ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:27
 

Φόβοι για στοχευμένη επίθεση εμπρηστών στα Δικαστήρια

Αναβάλλονται η μια μετά την άλλη δίκες στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Έντονες ανησυχίες για επηρεασμό σοβαρών δικαστικών υποθέσεων εκφράζονται μετά την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο κτίριο 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Η πυρκαγιά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία προκάλεσε ζημιές σε χώρο όπου φυλάσσονται τεκμήρια υποθέσεων που βρίσκονται στο στάδιο της εκδίκασης. Το γεγονός αυτό δημιουργεί υποψίες για κακόβουλη ενέργεια που ενδεχομένως να είχε στόχο την καταστροφή τεκμηρίων.

Ωστόσο λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί εσωτερικά του κτιρίου όσες υποθέσεις είχαν οριστεί για εκδίκαση σήμερα ανεβλήθησαν. Ανάμεσα σε αυτές και η υπόθεση focus η οποία βρίσκεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και πήρε νέα αναβολή για τις 7 Μαρτίου.

Το περιστατικό πυρκαγιά έχει θορυβήσει το νομικό κόσμο με την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συνέρχεται στις 12 η ώρα το μεσημέρι για εξέταση της όλης κατάστασης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στις 02:50 τα ξημερώματα η Υπηρεσία δέχθηκε κλήση για πυρκαγιά σε αίθουσα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε με 2 οχήματα από την Πύλη Πάφου και ένα από τον Σταθμό της Ακρόπολης που κατάφεραν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά η ώρα 4:40 το πρωί.

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξεως σημειώνει πως ανέλαβε τον συντονισμό για την ανέγερση ενός νέου συγκροτημένου Δικαστηρίου, το οποίο θα στεγάζει όλες τις δικαιοδοσίες του Επαρχιακού.

Δείτε αυτούσια την ανακοίνωση:

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε, σήμερα, σε χώρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ενημερώνει ότι έχοντας διαπιστώσει ότι οι λειτουργικές ανάγκες και τα περιορισμένα μέτρα ασφαλείας που μπορούν να λαμβάνονται στον χώρο του Δικαστηρίου λόγω της διασποράς του σε επτά κτήρια, ανέλαβε τον συντονισμό για την ανέγερση ενός νέου συγκροτημένου Δικαστηρίου, το οποίο θα στεγάζει όλες τις δικαιοδοσίες του Επαρχιακού.

Πρόκειται για μια ανάγκη η οποία ήταν επιβεβλημένη από το 1985, αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2004 και την οποία, αναλάβαμε και προωθούμε από το 2014 παρότι ο προϋπολογισμός για τις κτηριακές εγκαταστάσεις των δικαστηρίων αφορά την Δικαστική Εξουσία.

Συγκεκριμένα, αφού έχει επιλεγεί ο κατάλληλος χώρος ανέγερση του νέου κτηρίου, ο οποίος βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο των Δικαστηρίων, προωθήσαμε την μετακίνηση των υποστατικών της Ειρηνευτικής Δύναμης (UNFICYP) η οποία συμπληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2015. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές έρευνες από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για ενδεχόμενη ανεύρεση αρχαιοτήτων, οι οποίες δεν έφεραν στο φως οποιαδήποτε αρχαιολογικά ευρήματα. Σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθαρίστηκε το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ακινήτου – ένα θέμα που ηγέρθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, αφού ο χώρος ήταν εγγεγραμμένος στην Βασίλισσα της Αγγλίας.

Τον Ιανουάριο υποβλήθηκε το Σημείωμα Έργου (PCN) προς τη Γενική Διεύθυνση ΕΠΣΑ και στο Υπουργείο Οικονομικών για να ενταχθεί το έργο στον Προϋπολογισμό της Δικαστικής Υπηρεσίας για το 2019, ενώ έχει οριστεί χρονολογικό πρόγραμμα μέχρι την ολοκλήρωσή του. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2019 θα διεξαχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και βάσει της επιλογής του σχεδίου θα προωθηθεί η διαδικασία διαγωνισμού ανάθεσης του έργου, για το οποίο εκτιμάται ότι απαιτούνται 46.672,000 ευρώ.

Για τις εξελίξεις ενημερώνονται τόσο ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας σε συγκεντρώσεις που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με πιο πρόσφατη την γραπτή ενημέρωση που είχαν στις 8 Ιανουαρίου 2018 αναφορικά με όλα τα αναπτυξιακά έργα, περιλαμβανομένου και του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Αρμόδιοι για την έρευνα και τη σχετική ενημέρωση όσον αφορά τα αίτια της σημερινής πυρκαγιάς, τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και κατά πόσον αυτά ικανοποιούνταν στους υφιστάμενους χώρους του Επαρχιακού Δικαστηρίου, είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία.

Ενημέρωση από τον Αρχηγό της Αστυνομίας ζητά το Ανώτατο

Το Ανώτατο Δικαστήριο, σε έκτακτη συνεδρίασή του σε σχέση με το συμβάν, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχει ακόμα επίσημη πληροφόρηση αναφορικά με τα αίτια του συμβάντος, καθότι οι έρευνες συνεχίζονται, έκρινε ορθό, προτού εκδώσει οποιαδήποτε ανακοίνωση, να ζητήσει ενημέρωση από τον Αρχηγό Αστυνομίας και μετά να τοποθετηθεί αναλόγως. 

Το ζήτημα, εν πάση περιπτώσει, παρακολουθείται στενά και έχουν δοθεί οδηγίες στον Διοικητικό Πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για λήψη άμεσων μέτρων προς επίλυση των πρακτικών προβλημάτων που δημιουργούνται από τις ζημιές που προκλήθηκαν σε σχέση με την εκδίκαση των υποθέσεων και την απρόσκοπτη λειτουργία γενικότερα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X