ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η αλληλεγγύη των γιορτών

Δίπλα στις άπορες οικογένειες η κυπριακή κοινωνία, από το 2013 μέχρι φέτος

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης CyprusAid στη Λευκωσία όπου 50 καλλιτέχνες ένωσαν τις δυνάμεις τους, και δεκάδες χιλιάδες κόσμου απ όλη την Κύπρο έφτασαν στην τάφρο Κωνστάντζα για να παρακολουθήσουν την συναυλία. Το αντίτιμο της εισόδου σακούλες γεμάτες τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης . Η συναυλία ήταν μόνο το έναυσμα για μια σειρά από παρόμοιες δράσεις, με άξονα την αλληλεγγύη. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη μα ταυτόχρονα και η ανάγκη. Εικόνες πρωτοφανείς για τα κυπριακά δεδομένα, εξαιρώντας φυσικά την περίοδο της εισβολής.

Οι άπορες οικογένειες έφτασαν τις 14 χιλιάδες το 2014, δυο χρόνια αργότερα μειώθηκαν κατά δέκα χιλιάδες, και φέτος ο αριθμός αυτός ανέρχεται στις 2μιση χιλιάδες.

Έτσι λοιπόν όπως κάθε χρόνο από το 2013, πριν από κάθε μεγάλη γιορτή, ετοιμάστηκαν και παραδόθηκαν και φέτος τα ανάλογα πακέτα προς τις άπορες οικογένειες σε όλη την Κύπρο, ώστε να μπορούν να γιορτάσουν αξιοπρεπώς την μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης.

Κι αυτό γιατί παρά και την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εξακολουθούν να υπάρχουν ιδιαίτερες περιπτώσεις, που αφορούν συνήθως πολυμελείς οικογένειες, που είτε μέλη της αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, είτε πρέπει να καλύψουν τα έξοδα των σπουδών των παιδιών τους, είτε έχουν μεγάλες δόσεις δανείων.

«Μπορεί και ορισμένες οικογένειες να λαμβάνουν ΕΕΕ όμως καμιά φορά δεν είναι αρκετό», αναφέρει στην «Κ» ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη.

Ο εθελοντισμός έχει προσφέρει ένα σημαντικό στοιχείο στο να αντιμετωπιστούν διάφορες ανισότητες και προβλήματα αναφέρει ο επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη, ο οποίος χαρακτηρίζει τους εθελοντές ανώνυμους ήρωες και ταυτόχρονα εξαίρει την ευαισθησία της κυπριακής κοινωνίας, η οποία, όπως σημειώνει «είναι ένας λόγος που ίσως δεν φτάσαμε σε επίπεδα άλλων χωρών»

Ο ρόλος των κοινωνικών παντοπωλείων

Τα πακέτα περιλαμβάνουν τρόφιμα, γεύματα, παιδικό γάλα, πασχαλινά εδέσματα για τα παιδιά κ.ο.κ, ούτως ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όσων η επιβίωση τους στηρίζεται στα κοινωνικά παντοπωλεία. Σημειώνεται ότι και ο αριθμός των κοινωνικών παντοπωλείων έχει μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αφού φέτος λειτουργούν 30 σε όλη την ελεύθερη Κύπρο σε σχέση με 54 που λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια.
Από εκεί περνά και διανέμεται ο μεγαλύτερος όγκος των πακέτων ,και τα υπόλοιπα μέσω δράσεων μεμονωμένες φορέων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εθελοντικά σε συγκεκριμένες περιόδους όπως είναι οι γιορτές του Πάσχα.

Ασφαλιστικές δικλείδες

Την ίδια ώρα ο κ. Γιαννάκη τονίζει ότι εφαρμόζονται οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες ενώ λειτουργεί και ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο αποτρέπει τις διπλοπαροχές. Ταυτόχρονα, όπως εξηγεί, εφαρμόζεται ένα ενοποιημένο έντυπο αξιολόγησης των οικογενειών αυτών ώστε να υπάρχει μια ομοιογένεια και στην αξιολόγηση αλλά παράλληλα να γίνεται και πιο αποτελεσματικός έλεγχος αλλά και στόχευση των απόρων οικογενειών.

Εκεί που τελειώνει η αλληλεγγύη

Είναι λυπηρό πάντως και προκλητικό στην κοινή γνώμη το πρόσφατο περιστατικό με την φυλάκιση ενός άστεγου, για ανείσπρακτα εντάλματα. Ο 45χρονος είχε εντοπιστεί από την αστυνομία ενώ προσπαθούσε να βρει φαγητό από τα σκουπίδια, και συνελήφθη όταν από έλεγχο στα στοιχεία του, διαπιστώθηκε ότι χρωστούσε 740 ευρώ στο κράτος.

Την τάξη τελικά, επέβαλε 70χρονη συνταξιούχος η οποία στο άκουσμα της είδησης, μετέβη στις κεντρικές φυλακές και πλήρωσε το ποσό ώστε ο 45χρονος να αφεθεί ελεύθερος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση