ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμπόριο ευρωπαϊκών διαβατηρίων σε Κύπρο και Ελλάδα αναφέρει γερμανικό δημοσίευμα

Τα διαβατήρια της ΕΕ πωλούνται και μάλιστα όχι μυστικά, αλλά σε συνθήκες καθαρής ατμόσφαιρας

ΚΥΠΕ

Η ιστοσελίδα του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο «Ύποπτες συναλλαγές με ευρωπαϊκά διαβατήρια» και επισήμανση πως «Ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο έναντι επένδυσης ενός εκατομμυρίου για παράδειγμα στην Κύπρο είναι προσοδοφόρο για τις χώρες και κερκόπορτα για ξέπλυμα χρήματος. Η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) σε έκθεση της ασκεί κριτική».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υφίστανται σημεία στην Ευρώπη, όπου τα διαβατήρια της ΕΕ πωλούνται και μάλιστα όχι μυστικά, αλλά σε συνθήκες καθαρής ατμόσφαιρας.

"Ιδιαίτερα εύκολη είναι η απόκτηση ενός διαβατηρίου της ΕΕ στην Κύπρο. Για αυτό το σκοπό, ο αγοραστής οφείλει να αγοράσει στο νησί ένα ακίνητο αξίας ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ και τρεις μήνες αργότερα αποκτά ένα διαβατήριο. Σε ερώτηση μάλιστα επισκέπτη της διεθνούς έκθεσης με τίτλο ‘Μετανάστευση & Πολυτελή Ακίνητα’ -που γίνεται στις Κάννες- για το αν είναι υποχρεωτική η διαμονή εκεί ο πωλητής διαβατηρίων απαντά ‘Όχι, όχι. Δεν υπάρχει κάποια προϋπόθεση για διαμονή εκεί. Δεν χρειάζεται να μείνετε ούτε μία μέρα’. Συμπληρώνει επίσης ‘Παίρνετε διαβατήρια για όλη την οικογένεια. Για τη σύζυγο και όλα τα παιδιά σας κάτω των 28 ετών’. Όταν ο εκατομμυριούχος ρωτά εάν αυτό ισχύει και για τους γονείς του, ο πωλητής απαντά ‘Και για τους γονείς σας ομοίως. Θα πρέπει μόνον και πάλι να επενδύσουν μισό εκατομμύριο’.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως το εμπόριο με τα διαβατήρια έχει καταστεί μία επιχείρηση δισεκατομμυρίων για μερικές χώρες της ΕΕ. Όχι μόνον στην Κύπρο, αλλά και στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Πορτογαλία ανθεί το εμπόριο που αποφέρει πολλά χρήματα στα δημόσια ταμεία, ενώ αγοραστές είναι κυρίως Κινέζοι, Ρώσοι και Ουκρανοί.

Ωστόσο, – συνεχίζει το ρεπορτάζ - στο πλαίσιο των συναλλαγών με τα διαβατήρια υφίστανται και εγκληματικές δραστηριότητες. Με δεδομένο ότι στις σχετικές χώρες της ΕΕ, οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά το πλείστον εξετάζουν πολύ επιφανειακά τους αιτούμενους, οι νέοι πολίτες της ΕΕ εκμεταλλεύονται αυτό το σύστημα για ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή και άλλες έκνομες ενέργειες ή προκειμένου να εξασφαλίσουν έναν σίγουρο τόπο εργασίας και διαμονής στην Ευρώπη για την περίπτωση που οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες δεν προχωρούν πλέον στην πατρίδα τους.

Στη συνέχεια τίθεται το ερώτημα εάν αυτό το εμπόριο διαβατηρίων είναι νόμιμο και αν χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ελλάδα επιτρέπεται να πωλούν την υπηκοότητα απλώς αντί ενός χρηματικού ποσού. Τοποθετούμενος σχετικά με το ζήτημα, ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD στο Ευρωκοινοβούλιο, Jens Geier, τονίζει ότι ‘ο τρόπος και η μέθοδος για το πώς μία χώρα καθορίζει υπό ποιες προϋποθέσεις αποκτά κανείς ένα διαβατήριό της, αποτελεί εθνική υπόθεση’. Κατά συνέπεια, παρατηρείται ότι κάθε χώρα της ΕΕ αποφασίζει μόνη της και η ΕΕ δεν έχει απλώς τίποτα να πει επί του θέματος.

Τέλος επισημαίνεται ότι παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί στις Βρυξέλλες που είναι ιδιαίτερα εξοργισμένοι με τις ύποπτες αυτές συναλλαγές γύρω από την υπηκοότητα, διότι δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη απευθύνει προειδοποιήσεις προς κάποιες χώρες, ενώ και Ευρωπαίοι πολιτικοί απαιτούν επανειλημμένα τον τερματισμό του εμπορίου διαβατηρίων, αλλά έως τώρα δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα, καταλήγει το ρεπορτάζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X