ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:15
 

Ιωνάς: Θα εκπλαγείτε με τα άτομα στη δομή της εμπορίας ναρκωτικών

Μπορεί να έχει άτομα που θαυμάζουμε για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κανείς δεν θα διαβεβαιώσει ότι το οργανωμένο έγκλημα θα εξαλειφθεί, αλλά θα εντατικοποιήσει η Αστυνομία τις προσπάθειες πρόληψης και ας την κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, λέγοντας ότι πολλοί θα εκπλαγούν για τα άτομα που υπάρχουν στις δομές των ομάδων που σχετίζονται με την εμπορία ναρκωτικών.

«Στην δομή κάποιων ομάδων μπορεί να είναι και πρόσωπα που θα εκπλήξουν πολλούς. Δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα, αλλά στο γεγονός ότι μπορεί στην δομή μιας πυραμίδας εμπορίας ναρκωτικών να έχει άτομα που θαυμάζουμε για την σωστή επιχειρηματική τους δραστηριότητα».

Ερωτηθείς εάν αυτό μπορεί να συμβαίνει και στο οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Νικολάου απάντησε μπορεί, αφού κανείς δεν έχει εικόνα για το ποια είναι η κορυφή, «αφού τώρα δεν έχει την δυνατότητα να διαπιστώσεις εάν εκείνα που ξέρεις είναι η κορυφή».

Ο Ιωνάς Νικολάου μιλούσε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα, την εμπορία ναρκωτικών και τις κινήσεις της Αστυνομίας, την αποφασιστικότητα της κυβέρνηση για «μηδενική ανοχή» και το νομοσχέδιο για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που προωθείται στις 30 Μαΐου στη Βουλή.

Αναφέρθηκε στις οδηγίες προς την αστυνομία να «γίνει η σκιά του οργανωμένου εγκλήματος», στις επιχειρησιακές δραστηριότητες για την πρόληψη του εγκλήματος. Το έγκλημα είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, δήλωσε ο κ. Νικολάου κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην εμπορία ναρκωτικών που αποτελεί το σημαντικότερο θέμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους.

Ευχαρίστησε δε την ΕΔΕΚ στην συνδρομή της για τη προώθηση του πακέτου νομοσχεδίων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, που είχε ως αποτέλεσμα και την νεοσύστατη Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας, λέγοντας ότι δεν πρέπει να επιδειχθεί ανοχή σε άτομα μέλη της αστυνομίας και εμπλέκονται λίγο ή πολύ σε θέματα διαφθοράς.

Νομοσχέδιο για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε σε έντονη θέση της Αστυνομίας υπέρ της έγκρισης του νομοσχεδίου για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ώστε, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και συγκεκριμένους όρους, με την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων να φτάσουν στην κορυφή της πυραμίδας της εμπορίας ναρκωτικών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «ότι έχει ζητήσει η αστυνομία, της το έχουμε δώσει».

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να ενεργεί επιχειρησιακά η Αστυνομία ώστε να προλάβει κάποιες εγκληματικές πράξεις και μετά, να τις διερευνήσει αποτελεσματικά. Κάποια σοβαρά εγκλήματα εξιχνιάζονται και οι υπαίτιοι οδηγούνται στη φυλακή, αλλά αυτό που περισσότερο απαιτείται είναι ο προληπτικός έλεγχος, όπως σε περιπτώσεις εμπορίας ναρκωτικών, είπε. Δεν είναι ικανοποιητικό να έχουμε μόνο τους εκτελεστές μιας πράξης, αλλά και την κορυφή της οργανωμένης δομής, γι’ αυτό και η αστυνομία επιμένει ότι χρειάζεται την δυνατότητα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. «Για να διωχθούν πρόσωπα που δεν φαίνονται στο προσκήνιο».

Στην ερώτηση τι μπορεί να γίνει άμεσα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αναμένει πως θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες πρόληψης και εξιχνίασης του οργανωμένου εγκλήματος «και θα φέρουν καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που είχα μέχρι τώρα. Να δώσουμε όμως την ευκαιρία στην αστυνομία να εφαρμόσει τους σχεδιασμούς που κάνει και να κρίνουμε εκ των υστέρων το αποτέλεσμα».

Με την ΕΔΕΚ, είπε ο κ. Νικολάου, συμφωνούν ότι θα υπάρξει μεταξύ τους ένας διάλογος αφού μελετήσει το κόμμα το εν λόγω νομοσχέδιο και θα αξιολογήσουν τα μέτρα ασφάλειας που υπάρχουν σε αυτό και αν χρειαστεί να προστεθούν και άλλα. Πρέπει να υπάρξουν αυστηρές προϋποθέσεις και εγγυήσεις που θα περιορίσουν στον ελάχιστο βαθμό ή να εξαλείψουν την κατάχρηση εάν δοθεί αυτό το εργαλείο στην αστυνομία, σημείωσε.

Κατά τον Υπουργό Δικαιοσύνης εκ μέρους της ΕΔΕΚ εκφράσθηκε η πρόθεση να δοθεί αυτή η δυνατότητα στην αστυνομία (άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου) λέγοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια όσο το δυνατόν ευρύτερη δυνατή αποδοχή έγκρισης του εν λόγω νομοσχεδίου.

«Ο Φαίδωνος να καταθέσει τα στοιχεία που κατέχει»

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είπε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει το πρωί με τον Φαίδωνα Φαίδωνος, τον οποίο και κάλεσε δημόσια να καταθέσει τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της αστυνομίας. Ζήτησε, είπε, «να υποβάλει επώνυμα ή ακόμα και ανώνυμα αυτές τις πληροφορίες. Η δική μου απαίτηση από την Υπηρεσία και αυτό ζήτησα από τον προϊστάμενο, είναι να ερευνούν κάθε πληροφορία που σχετίζεται με τα θέματα διαφθοράς». Αναμένει δε, είπε, από την νεοσύστατη αυτή Υπηρεσία να αποδώσει στο έργο της.

ΣΧΟΛΙΑ

Κ. Νικολάου – έχετε αποτύχει, μεχρι στιγμής, παταγωδώς να περιορίσετε το οργανωμένο έγκλημα. Η εμπορία ναρκωτικών καλα κρατεί και ακμάζει, ενώ εσείς προσπαθείτε να μας πείσετε πως το έργο σας είναι επιτυχημένο. Μακάρι να εκτιμώ λάθος αλλά ως φαίνετε η μαφία που δρα στην Κύπρο εχει εδραιωθεί για τα καλά και μόνο με τολμηρές κινήσεις, που αμφιβάλλω πως έχετε τη πυγμή, μπορεί να αντιμετωπισθεί. Γιατί αν δεν τις πάρετε, καλύτερα να παραιτηθείτε προτού ντροπιαστείτε περαιτέρω. Απλά βγάλτε το κεφάλι σας από την άμμο και κοιτάξτε τι γίνεται γύρω σας.

Κωνσταντίνος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση