ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 01:00
 

Επιτροπή Ελέγχου: Τρεις οι προϋποθέσεις για μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος

Στα €200 εκατομμύρια ανήλθαν μέχρι σήμερα τα τέλη για ρύπους που κατέβαλε η ΑΗΚ προς την ΕΕ μέσω του κράτους

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Δεν αναμένεται να υπάρξει μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αν δεν συντρέξουν τρεις προϋποθέσεις που είναι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού, η χρήση στο σύστημα ηλεκτρισμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην Επιτροπή ότι στα €200 εκατομμύρια ανήλθαν μέχρι σήμερα τα τέλη για ρύπους που κατέβαλε η ΑΗΚ προς την ΕΕ μέσω του κράτους, από την χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σε σχέση με χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την έλευση του φυσικού αερίου, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Πρόεδρος του Ταμείου για τις ΑΠΕ Αντώνης Ιωάννου είπε ότι «υπολογίζουμε ότι αν όλα πάνε καλά» το φυσικό αέριο να έρθει στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2020.

Αυτά αναφέρθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής η οποία συζήτησε το θέμα «Οι αυξημένες τιμές που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στα τιμολόγια της ΑΗΚ στα οικιστικά νοικοκυριά καθώς και στις επιχειρηματικές μονάδες και η πιθανή αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας», έπειτα από πρόταση των βουλευτών Παύλου Μυλωνά, Ζαχαρία Κουλία και Μιχάλη Γιωργάλλα.

1,600 διακανονισμοί στην ΑΗΚ

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Διευθυντής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Παναγιώτης Ολυμπίου είπε ότι πριν την αύξηση της τιμής του πετρελαίου η Αρχή είχε περίπου μέσο όρο 1.600 διακανονισμούς (ευκολίες πληρωμής σε καταναλωτές) ανά περιφέρεια, ενώ μετά την αύξηση οι διακανονισμοί ανήλθαν σε 2.400.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η ΑΗΚ έχει παραχωρήσει πριν την αύξηση της τιμής του πετρελαίου ευκολίες πληρωμής σε συνολικά 6.500 πελάτες της και μετά την αύξηση σε 10.000.

Αναφορικά με τα αντιρρυπαντικά έργα, ο κ. Ολυμπίου είπε ότι αυτά τα έργα δεν πάνε χαμένα γιατί αν γίνει κάτι με την προμήθεια του φυσικού αερίου θα μπορούμε να λειτουργήσουμε εναλλακτικά και μέσα στα επίπεδα της ΕΕ.

Σε σχέση με τα αποθέματα μαζούτ και ντίζελ, ο κ. Ολυμπίου είπε ότι υπάρχουν αποθέματα δύο και τριών μηνών και οι χρεώσεις φαίνονται σε δύο μήνες και όχι αμέσως.

Μία ανάσα στον κόσμο

Αναφορικά με τις ενέργειες που κάνει το Υπουργείο για να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρισμού, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αυτές αφορούν τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορίου (Net Metering και θερμομονώσεις οροφών) «για να δώσουμε μια ανάσα στον κόσμο», προσθέτοντας τα έσοδα ύψους €20 εκατομμυρίων του Ταμείου για τις ΑΠΕ μαζί με €10 εκ. που ζητούμε από το Υπουργείο Οικονομικών για να δώσουμε σχέδια στον κόσμο για Net Metering και θερμομονώσεις οροφών για την επόμενη χρονιά.

Αναφέροντας ότι άλλη ενέργεια είναι η δημιουργία υποδομών για έλευση του φυσικού, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το Υπουργείο Εμπορίου θεωρεί ότι με τα €100 εκ. που θα λάβει η Κύπρος από ΕΕ και με τη συμμετοχή της ΑΗΚ με 30% η προσπάθεια για δημιουργία υποδομών (για αποϋγροποίηση του φυσικού αερίου) θα ευοδωθεί.

Ανέφερε ότι όταν αυτό θα φανεί ότι μπορεί να προχωρήσει η ΔΕΦΑ θα προχωρήσει με άλλη προσφορά για την προμήθεια φυσικού αερίου και πρόσθεσε ότι με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί «υπολογίζουμε ότι αν όλα πάνε καλά» το φυσικό αέριο θα έρθει τον Ιούνιο του 2020».

Αναζητείται λύση για τα αιολικά πάρκα

Αναφορικά με τα 20ετή συμβόλαια που έγιναν σε επιχειρηματίες Αιολικών Πάρκων σε σχέση με την τιμή κιλοβατώρας μετά από έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής το 2008, ο κ. Ιωάννου είπε ότι απασχολεί το Υπουργείο το θέμα «και ελπίζουμε να βρούμε κάποια λύση, διότι όντως είναι δυσβάστακτο το φορτίο στο Ταμείο» για τις ΑΠΕ τα 20ετή συμβόλαια που έγιναν.

Σε σχέση με το στόχο για ποσοστό των ΑΕΠ στο σύστημα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι γίνεται κάποια προσπάθεια με κάποιες κινήσεις να πετύχουμε τους στόχους.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι το κόστος των καυσίμων το 2017 ανερχόταν στο 55% των συνολικών λειτουργικών εξόδων ή €335 εκ. από τα συνολικά έξοδα €615 εκ., ενώ το 2016 ανήλθε στο 50% που ήταν φθηνότερη η τιμή των καυσίμων.

Πρόσθεσε ότι η δαπάνη για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής θερμοκηπίων αερίων ανήλθε το 2017 σε €12,2 εκ.

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η τελευταία απόφαση προέβλεπε για άνοιγμα της αγοράς το 2019, μετά από δύο παρατάσεις, προσθέτοντας ότι θα γίνει νέος διαγωνισμός και είναι σίγουρο ότι δεν θα ανοίξει η αγορά το 2019, ενώ γίνεται αναφορά για το 2021.

Κουλίας: Διπλάσια η τιμή του ρεύματος

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι σε δύσκολους καιρούς σχεδόν έχουν διπλασιαστεί οι τιμές, προσθέτοντας ότι με βάση το έντυπο λογαριασμού που έφερε στην Επιτροπή ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λουκάς Αριστοδήμου, ο συνολικός λογαριασμός ήταν 59 ευρώ, ενώ η κατανάλωση του ρεύματος ήταν 23 ευρώ και τα υπόλοιπα οι διάφορες χρεώσεις.

Ο κ. Κουλίας είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε να τους προσκομίσουν στοιχεία για τις υπόλοιπες χρεώσεις, προσθέτοντας ότι μία από τις τρομερές αγκυλώσεις είναι γιατί καταναλώνουμε πετρέλαιο, ενώ το φθηνό είναι το υγραέριο.

Ανέφερε ότι το 2007 γινόταν η μεγάλη συζήτηση για την έλευση του αερίου και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος φρόντισε από τότε να έρθει η πλωτή εξέδρα του υγραερίου για να είναι φθηνό το πετρέλαιο και να γλυτώσουμε από τα πρόστιμα των ρύπων, προσθέτοντας ότι «τότε στην Επιτροπή ο κ. Άντρος Κυπριανού και ο κ. Αναστασιάδης έστηναν ολόκληρο καυγά ότι είναι κλέφτης ο Τάσσος, ότι έγραψε μια εταιρεία το γραφείο του και ότι αποτελεί διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Ανέφερε επίσης ότι σε δημοσιογραφική διάσκεψη του κ. Αναστασιάδη που ήταν τότε Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «ήταν το σκάνδαλο του αιώνος και ελπίζω τώρα που έκατσε στην καρέκλα του Προέδρου της Δημοκρατίας», όπως είπε, «να αντιλαμβάνεται το μεγάλο τραγικό σφάλμα που έκανε και εν ονόματι να χάσει ο Τάσσος δεν δίστασαν να χρεώσουν τους Κύπριους πολίτες περίπου €400 εκ.»

«Οι ρύποι που πληρώσαμε μέχρι σήμερα ήταν €200 εκατομμύρια και στοιχίζει ακόμη €200 εκ. να το φέρουμε σήμερα», ανέφερε και πρόσθεσε «η τότε προσπάθεια του κ. Κυπριανού και κ. Αναστασιάδη στοίχισε στον φορολογούμενο €400 εκ. συν τα πολλά εκατομμύρια που πληρώσαμε ότι χρησιμοποιούμε πετρέλαιο».

Α. Δημητρίου: Εξεύρεση συγκεκριμένων πολιτκών για το ηλεκτρικό ρεύμα

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι όπως δηλώθηκε και την προηγούμενη φορά που εξετάστηκε το θέμα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για την ΑΗΚ πρέπει να εξευρεθούν τρόποι και να αποφασιστούν συγκεκριμένες ενέργειες ή πολιτικές για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος έχοντας υπόψη πάντοτε το συμφέρον του Κύπριου φορολογούμενου».

Η κ. Δημητρίου είπε ότι με δική της παρέμβαση έχει ζητηθεί έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την υπογραφή της συμφωνίας που συνήψε το κράτος περί το 2008 και οι οποίες δεσμεύουν το κράτος για 20ετία και κατ΄ επέκταση τους καταναλωτές ηλεκτρισμού και αν και υπήρχε σύσταση και διαπίστωση εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη μη δέσμευση και για συγκεκριμένη πρόβλεψη σταδιακής μείωσης της τιμής ανά τετραετία δεν περιλήφθηκε και έτσι καμία μείωση δεν εξετάστηκε»

Η κ. Δημητρίου διερωτήθηκε πως είναι δυνατό να έχει υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία δέσμευσης του κράτους χωρίς πρόνοια επανεξέτασης ή σταδιακής μείωσης.

Ανέφερε επίσης ότι σημαντικό σημείο είναι η εισήγηση της ΑΗΚ να ενταχθεί στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρισμού και τα φωτοβολταϊκά και πρόσθεσε ότι η ΡΑΕΚ φαίνεται σήμερα να συμφωνεί κάτι που σταδιακά θα οδηγήσει στη μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού.

Αναφορικά με την Μονάδα 3 του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Βασιλικού, η κ. Δημητρίου είπε ότι η Μονάδα θα μπορούσε να λειτουργεί κανονικά εδώ και μήνες χωρίς τη Μονάδα αποθύωσης με περισσότερες ώρες λειτουργίας προς όφελος του καταναλωτή, προσθέτοντας ότι οι Μονάδες που καλούνται να καλύψουν τη ζήτηση είναι περισσότερο ρυπογόνες και κοστοβόρες.

Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται η απάντηση του Υπουργείου για όλα τα ζητήματα της έρευνας και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και της εισήγησης για χρήσης συγκεκριμένης πλατφόρμας και πρόσθεσε ότι αυτά είναι πολύ σημαντικά γιατί μέσω αυτών θα οδηγηθούμε στη μείωση της τιμής χρέωσης.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα έχουμε το 2020 φυσικό αέριο, η κ. Δημητρίου είπε ότι θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να είμαστε πανέτοιμοι όχι μόνο να έχουμε το φυσικό αέριο αλλά και να το εκμεταλλευτούμε σωστά.

Χαραλαμπίδου: Η Κυνέρνηση έχει αποτύχει

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι «αυτή η Κυβέρνηση για μία ακόμη φορά έχει αποτύχει σε ένα μεγίστης σημασία ζήτημα», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να συζητούμε κατ΄ επανάληψη στην Επιτροπή Ελέγχου το θέμα κόστους καυσίμων και η ΑΗΚ να μην είναι σε θέση μέχρι σήμερα λόγω πολιτικών αποφάσεων να αλλάξει τα καύσιμα που χρησιμοποιεί».

«Είμαστε εκτεθειμένοι έναντι της ΕΕ η οποία μας έδωσε περιθώρια μέχρι το 2020, ακόμη δεν έχουν βγει σε προσφορές, ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως προχωρούν οι διαδικασίες προσφορών σε αυτό το κράτος και πληρώνουμε πρόστιμα σε ρύπους εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία επιβαρύνουν τον Κύπριο πολίτη», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «όλοι στο σπίτι έχουμε επίγνωση σε τι ποσά ανέρχονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρισμού και τι αυξήσεις καλείται ο Κύπριος φορολογούμενος να πληρώσει» και πρόσθεσε ότι πολλές φορές οι λογαριασμοί είναι ισότιμοι με το μηνιαίο εισόδημα του πολίτη.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων και διερωτήθηκε που είναι η βούληση της Κυβέρνησης για αλλαγές και κατά πόσον «να παραπέμψει σε εποχές που ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν θα γινόταν η πλωτή Μονάδα μιλούσε για το σκάνδαλο του αιώνα».

«Τι έκανε η Κυβέρνηση του. Κυβερνά εδώ και πάνω από μία 5ετία ο κ. Αναστασιάδης. Που είναι οι αποφάσεις του για να μειωθούν τα κόστη και για αλλαγές στην χρήση καυσίμων», διερωτήθηκε.

Ανέφερε κατά πόσον «θα φορτώσουμε για μια ακόμη φορά και τα πρόστιμα από τους ρύπους και τις ανεπάρκειες της Κυβέρνησης να πάρει αποφάσεις στο φορολογούμενο».

Περδίκης: Ελευθεροποίηση της αγοράς

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «η απάντηση που πήραμε από τους αρμόδιους είναι ότι το ηλεκτρικό ρεύμα στην Κύπρο δεν είναι το υψηλότερο στην ΕΕ και ότι δικαιολογείτο το ύψος της τιμής του», προσθέτοντας ότι «δεν αναμένεται να υπάρξει μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αν δεν συντρέξουν οι τρεις προϋποθέσεις: να υπάρξει ελευθεροποίηση της αγοράς, να υπάρξει ηλεκτρική διασύνδεση και να έρθει το φυσικό αέριο στην Κύπρο».

Αυτό μας είπε καθαρά ο εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΡΑΕΚ), ανέφερε και πρόσθεσε ότι τέταρτη προϋπόθεση «είναι επιτέλους μετά από χρόνια καθυστερήσεις να αποφασίσει αυτή η πολιτεία να αναπτύξει τις ΑΠΕ».

Πρόσθεσε ότι η ΑΗΚ έχει πληρώσει από την τσέπη του φορολογούμενου τα τελευταία 10 χρόνια τέλος για τους ρύπους ύψους €200 εκ., ενώ αναμένεται να υπάρξουν πρόστιμα για την παραβίαση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.

«Πολλά χρόνια - όχι μόνο της παρούσας Κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων - απουσίας οικολογικής ενεργειακής πολιτικής τα πληρώνει σήμερα στο λογαριασμό του ο καταναλωτής», πρόσθεσε.

Γιωργάλλας: Κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα να εξορθολογιστεί η τιμή του ρεύματος

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι το ερώτημα που τέθηκε στην Επιτροπή κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα να εξορθολογιστεί η τιμή του ρεύματος στην Κύπρο δεν έχει απαντηθεί, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες του κράτους θεωρούν ότι δεν τίθεται θέμα ούτε αλλαγής της μεθολογίας αλλά ούτε και αλλαγής της δικαιολογίας που χρησιμοποιεί συνήθως η ΑΗΚ για να δικαιολογεί τις αυξήσεις ότι αυτές οφείλονται στις διακυμάνσεις και στις αυξήσεις του πετρελαίου».

Ανέφερε ότι «το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν οι υψηλές χρεώσεις της τιμής του ρεύματος στην πατρίδα μας γιατί ακόμη υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα τα οποία καταφέρνουν να στεγανοποιούν την παραγωγή και να ενισχύουν την δεσπόζουσα μονοπωλιακή θέση της ΑΗΚ στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος».

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι οι υψηλές τιμές θα υποχωρήσουν μόνο αν ανοίξει η αγορά παραγωγής και δοθεί η δυνατότητα σε ενεργειακούς επενδυτές να παράξουν με ιδιωτικές προϋποθέσεις, αν υπάρξει η δυνατότητα να σπάσει οριστικά το μονοπώλιο της ΑΗΚ και αν η Αρχή εισάξει στην παραγωγή της το φυσικό αέριο.

Είπε ακόμη ότι για τους υπηρεσιακούς της ΡΑΕΚ, της ΑΗΚ και του Υπουργείου Ενέργειας και η διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με το καλώδιο μεταφοράς είναι ένας παράγοντας που θα βοηθήσει για να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος, προσθέτοντας ότι «μέχρι να υλοποιηθούν όλα αυτά δυστυχώς οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες θα βραχυκυκλώνονται μέσα στις διακυμάνσεις της τιμής του ρεύματος υποφέροντας από τις αυξήσεις που θα ταλαιπωρούν και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Με νέους μάρτυρες συνεχίζεται η δίκη για το διπλό φονικό στον Στρόβολο

«Aν η δικαιοσύνη ήταν υγιής, μέχρι τώρα οι δολοφόνοι θα έπρεπε να ήταν μέσα. Όμως, έχοντας υπόψη τον ...»
ΑΚΑ  |  12:21

Οζερσάι: Θα μπουν ειδικοί στα Βαρώσια για καταγραφή

«Eιδικούς μόνο στον τουρκομαχαλλά έσιει!!!??? »
ΑΚΑ  |  12:18

Οζερσάι: Θα μπουν ειδικοί στα Βαρώσια για καταγραφή

«Eιδικούς μόνο στον τουρκομαχαλλά έσιει!!!??? »
ΑΚΑ  |  12:18

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X