ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έργα για αντιμετώπιση βροχόπτωσης σε Λάρνακα και Αραδίππου

Τα συγκεκριμένα έργα αφορούν την απάμβλυνση των προβλημάτων που προκύπτουν από έντονες βροχοπτώσεις

ΚΥΠΕ

Ολοκληρώθηκαν στους Δήμους Λάρνακας και Αραδίππου διάφορα έργα, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με στόχο την απάμβλυνση των προβλημάτων που προκύπτουν από έντονες βροχοπτώσεις.

Τα έργα παρουσιάστηκαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, με τον Επαρχο Οδυσσέα Χατζηστεφάνου να σημειώνει ότι με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών οι πλημμύρες που έπληξαν τη Λάρνακα το 2014 ήταν έντασης που γίνονται μία φορά κάθε 200 χρόνια.

Πρόσθεσε ότι οι πλημμύρες που σημειώθηκαν το 2016 στον Δήμο Αραδίππου ήταν έντασης που γίνονται μία φορά κάθε 50 χρόνια, στην περιοχή του αεροδρομίου Λάρνακας μία φορά κάθε 10 χρόνια και στην περιοχή της μαρίνας Λάρνακας, μία φορά κάθε 200 χρόνια.

Ο κ. Χατζηστεφάνου σημείωσε πως «οι πλημμύρες του 2014 ήταν πολύ πιο έντονες από αυτές του 2016» και ανέφερε ότι «από τις πλέον επιρρεπείς περιοχές της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες που μπορεί να προκύψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η περιοχή Καμάρων στη Λάρνακα, αλλά και περιοχές της Αραδίππου».

Σύμφωνα με τον Επαρχο μετά τις συνέπειες των έντονων βροχοπτώσεων του 2014 και του 2016, «έγιναν μελέτες από αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και τους Δήμους Λάρνακας και Αραδίππου και αποφασίστηκε η υλοποίηση συγκεκριμένων έργων για απάμβλυνση των συνεπειών από το φαινόμενο αυτό. Η κυβέρνηση χρηματοδότησε τα έργα που έγιναν από τους Δήμους Λάρνακας, Αραδίππου και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων ύψους 211 χιλιάδων ευρώ, ενώ άλλες 128 χιλιάδες ευρώ διατέθηκαν από κονδύλια της Επαρχιακής Διοίκησης».

Εξήγησε ότι τα έργα έγιναν σε περιοχές της Αραδίππου όπως οι Καμάρες και της Λάρνακας όπως η περιοχή Βεργίνας και η Οδός Τερψιχόρης, ενώ προωθούνται διάφορα άλλα έργα για οριστική επίλυση του προβλήματος των πλημμυρών όπως το αντλιοστάσιο Τ1.

Σημείωσε πως «προκηρύχθηκε προσφορά για εκπόνηση μελέτης για το θέμα, η οποία θα έπρεπε να είναι έτοιμη μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, ωστόσο ενημερωθήκαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι αυτή θα είναι έτοιμη αρχές του επόμενου χρόνου. Η μελέτη αφορά μεγάλα πολυδάπανα έργα τα οποία αναμένεται να στοιχίσουν κάποια εκατομμύρια ευρώ και με την ολοκλήρωση της, θα τύχει αξιολόγησης και χρηματοδότησης από την κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στο θέμα των καιρικών φαινομένων ο Επαρχος Λάρνακας είπε πως «ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται σε μια νέα τάξη πραγμάτων, ζήσαμε πολύ έντονα φαινόμενα που δεν είχαμε ζήσει μέχρι σήμερα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με υλοποίηση ορισμένων έργων απάμβλυνσης συνεπειών από πλημμύρες, ενώ όλοι, Δήμοι και πολίτες πρέπει να είναι έτοιμοι για αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών».

Ο κ. Χατζηστεφάνου είπε επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν τα πάντα να γίνονται από την κυβέρνηση και τους Δήμους», απηύθυνε «παράκληση προς τους πολίτες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για προστασία της περιουσίας τους» και σημείωσε πως «όταν παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα λειτουργεί Κέντρο Συντονισμού στην Επαρχιακή Διοίκηση η οποία μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως Δήμους, Κοινότητες και Δημόσια Εργα, συντονίζονται και συνεργάζονται για αντιμετώπιση των συνεπειών».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως «το νερό δεν καταλαβαίνει από όρια», ευχαρίστησε τον Επαρχο και τον Δήμαρχο Αραδίππου για τη συνεργασία για αντιμετώπιση των προβλημάτων και σημείωσε ότι σύμφωνα με επιστήμονες από τα έργα που έγιναν για απάμβλυνση του προβλήματος των πλημμυρών, η πιθανότητα πλημμυρών μειώθηκε μόνο στο 20%, αφού όπως εξήγησε κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο έντονα καιρικά φαινόμενα θα σημειωθούν.

Πρόσθεσε ωστόσο πως «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να περιορίσουμε το πρόβλημα των πλημμυρών στη Λάρνακα και τις ζημιές που υπόκεινται οι περιουσίες των πολιτών. Μέχρι την ολοκλήρωση του αποχετευτικού συστήματος, για το οποίο παρατηρούνται αρκετές καθυστερήσεις λόγω του εντοπισμού αρχαιοτήτων, έχουμε λάβει προσωρινά μέτρα αντιμετώπισης σε διάφορες περιοχές της Λάρνακας όπως του Αη Γιάννη, της Χρυσοπολίτισσας και της Μητροπόλεως».

Ο κ. Βύρας ανέφερε πως μεταξύ των έργων έγινε καθαρισμός σχαρών των οχετών ομβρίων υδάτων σε διάφορες περιοχές της Λάρνακας, έγινε σήμανση των φρεατίων εισροής (σχάρες) ώστε να είναι ευδιάκριτα σε περίπτωση που καλυφθούν τα οδοστρώματα από τα νερά της βροχής, γίνεται τακτική συντήρηση όλων των αντλιοστασίων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας ενώ καταγράφονται και χαρτογραφούνται οι περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα πλημμυρών και όπου είναι δυνατόν λήφθηκαν μέτρα για περιορισμό τους.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας εντός του Ιανουαρίου 2018 το ΣΑΛ θα προκηρύξει προσφορές για τα αντλιοστάσια S8 και S9, ενώ εντός Φεβρουαρίου 2018 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για κατασκευή μικρού αντλιοστασίου στην Οδό Ελλησπόντου (δημοτικά όρια Αραδίππου) για άντληση των επιφανειακών νερών που συγκεντρώνονται στο αδιέξοδο της οδού μέσα στο ανοικτό κανάλι Καμάρων.

Ο Ανδρέας Βύρας κάλεσε επίσης του πολίτες «όπως προβαίνουν κάθε χρόνο στην κατάλληλη προετοιμασία της οικίας ή των υποστατικών τους ώστε να υπάρχει έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη ή και αντιμετώπιση των προβλημάτων που είναι πιθανόν να προκύψουν από αυξημένη βροχόπτωση».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ευχαρίστησε «τον Επαρχο και τον Δήμαρχο Λάρνακας για την αγαστή και εξαίρετη συνεργασία» που είχαν μαζί του για αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Πρόσθεσε πως «τα δύο τελευταία χρόνια έγιναν έργα στην Αραδίππου με χρηματοδότηση από τον Δήμο, την Επαρχιακή Διοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών ύψους πέραν του μισού εκατομμυρίων ευρώ» και σημείωσε ότι «γίνονται μελέτες για διάνοιξη καναλιών σε ορισμένες περιοχές ύψους πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία αναμένεται να λύσουν το πρόβλημα των πλημμυρών».

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελίδη μερικά από τα έργα που έγιναν στην Αραδίππου είναι η κατασκευή αποχετευτικού συστήματος ομβρίων υδάτων σε διάφορα σημεία της Αραδίππου, καθαρισμός αργακιών και κατασκευή φρεατίων και οχετών σε συγκεκριμένους δρόμους και κατασκευή box Culvet, φρεατίων εισροής και τοποθέτηση πλάκας αντεπιστροφής σε άλλες οδούς του Δήμου».

Σημείωσε ακόμα ότι το πρόβλημα των πλημμυρών θα πρέπει να ιδωθεί συνολικά από το Υπουργείο Εσωτερικών και την πολεοδομία, προσθέτοντας πως «το πρόβλημα δεν θα λυθεί εάν το Τμήμα Πολεοδομίας δεν σταματήσει την μερική ανάπτυξη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση