ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

Ξεκάθαρα τα νομικά ερείσματα της ΚΔ κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση κατοχύρωσης.

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Με το βλέμμα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο σε περίπτωση που η Κομισιόν δεν δώσει άμεσα σαφείς απαντήσεις για τον φάκελο για το χαλλούμι, που θα ικανοποιήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία είναι το περιεχόμενο της επιστολής του προέδρου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην επιστολή, που σημειωτέον βρίσκεται από τον προηγούμενο μήνα ενώπιον του προέδρου της Κομισιόν, δεν γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στα βήματα και τις κινήσεις της Δημοκρατίας στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να κρατεί τον φάκελο στο συρτάρι. Γίνεται όμως επίκληση σε σειρά κανονισμών και νομικών σημείων τα οποία καθιστούν αδικαιολόγητη την πολυετή καθυστέρηση. Έτσι, στέλνεται σαφές το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στη διάθεση της όλα τα νομικά ερείσματα ώστε να προχωρήσει ακόμα και δικαστικά, αν αυτό αποφασίσει.

Εξάλλου η νομική πτυχή του θέματος φαίνεται να είναι και ο μοναδικός μοχλός πίεσης που έχει στην διάθεση της η Κυπριακή Δημοκρατία από την στιγμή που νομικά οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προνοούν καμία διασύνδεση κατοχύρωσης προϊόντος με οποιοδήποτε πολιτικό θέμα. Κάτι που επιχειρείται στην προκειμένη περίπτωση όπως εξάλλου έχει εκφραστεί επανειλημμένα από την Κυβέρνηση. Ως εκ τούτου στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι οι φάκελοι για τα προϊόντα ΠΟΠ εξετάζονται καθαρά σε τεχνική βάση. Σε αυτό το σημείο γίνεται η σύγκριση με ανάλογες περιπτώσεις διαδικασίας κατοχύρωσης άλλων τυριών ως ΠΟΠ στις οποίες η Κομισιόν χρειάστηκε μόλις 4-10 μήνες για να το κατοχυρώσει. Τονίζεται ότι στην περίπτωση της Κύπρου το θέμα εκκρεμεί από τον Ιούλιο του 2016 και έκτοτε δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση από την Κομισιόν κάτι που αντιβαίνει στον ευρωπαϊκό κανονισμό. Αναφέρεται δε ότι από την πλευρά της η Κύπρος έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της στην διαδικασία, όπως καθορίζονται από τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Στο συρτάρι από το 2016

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στην επιστολή ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή του φακέλου, τα στάδια της διαδικασίας και τις ενστάσεις τόσο σε Κύπρο όσο και στην Ευρώπη. Η αναφορά καταλήγει στο ότι η διαδικασία έγινε όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της Κομισιόν για την εξέταση προϊόντος ΠΟΠ και ότι έληξε θετικά. Τονίζεται επίσης η συμφωνία της 16ης Ιουλίου 2015 σε συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με Μουσταφά Ακιντζί και Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Κύπρο, ώστε η πρόταση να προχωρήσει. Αναφέρεται επίσης ότι από τις 7 Ιουλίου 2016, ημερομηνία κατά την οποία έγινε η επίσημη δημοσίευση του θέματος στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, ούτε και απάντηση ως προς την τύχη του φακέλου.

Επίκληση στην ευρωπαϊκή ταυτότητα του χαλουμιού

Η τεράστια δυναμική την οποία έχει αποκτήσει το χαλλούμι στην ευρωπαϊκή αγορά είναι ένα θέμα για το οποίο επίσης γίνεται αναφορά στην επιστολή. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης καλεί τον πρόεδρο της Κομισιόν να δει το θέμα από την σκοπιά του ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ευρωπαϊκό προϊόν το οποίο χρήζει προστασίας. Τονίζεται ότι η καθυστέρηση στην κατοχύρωση, αφήνει την Κύπρο εκτεθειμένη σε δεκάδες υποθέσεις αιτήσεων κατά του εμπορικού σήματος του προϊόντος.

Σημειώνεται ότι η επιστολή ήταν μία από την σειρά ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επίπεδο Υπουργείου Γεωργίας, Εμπορίου και Εξωτερικών σε σχέση με την παρατεταμένη καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως κυπριακό ΠΟΠ.

Πάντως αν και η επιστολή με παραλήπτη τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει σταλεί πριν από περίπου ενάμιση μήνα στην Κομισιόν, δεν έχει καταγραφεί ακόμη κάποια επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση