ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:39
 

Κουκουμά: Καταχωνιασμένος για χρόνια ο νόμος για τους αιχμαλώτους του 1974

Ο νόμος θα τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων μετά το Πάσχα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μετά το Πάσχα τίθενται εκ νέου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων τα προβλήματα των αιχμαλώτων πολέμου του 1974, σε συνεδρία κατά την οποία η Επιτροπή θα εξετάσει την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών να θεσπίσει και να τηρεί αρχείο ομήρων (αμάχων αιχμαλώτων πολέμου), δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά, ύστερα από ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιχμάλωτοι πολέμου. Η κ. Κουκουμά είπε πως ο νόμος του 2008 έμεινε καταχωνιασμένος στα συρτάρια.

Ένα από τα βασικά αιτήματα των αιχμαλώτων πολέμου, η παροχή κατ’ οίκον φροντίδας, σύμφωνα με δήλωση της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου προωθείται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στη δήλωσή της, έπειτα από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι πραγματοποίησε αρκετές συναντήσεις με τους αιχμαλώτους πολέμου και ήδη έχει παρθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για σχέδιο φροντίδας των αιχμαλώτων, ημερήσια και ιδρυματική φροντίδα, και απομένει να ετοιμαστούν τα έντυπα. Επισημαίνοντας ότι η πολιτική απόφαση έχει παρθεί, εξέφρασε την ελπίδα ότι σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμο το έντυπο.

Στη δήλωσή της, η κ. Κουκουμά είπε ότι στο νομικό πλαίσιο του κράτους υπάρχουν εφτά νομοθεσίες, που η κάθε μια ασχολείται με διαφορετική πτυχή των ζητημάτων των αιχμαλώτων πολέμου, διευκρινίζοντας ότι άλλη είναι η νομοθεσία για τους αιχμαλώτους πολέμου του 1940, άλλη για αυτούς του απελευθερωτικού αγώνα 1955 -59 και άλλη για τους αιχμαλώτους του 1974.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων αφού ανέφερε ότι από το 2008 που ψηφίστηκε ο νόμος για τους αιχμαλώτους πολέμου του 1974, αυτός καταχωνιάστηκε και χρειάστηκε έρευνα για να εντοπιστεί. Είπε πως κατόπιν τούτου διαπιστώθηκε ότι το μόνο που έγινε, προς εφαρμογή του, έπειτα από πιέσεις της Επιτροπής Προσφύγων το 2017, ήταν να ετοιμαστεί το αρχείο μητρώου στρατεύσιμων αιχμαλώτων.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αρμοδιότητα να τηρεί μητρώο αμάχων αιχμαλώτων και μετά το Πάσχα θα προσκληθεί να ενημερώσει την Επιτροπή Προσφύγων σχετικά.

Περαιτέρω η κ. Κουκουμά είπε πως με βάση το νόμο επρόκειτο να θεσμοθετηθεί η ημέρα τιμής στις 23 Απριλίου, αλλά κατέληξε να γίνεται αναφορά μαζί με τους εγκλωβισμένους και τα κατεχόμενα σε σχολικό μάθημα τον Νοέμβριο.

Απαίτηση της Επιτροπής είναι να τηρηθεί ο νόμος, συνέχισε, αναφέροντας πως εκπρόκειτο να δημιουργηθεί μνημείο στη ξενοδοχειακή σχολή που ήταν ο χώρος από τον οποίο απελευθερώνονταν. Είπε πως έχει σημασία για τους ανθρώπους που διετέλεσαν αιχμάλωτοι ο συγκεκριμένος χώρος,

Το θέμα της κατ’ οίκον φροντίδας που εγείρουν οι αιχμάλωτοι πολέμου θα συζητηθεί στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως η πολιτεία δεν έπραξε τα οφειλόμενα προς αυτούς τους ανθρώπους και πως επιβάλλεται η καθιέρωση ημέρας μνήμης και τιμής προς τους αιχμαλώτους.

«Δυστυχώς μια πολιτεία, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, άφησε στο συρτάρι μια νομοθεσία για αναγνώριση αυτών που έπεσαν στα χέρια του εισβολέα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «δεν θα το προσεγγίσουμε ως θέμα οικονομικών ωφελημάτων», αλλά ως ηθική ανταμοιβή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ακόμα ότι είναι σημαντικό να συμπληρωθεί το μητρώο αιχμαλώτων πολέμου, παρατηρώντας ότι τα Υπουργεία Εσωτερικών και 'Αμυνας που είναι συναρμόδια δεν συντονίστηκαν, ώστε το μητρώο να συμπληρωθεί.

«Θα απαιτήσουμε τη συμπλήρωση και διόρθωση του μητρώου και μετά να αγγίξουμε τις κοινωνικές πτυχές του θέματος όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», συνέχισε, αναφέροντας ότι ίσως θα πρέπει με τροποποίηση του νόμου να μεταφερθεί η αρμοδιότητα για σύσταση και τήρηση του μητρώου από τα δύο Υπουργεία στην Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων και να ορισθεί συντονιστής.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιχμαλώτων 1974 Βάσος Χρίστου είπε ότι "από την ημέρα που μας απελευθέρωσαν στην ξενοδοχειακή σχολή το κράτος μας έδωσε δύο λίρες, ένα ζευγάρι ρούχα και ένα ζευγάρι παπούτσια και έκτοτε μας έχει ξεχάσει".

Πρόσθεσε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το 2008 δεν έχει εφαρμοστεί και ότι το κράτος παρείχε στους αιχμαλώτους πολέμου δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το 2012 λόγω της κρίσης την τερμάτισαν, διατηρώντας μόνο δωρεάν περίθαλψη στις πρώτες βοήθειες.

Ο κ. Χρίστου πρόσθεσε ότι ένα κύριο αίτημα είναι η παροχή κατ΄ οίκον φροντίδας, πλήρους σύνταξης χωρίς αποκοπή του 12% στο 63ο ενώ είναι, όπως ανέφερε, άγνωστο τί θα γίνει σε σχέση με τις εισφορές στο ΓεΣΥ.

Ανέφερε ακόμα ότι την Παρασκευή ο σύνδεσμος θα έχει συνάντηση για συζήτηση των θεμάτων αυτών με την Υπουργό Εργασίας, παρατηρώντας ότι για εμάς «δεν έχουν σημασία τα τιμητικά διπλώματα, για εμάς σημασία έχει η φροντίδα».

Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, οι αιχμάλωτοι πολέμου ήταν συνολικά 2.376, εκ των οποίων 832 ήταν στρατεύσιμοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X