ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τη διχοτομημένη Κύπρο ενώνει η γενετική

Οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πάσχουν από παρόμοιες ασθένειες, δήλωσε ο καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου ενισχύει τη δυναμικότητά του στους τομείς της έρευνας και της περίθαλψης ασθενών – τόσο Ελληνοκυπρίων όσο και Τουρκοκυπρίων. 

Οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πάσχουν από παρόμοιες ασθένειες, δήλωσε ο καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού, γενετιστής και Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, τονίζοντας πως "μέρος της αποστολής μας είναι να παρέχουμε περίθαλψη και στις δύο κοινότητες".

Ο Ιωσήφ Ιωάννου είναι ένας από τους 12 000 ασθενείς του Ινστιτούτου, το οποίο είναι κτισμένο σε έναν λόφο στη Λευκωσία, κοντά στην Πράσινη Γραμμή που χωρίζει το νησί σε δύο τμήματα.

Όταν ο Ιωσήφ Ιωάννου ήταν μόλις 6 μηνών, οι γιατροί του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου διέγνωσαν ότι πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία, πάθηση που προσβάλλει τους κινητικούς νευρώνες του νωτιαίου μυελού και προκαλεί μυϊκή αδυναμία.

Ο Ιωσήφ Ιωάννου βρίσκει εδώ και 29 χρόνια τη ζωτικής σημασίας φροντίδα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Παρακολουθείται από νευρολόγο, καθώς και από πνευμονολόγο, καρδιολόγο και διαιτολόγο, παράλληλα με τακτικές συνεδρίες φυσιοθεραπείας.

Πέρα από την υγεία, όφελος και για την κοινωνία

Το έργο του Ινστιτούτου δεν έχει αντίκτυπο μόνο στην υγεία των ασθενών του. Έχει επίσης σημαντική επίδραση στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Κύπρου, διότι εξασφαλίζει στους ανθρώπους καλή υγεία, ώστε να μπορούν να εργάζονται και να μη γίνονται βάρος στην οικογένειά τους και στο κράτος. Παραδείγματος χάριν, ο προγεννητικός έλεγχος για μεσογειακή αναιμία που διενεργεί το Ινστιτούτο έχει μειώσει τα ποσοστά της νόσου – η οποία παλαιότερα ήταν πολύ διαδεδομένη στην Κύπρο – σε «σχεδόν μηδενικό επίπεδο σήμερα» στα νεογέννητα, λέει ο Λεωνίδας Φυλακτού.

Διευρυμένο πρόγραμμα γενετικής έρευνας

Το Ινστιτούτο εφαρμόζει πρόγραμμα επέκτασης ύψους 40 εκατ. ευρώ, χάρη στο οποίο θα αναβαθμίσει τις ερευνητικές του δραστηριότητες και θα εκσυγχρονίσει τις υποδομές θεραπείας και αποκατάστασης των ασθενών του.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προσφέρει στο πρόγραμμα χρηματοδότηση ύψους 26 εκατ. ευρώ με ένα δάνειο που προορίζεται κυρίως για τη στήριξη των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ερευνητικό κέντρο», λέει ο Νίκος Γιαμπίδης, υπεύθυνος δανείων της ΕΤΕπ στην Κύπρο. «Και είναι πολύ θετικό ότι εξυπηρετεί και τις δύο κοινότητες της Κύπρου».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση