγχει τις ιατροδικαστικές εκθέσεις. Παράλληλα μέσα στις εισηγήσεις του υπουργείο υγείας είναι η αυτοψία του χώρου να γίνεται μόνο με το φως της ημέρας και στα δύσκολα περιστατικά να πηγαίνουν πάντα δύο ιατροδικαστές.

Τέλος επισημάνθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι οι νεκροτομές δεν θα πρέπει να γίνονται άμεσα και να γίνονται μόνο όταν περάσουν 24 ώρες έτσι ώστε να δίνεται ο χρόνος στους αστυνομικούς να συλλέξουν πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη των υποθέσεων, αλλά παράλληλα θα δίνεται ο χρόνος στους ιατροδικαστές να οργανωθούν.

Για τον σκοπό αυτό όπως υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να μην υπάρχει η απαίτηση να δίνονται άμεσα τα αίτια θανάτου, αλλά να δίνεται μια προκαταρκτική γνώμη και ακολούθως να υπάρχει υποχρέωση στους ιατροδικαστές να δίνουν την προκαταρτική τους έκθεση εγγράφων εντός 48-72 ωρών.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση