ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φοιτητική μέριμνα, ενοίκια και δίδακτρα σε συνάντηση ΑΚΕΛ-ΠΟΦΕΝ

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε τη τεράστια σημασία που δίνει το κόμμα του στον τομέα της παιδείας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας, των υψηλών ενοικίων και των ψηλών διδάκτρων των Πανεπιστημίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού με αντιπροσωπεία της ΠΟΦΕΝ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού σημείωσε τη τεράστια σημασία που δίνει το κόμμα του στον τομέα της παιδείας, καθώς είναι εκείνος που μπορεί να οδηγήσει την κοινωνία μπροστά αν λειτουργήσει σωστά. «Έχει τεράστια σημασία να δώσουμε τα καλύτερα εφόδια και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της παιδείας αλλά και την δυνατότητα στους φοιτητές να μπορούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά να αποπερατώσουν τις σπουδές τους», είπε.

Αναφερόμενος στα πιο σημαντικά ζητήματα που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα που τους έχει επιδοθεί από την ΠΟΦΕΝ, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε αυτά που η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να τα αντιμετωπίσει, να τα προωθήσει και να τα επιλύσει από τη στιγμή που εδώ και λίγα χρόνια επικαλείται ένα success story στην οικονομία και πως σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση.

«Ως εκ τούτου χρειάζεται να επενδύσουμε στον τομέα της παιδείας», είπε και έκανε αρχικά αναφορά στο ζήτημα της φοιτητικής χορηγίας και του φοιτητικού πακέτου, το οποίο πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του 2012 και το ποσό που θα είναι πλεονάζον από τη χορηγία θα πρέπει να μεταφέρεται στο πακέτο.

Το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε αφορά το γενικότερο πρόβλημα με τα ψηλά ενοίκια, το οποίο για τους φοιτητές είναι πολύ μεγάλο λόγω και του χαμηλού αριθμού εστιών που έχουν τα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα τα δημόσια ώστε να φιλοξενούν φοιτητές στη βάση συγκεκριμένων κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων με πολύ χαμηλό κόστος.

Όπως ανέφερε το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε και χθες σε συνάντηση που είχε με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου, και εξέφρασε την ικανοποίηση γιατί ο Πρύτανης έχει υποσχεθεί πως προωθείται ένας σχεδιασμός περίπου 1900 εστιών. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια σε όλα τα δημόσια Πανεπιστήμια για να υπάρξει μείωση των ενοικίων και να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι οικονομικά φοιτητές. Σημείωσε πως αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι να στηρίζονται οι πολύ φτωχές ομάδες των φοιτητών και να αφήνονται χωρίς καμία στήριξη οι φτωχές οικογένειες.

Το τρίτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κυπριανού αφορά τα δίδακτρα των πανεπιστημίων, για το οποίο έχουν κατ΄ επανάληψη να τεθεί σε άλλη βάση και η θέση του ΑΚΕΛ είναι όπως τα πανεπιστήμια λειτουργούν ως Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί. Σημείωσε πως τα δίδακτρα πρέπει να μειωθούν στα αρχικά τους επίπεδα.

«Θα μελετήσουμε τα αιτήματα που μας έχει υποβάλει η ΠΟΦΕΝ και θα απευθυνθούμε και εμείς με δικές μας επιστολές τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας και Οικονομικών σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στις προσπάθειες να έχουν οι φοιτητές μας τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των σπουδών τους», είπε.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΠΟΦΕΝ Χαράλαμπος Πανταζής εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη που παρέχει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αιτήματα που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα, τα ενοίκια και τα δίδακτρα θα εισακουσθούν.

Ερωτηθείς αν το υπόμνημα είναι το ίδιο που κατέθεσαν στον Υπουργό, είπε πως είναι το ίδιο και πως η ανταπόκριση από το Υπουργείο είναι το κάλεσμα για να συνεχιστεί ο διάλογος για να βρεθεί η χρυσή τομή στα ζητήματα αυτά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X