ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

'Ερευνες ΔΕΑ σε αρχεία ξένων χωρών και οργανισμών

Προσπάθειές για εντοπισμό πληροφοριών που θα βοηθήσουν ΣΤΗΝ εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων

ΚΥΠΕ

Τις προσπάθειές της για εντοπισμό πληροφοριών από τα αρχεία ξένων χωρών και διεθνών οργανισμών που θα βοηθήσουν στις έρευνες για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, συνεχίζει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Προς το σκοπό αυτό στις 3-16 Δεκεμβρίου η ομάδα ερευνών αρχείου της ΔΕΑ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συνεχίσει τη μελέτη των αρχείων του ΟΗΕ που ξεκίνησε τον Μάιο. Εξάλλου, στα μέσα Ιανουαρίου 2018 προγραμματίζεται επίσκεψή της στο Λονδίνο για μελέτη των βρετανικών κρατικών αρχείων, ενώ στις αρχές του Απρίλη αναμένεται να μεταβεί στη Γενεύη για μελέτη των αρχείων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Εξάλλου, η ΔΕΑ θα πραγματοποιήσει εκστρατεία με πινακίδες στους δρόμους, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, μέσω των οποίων θα ζητά όπως όσοι κατέχουν πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων τις δώσουν στην Επιτροπή.

Το μέλος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως την περασμένη εβδομάδα τα μέλη της ΔΕΑ επισκέφθηκαν τη Βιέννη όπου είχαν επαφές με στελέχη της αυστριακής Κυβέρνησης και τη Γενεύη, όπου είχαν συνάντηση με το Τμήμα Αρχείου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Ο κ. Νέστορος ανέφερε πως η Αυστρία με επιστολή της τον Γενάρη του 2017, τους ανακοίνωσε πως καθόρισε συγκεκριμένο πρόσωπο από το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ως σύνδεσμο επαφής σε σχέση με τη μελέτη των αρχείων της αστυνομίας της Αυστρίας. Είχαμε συνάντηση μαζί του και μας είπε ότι θα αποστείλει κάποια πράγματα που έχει εντοπίσει., σημείωσε, επισημαίνοντας πως τα αρχεία της αστυνομίας στην Αυστρία αποδεσμεύονται κάθε 30 χρόνια, ενώ του στρατού κάθε 50, με βάση τη νομοθεσία στη χώρα.

«Άρα τώρα έχουμε ένα θέμα με το στρατό που δεν απάντησε και δεν ξέρουμε πού βρίσκονται τα αρχεία του, αν δηλαδή βρίσκονται στο κρατικό αρχείο και δεν είναι αποδεσμευμένα, ή βρίσκονται στο Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Θα επανέλθουμε με νέα επιστολή στο Υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας για να μας πουν πού βρίσκονται και να ορίσουν κάποιον συντονιστή και να δούμε αν θα μας δώσουν πρόσβαση σε αυτά», ανέφερε ο κ. Νέστορος.

Σε ό,τι αφορά τα αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, είπε πως το Τμήμα Αρχείου του διεθνούς οργανισμού μελέτησε προκαταρκτικά τα αρχεία για την περίοδο 1963-64 και τους είπαν ότι οι φάκελοι για την περίοδο αυτή είναι «πιο υποσχόμενοι» από ότι αυτοί για το 1974.

Μας έχουν δώσει πρόσβαση στα εμπιστευτικά αρχεία και ο συντονιστής έρευνας της ΔΕΑ θα μπορεί να καταγράφει πληροφορίες, χωρίς να βγάζει φωτογραφίες, σε αντίθεση με τα προσβάσιμα από που μπορούμε να έχουμε φωτογραφίες, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η σκέψη που υπάρχει είναι η μελέτη αυτή να γίνει στις αρχές Απριλίου 2018 και πως για αυτήν αναμένεται να χρειαστούν δέκα εργάσιμες ημέρες.

Ο κ. Νέστορος είπε πως όλες αυτές οι επισκέψεις είναι πολύ σημαντικές, σημειώνοντας παράλληλα πως ο όγκος δουλειάς είναι πολύ μεγάλος. Εξάλλου, ανέφερε πως καθορίστηκε και σύνδεσμος επαφής και από τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο αφού υπάρχουν και σε αυτές αρχεία.

Σημειώνεται πως οι εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων θα αποτελέσουν αντικείμενο συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων αύριο Τρίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση