ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:00
 

Απορρίφθηκε η έφεση Ρίκκου για αποφυλάκιση

Ομόφωνα η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στο αίτημα για έκδοση προνομιακού διατάγματος

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στην επικύρωση της πρωτόδικης απόφασης στην αίτηση έκδοσης προνομιακού διατάγματος του Ρίκκου Ερωτόκριτου προχώρησε το Εφετείο με πενταμελή σύνθεση.

Η απόφαση των πέντε δικαστών ήταν ομόφωνη και με αυτή απορρίφθηκε το αίτημα απελευθέρωσης του Ρίκκου Ερωτόκριτου για λόγους που σχετίζονται με το κατά πόσο καλυπτόταν από ασυλία κατα την άσκηση των καθηκόντων του.

Παρά το γεγονός οτι η απόφαση ηταν ομόφωνη στη σύντομη διαδικασία ανακοίνωσης της απόφασης, τρεις δικαστές επιχειρηματολόγησαν με διαφορετικό σκεπτικό.

Το πενταμελές Εφετείο ουσιαστικά υιοθέτησε την πρωτόδικη απόφαση για κατάχρηση της δικαστικής εξουσίας θεωρώντας ότι τόσο με την αίτηση προνομιακού διατάγματος όσο και της έφεσης επιδιώκεται ο ίδιος σκοπός δηλαδή η ανατροπή της απόφασης του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Ως εκ τούτου όπως τονίζεται "η νομιμότητα της ποινής ή και της καταδικαστικής απόφασης μπορούσε να αμφισβητηθεί με το ένδικο μέσο της έφεσης όπως και έπραξε ο εφεσείων. Μάλιστα το θέμα της ασυλίας όπως μας έχει αναφερθεί συνιστά ένα από τους λόγους έφσεης".

Με βάση τα όσα ακούστηκαν στην ακροαματική διαδικασία εφέσεων των τεσσάρων καταδικασθέντων την προηγούμενη εβδομάδα, από πλευράς δικηγόρου υπεράσπισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου ο πρώην Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας θεωρεί ότι ο ίδιος υπηρετούσε υπό τους όρους των δικαστών και απολάμβανε πλήρη ασυλία και άρα δεν μπορούσε να διωχθεί ποινικά. 

Επί του συγκεκριμένου ζητήματος ρωτήθηκε από τους δικαστές, Τεύκρο Οικονόμου και Αντώνη Λιάτσο, ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ηλίας Στεφάνου να εξηγήσει, τι σημαίνει εάν το Δικαστήριο αποφανθεί θετικά. «Δεν θα έπρεπε να είχε γίνει οποιαδήποτε ανάκριση» και «αφαιρείται η περιστατική μαρτυρία και θα έχει ευρύτερες συνέπειες για όλους» τους καταδικασθέντες απάντησε ο κ. Στεφάνου.

Μετά τη σημερινή εξέλιξη το επόμενο στάδιο θα ειναι η ανακοίνωση της απόφασης του τριμελούς εφετείου στις εφέσεις που εχουν ασκηθεί απο τους τέσσερις καταδικασθέντες απο το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν έχει απορριφθεί η έφεση του. Έχει απορριφθεί η αίτηση του για έκδοση "habeas corpus". Μην γράφετε ότι θέλετε.

Αντρέας Φράγκος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

«O "Κύπριος" Επίτροπoς τί κάνει για το θέμα? Έκανε κάτι υπέρ των συμφερόντων μας ή προτιμά να το διασυνδέει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:38

Κλείδωσε ψηφοδέλτιο, είδε και τον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

«Εκείνος που θα βρει πόσα στότσια περιέχει ο κατάλογος των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, κερδίσει μια φλαούνα! »
ΑΚΑ  |  09:26

Απαντά στα καρφιά Κοτζιά ο Άντρος

«Κύριε Κοτζιά, ο Άντρος δεν μπορεί να διαψευσθεί γιατί ναι μεν δεν ήταν ο ίδιος παρών, είχε όμως τον ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X