ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κανένα νομοθετικό πλαίσιο για προσδιορισμό φύλου τρανς ατόμων

Η Επιτροπή συζήτησε το θέμα της νομικής αναγνώρισης φύλου με βάση τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης

ΚΥΠΕ

Από τον περασμένο Νοέμβριο εκκρεμούν στο Υπουργείο Εσωτερικών τέσσερις αιτήσεις από τρανς άτομα τα οποία θέλουν να αλλάξουν τα χαρτιά τους λόγω αλλαγής φύλου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Την απουσία προόδου στη δημιουργία κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα των διεμφυλικών ατόμων στον προσδιορισμό του φύλου τους, διαπίστωσε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή συζήτησε το θέμα της νομικής αναγνώρισης φύλου με βάση τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την Πρόεδρό της, Στέλλα Κυριακίδου, να λέει πως «είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν πρέπει να μπαίνουν ψυχιατρικές ταμπέλες ή να υποβάλλονται τα διεμφυλικά ή τρανς άτομα σε ιατρικές επεμβάσεις για να προσδιορίσουν το φύλο στο οποίο νιώθουν ότι ανήκουν.

Ανάλογες νομοθεσίες υπάρχουν σήμερα στα 30 από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ σε πέντε χώρες η νομοθεσία στηρίζει απόλυτα το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό του φύλου χωρίς την ανάγκη για ιατρικές επεμβάσεις.

Το θέμα συζητήθηκε ήδη δύο φορές στην Επιτροπή, με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Υπουργείο Εσωτερικών να διαβεβαιώνουν την τελευταία φορά ότι προχωρούν με την ετοιμασία νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα. «Σήμερα δεν υπήρχε ξεκάθαρη απάντηση για το που βρίσκεται αυτό το νομοσχέδιο» από τους εκπροσώπους των δύο Υπουργείων, είπε η κ. Κυριακίδου.

Ανέφερε εξάλλου ότι η οργάνωση AcceptΛΟΑΤ Κύπρου ενημέρωσε την Επιτροπή για νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε μαζί με εμπειρογνώμονες του ΣτΕ και το οποίο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία. Ωστόσο, είπε ότι δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας στη σημερινή συνεδρίαση και ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία αυτού του νομοσχεδίου.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν ήρθε κανένα κείμενο σήμερα στην Επιτροπή» είπε η κ. Κυριακίδου, και πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά στις 18 Ιουνίου, αποτελώντας προτεραιότητα.

Παράπονα και εκκρεμούσες αιτήσεις
-------------------------------------
Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, αν και δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τον αυτοπροσδιορισμό φύλου στην Κύπρο, τα παράπονα και οι αιτήσεις συνεχίζονται.

Όπως είπε, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή ότι από τον περασμένο Νοέμβριο εκκρεμούν τέσσερις αιτήσεις από άτομα τα οποία θέλουν να αλλάξουν τα χαρτιά τους. Την ίδια ώρα είπε ότι δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη διαδικασία για τα άτομα που μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν επέμβαση για προσδιορισμό φύλου.

Ακόμη, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 20 παράπονα στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως από διεμφυλικά άτομα, τα οποία αφορούν ρητορική μίσους, το δικαίωμα αλλαγής εγγράφων και επαναπροσδιορισμού φύλου χωρίς ιατρική επέμβαση.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι υπάρχει αριθμός αποφάσεων του ΕΔΑΔ, όπου σημειώνεται πως δεν είναι αναγκαία η εγχείριση αλλαγής φύλου για τον προσδιορισμό φύλου.

Τέλος, η κ. Κυριακίδου είπε ότι σύμφωνα με την ΕΕ, η Κύπρος βρίσκεται στην 22ηθέση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων. Αυτό δεν είναι ικανοποιητικό και πρέπει να προχωρήσουμε στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία των δικαιωμάτων τους, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X