ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Κίτρινα Γιλέκα Κύπρου: «Πολεμούμε από την Αριστερά, μέχρι την Δεξιά»

«Γίναμε τα καυσόξυλα 100 τζακιών στην Κύπρο», τονίζει ο εμπνευστής της ομάδας, Σταύρος Γιαλλουρίδης

Newsroom K

ΓΙΑΝΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ

Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, που δημιουργήθηκε στ Γαλλία με αφορμή τις αυξήσεις που είχε προαναγγείλει ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν στα καύσιμα, πέτυχε το ακριβώς αντίθετο, προκαλώντας αίσθηση στο παγκόσμιο. Η επιτυχία, όμως, είχε το τίμημά της, και στις τέσσερις «πράξεις» της δυναμικής κινητοποίησής του: «πόλεμος» στο Παρίσι με καταστροφές και συμπλοκές με τις αρχές της χώρας.

Λίγες μέρες μετά την έκρηξη των Κίτρινων Γιλέκων στην Γαλλία, μια ομάδα πολιτών στο νησί μας άρχισε να οργανώνεται υπό την ονομασία «Κίτρινα Γιλέκα Κύπρου». Εμπνευστής της ομάδας ο Σταύρος Γιαλλουρίδης, ο οποίος αποτελεί έναν από τους χιλιάδες συμπολίτες μας που επλήγησαν από την οικονομική κρίση του 2013 και το κούρεμα καταθέσεων.

Στην ομάδα που έχει δημιουργήσει στο Facebook, ο κ. Γιαλλουρίδης με ένα μήνυμά του, σκιαγραφεί τον χαρακτήρα και τους στόχους της ομάδας: «Πολίτες απέναντι από πολιτικές που πτώχευσαν ΕΜΑΣ. (...) Ο πλούτος θεριεύει κλέβοντας τον ιδρώτα μας. Το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο τρώει με χρυσά κουτάλια και μας ρίχνει ψίχουλα. (...) Η συγκέντρωση του πλούτου, στις τσέπες λίγων. Δισεκατομμύρια εκτός Κύπρου, σε φορολογικούς παραδείσους. Γνωστοί οι άγνωστοι ένοχοι. Γνωστά και τα ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ. Πολίτες με αξιοπρέπεια που λένε ΑΡΚΕΤΑ! Θα επανέλθουμε φίλοι μας».

Ποιοι είναι και τι ζητούν

Επικοινωνήσαμε με τον εμπνευστή και δημιουργό των Κίτρινων Γιλέκων Κύπρου, Σταύρο Γιαλλουρίδη, ο οποίος εξήγησε το δικό του όραμα και τους στόχους, καθώς και της ομάδας, η οποία βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Όλα ξεκίνησαν από «μεγάλη άσκηση πίεσης από την συνείδησή» του, λέει χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαλλουρίδης, όραμά του είναι η δημιουργία μιας ομάδας, με ανθρώπους που έχουν κοινό όραμα και όρεξη για να εργαστούν. Επιθυμία του είναι όλες οι ιδέες να κατατίθενται σε ένα «στρογγυλό τραπέζι», στο οποίο όλοι θα είναι ίσοι, χωρίς να υπάρχουν αρχηγοί και εκπρόσωποι.

Ήδη, η ομάδα στο Facebook αριθμεί (την στιγμή που συντάσσεται το ρεπορτάζ) 7078 μέλη, με τον αριθμό να αυξάνεται κατά 500 άτομα, περίπου, ανά ημέρα. Ο κ. Γιαλλουρίδης ανέφερε ότι από την ερχόμενη βδομάδα το πιο πιθανόν, θα γίνουν συναντήσεις για την σύσταση επιτροπών, των 50 ή 100 ατόμων, σε κάθε πόλη/επαρχία. Για καλύτερο συντονισμό θα υπάρχει μια συντονιστική επιτροπή, η οποία θα λαμβάνει αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, θα οριστούν και συγκεκριμένα άτομα, τα οποία θα ασχολούνται με την ένταξη των νέων μελών στην ομάδα. Ήδη, έχει δημιουργηθεί η συντονιστική επιτροπή, έχει πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στην Λεμεσό και έχουν ληφθεί συγκεκριμένενες αποφάσεις.

«Αλίμονο αν κάνουμε ένα από τα ίδια», πρόσθεσε εμφατικά ο κ. Γιαλλουρίδης, εξηγώντας ότι και στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί διάφορες ομάδες, οι οποίες, εξαιτίας της ελλειπούς οργάνωσης, δεν κατάφεραν να ευδοκιμήσουν. Αυτό «μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ δυνατό», σύμφωνα με την αισιόδοξη εκτίμησή του.

Κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά κάθετα εναντίον της βίας

Το 1% του πληθυσμού έκλεψε και κατέχει τον πλούτο, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δικδικήσει και να απαιτήσει ο λαός τα όσα του αξίζουν, συνέχισε, δίνοντας ως παράδειγμα τις έντονες κινητοποιήσεις στην Γαλλία και την αναδίπλωση του Εμανουέλ Μακρόν, όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές και τις φορολογίες στα καύσιμα.

Ωστόσο, ο κ. Γιαλλουρίδης τόνισε ότι δεν επιθυμεί οποιαδήποτε μορφή βίας και τάσσεται κάθετα εναντίον αυτής της πρακτικής. Μάλιστα, διώχνει από την διαδικτυακή ομάδα άτομα που του ζητούν την λήψη μέτρων υπό μορφή βίας, εκ μέρους των Κίτρινων Γιλέκων Κύπρου.
«Την φιλοσοφία των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας, την ασπαζόμαστε. Την φιλοσοφία για αλλαγή», ξεκαθάρισε. Ο πλούτος έχει συσσωρευθεί στα χέρια των λίγων και ο λαός έχει γίνει υπηρέτης του πλούτου, είπε. «Γίναμε τα καυσόξυλα 100 τζακιών στην Κύπρο».

Στόχος των Κίτρινων Γιλέκων Κύπρου, είναι να αλλάξει το πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο, που μας οδήγησε διαχρονικά σε αυτή την κατάσταση.

Μέλημα ο πολίτης, χωρίς κόμματα

Ανταπόκριση από παντού φαίνεται ότι έχει η ομάδα, σύμφωνα με τον κ. Γιαλλουρίδη, ο οποίος εξήγησε ότι άνθρωποι από διάφορους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους ασπάζονται το όραμα των Κίτρινων Γιλέκων. Μέλημα όλων είναι ο πολίτης, μακριά από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. «Βάζουμε τελεία στα κόμματα, πρώτο μέλημά μας είναι ο πολίτης και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, που, δυστυχώς, έχει καταρρακωθεί».

Ερωτηθείς εάν τα Κίτρινα Γιλέκα, σε περίπτωση που είχαν την ευκαιρία, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της πολιτικής σκηνής της Κύπρου, διατηρώντας αναλλοίωτο το όραμά τους και τις δράσεις τους, ο κ. Γιαλλουρίδης, απάντησε ότι βλέπει πιο «κοντά», για την ώρα, καθώς η ομάδα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και πρέπει να γίνει σωστή οργάνωση σε πρώτη φάση, ώστε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της και με ειρηνικά μέσα, να αλλάξει την πολιτική που έχει εγκλωβίσει τους πολίτες.

Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι εφικτός ο στόχος αυτός, καθώς φαίνεται ότι αποκτά συνεχώς δυναμική η ομάδα και οι χιλιάδες των μελών αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. «Ήδη έριξαν τα καύσιμα λίγο κάτω», είπε, αναφερόμενος στην απόφαση της Βουλής, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018. «Εμείς θα είμαστε οι επόπτες τους και θα είμαστε αυστηροί», είπε με έμφαση, ώστε οι πολιτικές των πολιτικών να αλλάξουν. «Δεν θα δεχθούμε, πλέον, να θυσιάζουν τον πολίτη».

Έτοιμοι για διάλογο

Σε ερώτηση εάν είναι πρόθυμοι για κοινές δράσεις με άλλες ομάδες που δημιουργήθηκαν με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ο κ. Γιαλλουρίδης είπε ότι, εάν οι συνθήκες είναι ώριμες, υπάρχει εκ μέρους τους η καλή διάθεση για μια συζήτηση, με οποιαδήποτε ομάδα επιθυμεί, σε «στρογγυλό τραπέζι» για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων και καθορισμό κοινών οραμάτων. «Όλα μας ενώνουν και τίποτα δεν μας χωρίζει. Να μην επαναλάβουμε τα λάθη των πολιτικών», στο παιχνίδι της εξουσίας.

«Πολεμούμε από την Αριστερά, μέχρι την Δεξιά»

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας μας, ο κ. Γιαλλουρίδης θέλησε να απαντήσει σε άτομα που, όπως είπε, τον έχουν κατηγορήσει, κατά καιρούς, με διαφορετικούς τρόπους. Επίσης, πρόσθεσε, κατηγορίες, από διάφορες κατευθύνσεις, εκτοξεύονται εναντίον και του λαού.

«Εάν είμαστε στον καναπέ, μας κατηγορούν ότι είμαστε άβουλοι και αμνοερίφια. Εάν βγούμε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούμε και να φωνάξουμε, μας κατηγορούν ως εξτρεμιστές, φασίστες, ακροδεξιούς ή κομμουνιστές. Αποδεικνύουμε ότι πολεμούμε ένα πολιτικο-οικονομικό σύστημα, από την Αριστερά, μέχρι την Δεξιά, και μας κατηγορούν για προσωπικές βλέψεις και φιλοδοξίες. Δεν είμαστε τέτοιοι άνθρωποι. Προς έκπληξή τους, θέλουμε ο πολίτης να διεκδικήσει στο πλαίσιο της νομιμότητας και να υπάρχει κράτος δικαίου. Αυτό θα το πετύχουμε όταν θα είμαστε ενωμένοι και μονιασμένοι, χωρίς τάσεις διαίρεσης».

«Δεν κατηγοριοποιώ τις πληγές των ανθρώπων»

Αλίμονο εάν εντάξουμε σε κατηγορίες τις πληγές των ανθρώπων, λέει ο κ. Γιαλλουρίδης. Είτε πρόκειται για ανθρώπους που έχουν «κουρευτεί», είτε πρόκειται για θύματα των αξιογράφων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Οι πληγές είναι διαφόρων ειδών, προσθέτει, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο κάποιος που έχει «κουρευτεί» λιγότερο από κάποιον άλλον, να μην στηρίξει την ομάδα - «αλίμονο εάν βάλουμε μέτρο στην πληγή».

Ο Σταύρος Γιαλλουρίδης υπήρξε Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων και, όπως εξήγησε στο 24Ν, η εμπλοκή του με τον Σύνδεσμο προέκυψε εξαιτίας του γεγονότος ότι και ο ίδιος επηρεάστηκε από την δυσάρεστη αυτή κατάσταση. Ωστόσο, μας λέει ότι δεν το έβαλε κάτω, ένιωσε την υποχρέωση να αντιδράσει, καθώς βίωσε από κοντά τον πόνο χιλιάδων συνανθρώπων μας, βλέποντάς τους να χάνουν το βιος και την υγεία τους.

«Τα κτυπήματα της οικονομικής κρίσης, που οι εγκληματικές ενέργειες συγκεκριμένων πολιτικών κύκλων, έφεραν στην Κύπρο, έκαναν συνανθρώπους μας να σκύψουν το κεφάλι. Εγώ αποφάσισα να δεχθώ τα κτυπήματα με ψηλά το κεφάλι», ήταν το καταληκτικό σχόλιο του κ. Γιαλλουρίδη, ο οποίος θέλησε να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα.

Πηγή 24news 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X