ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κερκόπορτα η Πράσινη Γραμμή για τη λαθρομετανάστευση

Επίσημη παραδοχή για αδυναμίες στους ελέγχους εισόδου προσώπων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αν στο κομμάτι των προσφυγικών ροών τα κράτη μέλη της Ε.Ε, κυρίως του νότου, κινούνται στη λογική της κοινής αντιμετώπισης ενός ανθρωπιστικού προβλήματος, δεν συμβαίνει το ίδιο με το γενικότερο θέμα που έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Και εδώ όμως, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, παρατηρείται μια αδυναμία ορθής διαχείρισης και αντιμετώπισης των περιπτώσεων εκείνων που εισέρχονται και διαμένουν στην Κύπρο παράνομα, σε βαθμό τέτοιο που να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό των προσώπων που εισήλθαν και διαμένουν σε εδάφη της Δημοκρατίας από μη ελεγχόμενα σημεία και δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των προσφύγων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας (ΥΑΜ), τα οποία σκιαγραφούν την παράνομη μετανάστευση στην Κύπρο, τα σημεία εισόδου καθώς και τους παράγοντες που την ενισχύουν.

Το προφίλ

Παράνομοι μετανάστες με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χαρακτηρίζονται:

-Τα πρόσωπα που εισήλθαν νόμιμα και στη συνέχεια για οπουδήποτε λόγο κατέστησαν παράνομοι. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται, οι απορριφθέντες αιτητές ασύλου για τους οποίους ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες.
-Καταδικασθέντες για ποινικά αδικήματα.
-Πρόσωπα των οποίων έχει λήξει η άδεια παραμονής τους ή πρόσωπα που διαμένουν κατά παράβαση της άδειας παραμονής που διαθέτουν.
-Πρόσωπα που εισήλθαν παράνομα από μη ελεγχόμενα σημεία εισόδου, κυρίως από μη ελεγχόμενα σημεία της «Πράσινης Γραμμής».

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΥΑΜ, από το 2007 έως τον Ιανουάριο του 2018 στον κατάλογο των αναζητούμενων προσώπων βρίσκονται τα στοιχεία 12.764 ατόμων. Ο αριθμός αυτός αφορά πρόσωπα των οποίων η άδεια παραμονής έχει λήξει ή τερματιστεί, συνεχίζουν να παραμένουν στην Κύπρο και έχουν καταγγελθεί. Το ανησυχητικό στην όλη υπόθεση αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που δεν έχει υποβληθεί καταγγελία ή που εισήλθαν από μη ελεγχόμενα σημεία. Εδώ ο συνολικός αριθμός παραμένει αδιευκρίνιστος. Σύμφωνα με αναφορές, η Αστυνομία τους υπολογίζει στις 20 χιλιάδες περίπου.

Παράγοντες παράνομης μετανάστευσης

Σε τέσσερις παράγοντες αποδίδεται η παράνομη είσοδο και διαμονής εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-«Πράσινη Γραμμή». Αρμοδίως γίνεται παραδεκτό ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος της γραμμής αντιπαράταξης ένεκα του μήκους της. Και εδώ παρατηρείται η απουσία ασφαλών στοιχείων για το μέγεθος του φαινομένου. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, μόνο για το έτος 2017, από τις 4.582 αιτήσεις ασύλου οι 2.174 υποβλήθηκαν από πρόσωπα που εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω της «Πράσινης Γραμμής». Επίσης αρμόδια τμήματα κάνουν λόγο για κυκλώματα που εκμεταλλεύονται την αδυναμία ελέγχων, διοχετεύοντας στα εδάφη που ελέγχει η Δημοκρατία «μεγάλους αριθμούς αλλοδαπών κατά κύριο λόγο Σύρων». Όπως τονίζεται στις περιπτώσεις αυτές, λόγο της κατάσταση που επικρατεί στη Συρία ουσιαστικά είναι αδύνατος ο επαναπατρισμός τους.

-Οικονομικοί λόγοι. Οι αρμόδιες υπηρεσίες χαρακτηρίζουν τους αλλοδαπούς που εισέρχονται και διαμένουν παράνομα, οικονομικούς μετανάστες. Η διαμονή χωρίς άδεια αποδίδεται   στην ευκολία με την οποία μπορούν να εξασφαλίσουν αδήλωτη εργασία στις ελεύθερες περιοχές.

-Έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και κυρώσεων. Παρά τις αυστηρές πρόνοιες και ποινές του νομοθετικού πλαισίου, οι πρόνοιες τις νομοθεσίας παραμένουν ανενεργές . Οι έλεγχοι, ουσιαστικά έχουν μειωθεί σημαντικά, όπως υποστηρίζεται, ένεκα της σημαντικής υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Ασύλου και Μετανάστευσης. Το Υπουργικό Συμβούλιο στις 14 Φεβρουαρίου 2017 αποφάσισε την άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας και τη μεταφορά της αρμοδιότητας στο Υπουργείο Εργασίας που διαθέτει τους μηχανισμούς ελέγχου.

-Αδυναμία απέλασης, πληρότητα χώρων κράτησης. Η μείωση των ελέγχων αποδίδεται και στον υπερκορεσμό του Χώρου Κράτησης Αλλοδαπών Μεταναστών στη Μενόγεια. Το Κέντρο στη Μενόγεια όπως αδυνατεί να φιλοξενήσει νέες αφίξεις ένεκα και της τακτικής αλλοδαπών να παρατείνουν την παραμονή τους, υποβάλλοντας αίτηση για άσυλο, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως. Μια διαδικασία χρονοβόρα ένεκα των προβλημάτων που παρουσιάζονται με την εξέταση των αιτήσεων από το Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο προς το παρόν δεν εξετάζει αιτήσεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 2017 πραγματοποιήθηκαν 550 αναγκαστικές επιστροφές αλλοδαπών, 944 το 2016 σε σύγκριση με 3690 το 2013, 2959 το 2015 και 1764 το 2015.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X