ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπριοι στην Τανζανία για να κτίσουν σχολείο στους Μαασάϊ

Από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Rhea Foundation ταξιδεύουν για ένα νέο εγχείρημα

ΚΥΠΕ

Ήταν λίγο πριν το Πάσχα του 2017 όταν τρεις Κύπριοι αναχωρούσαν για το μακρινό Νεπάλ, μεταφέροντας, με μοτοσικλέτες, παπούτσια και ρουχισμό σε παιδιά και μοναχούς, με τον ιδρυτή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού "Rhea Foundation", 32χρονο δικηγόρο, Σωκράτη Ρωσσίδη, να δηλώνει στο ΚΥΠΕ τον επόμενο στόχο, τη συγκέντρωση χρημάτων για ανέγερση σχολείου για τα παιδιά της φυλής Μαασάϊ, στην Τανζανία.

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, οι τρεις εθελοντές ταξιδιώτες γίνονται τέσσερις και απόψε αναχωρούν για την αφρικανική χώρα και το χωριό Μακιγιούνι, έχοντας κατορθώσει να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες χορηγίες και εισφορές, για το νέο μεγάλο εγχείρημα, ένα βιώσιμο σχολείο που θα ηλεκτροδοτείται με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Σωκράτης Ρωσσίδης ανέφερε πως επιστρέφει στην Τανζανία με αισιοδοξία για το μέλλον των παιδιών, που όταν πρωτογνώρισε το 2016, σε αποστολή παράδοσης παπουτσιών, έπρεπε να περπατούν για ώρες μέσα στην άγρια φύση έτσι ώστε να φτάσουν στα κοντινότερα σχολεία.

Πέραν από τον ίδιο, μαζί του ταξιδεύουν, όπως και πέρσι στο Νεπάλ, τα αδέρφια Νικόλας και Κωνσταντίνος Νικολάου, ενώ την ομάδα ενισχύει φέτος και ο Νήσος Δημητρίου. Οι τέσσερις τους θα διακινούνται με αυτοκίνητο τύπου τζιπ στην Αφρικανική Σαβάνα, οργανώνοντας τη μεταφορά των οικοδομικών υλικών και αναλαμβάνοντας το συντονισμό των εργατών, για το κτίσιμο του σχολείου.

Όπως εξήγησε ο 32χρονος δικηγόρος, σήμερα στο χωριό λειτουργεί μια πρώτη τάξη, με 60 μαθητές, που κτίστηκε με τη βοήθεια μιας νοσοκόμας από την Ιρλανδία, ενώ με την ανέγερση των υπόλοιπων τάξεων, θα μπορούν να φοιτούν 240 μαθητές και να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες όλης της τοπικής κοινότητας.

"Στόχος είναι όπως το σχολείο προετοιμάσει τις επερχόμενες γενεές της φυλής και γεφυρώσει το εκπαιδευτικό χάσμα μεταξύ του παραδοσιακού τρόπου ζωής των Μασσάϊ και των παιδιών που γεννιούνται σε αναπτυγμένες πόλεις", συμπλήρωσε.

Το κόστος για την ανέγερση του σχολείου καλύφθηκε κυρίως από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις μαθητών του "The G C School of Careers", καθώς και δωρεές απλών πολιτών, μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού (www.rhea-foundation.org).

Με την επιστροφή της ομάδας στην Κύπρο, σε 15 περίπου μέρες, ο Σωκράτης Ρωσσίδης θα συνεχίσει το συντονισμό και μαζί με διαφορετικά άτομα κάθε φορά άτομα, θα επισκέπτεται στην Τανζανία ανά περίοδο 2-3 μηνών, για να παρακολουθούν την εξέλιξη του έργου ενώ θα ξεκινήσουν και οι ενέργειες για αγορά και τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού συστήματος, που θα ηλεκτροδοτήσει το σχολείο.

Αυτή θα είναι και η τελευταία φάση του έργου, αναφέρει, εκφράζοντας την ελπίδα πως το όλο εγχείρημα θα είναι έτοιμο περί το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου 2018.

Για τον ίδιο, το ταξίδι αυτό αποτελεί πλέον τρόπο ζωής, αφού τα τελευταία έξι χρόνια ταξιδεύει και προσφέρει βοήθεια, ως εθελοντής, σε κοινωνίες που το έχουν ανάγκη. Η αρχή έγινε με την εθελοντική του δράση στο Νεπάλ, μέσω αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, ως δάσκαλος της αγγλικής γλώσσας, ενώ ακολούθησαν δυο αποστολές στην Ινδία και το ταξίδι στην Τανζανία, ως μέλος του οργανισμού "Because International".

Το 2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη δράση του νεοσύστατου τότε "Rhea Foundation", παραδίδοντας παπούτσια, φανέλες και ενδυμασίες μοναχών, σε δύσβατες περιοχές του Νεπάλ, μαζί με τα αδέλφια Νικόλα και Κωνσταντίνο Νικολάου.

Όσον αφορά το ποιά θα είναι τα επόμενα σχέδια του ίδιου και του οργανισμού, ο Σωκράτης Ρωσσίδης μας αναφέρει πως τίποτα άλλο δεν περνά από το μυαλό του αυτή τη στιγμή, καθώς πέραν από την καθημερινότητα του δικηγορικού επαγγέλματος, βρίσκεται στοχοπροσηλωμένος στην ανέγερση του σχολείου για τα παιδιά του Μακιγιούνι της Τανζανίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X