ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κύπρος και Αυστρία υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία σε στρατιωτικά θέματα

Aπτή απόδειξη της κοινής βούλησης των δύο χωρών για εμβάθυνση των σχέσεων τους προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας.

ΚΥΠΕ

Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία σε στρατιωτικά θέματα υπέγραψαν σήμερα οι Υπουργοί Άμυνας της Κύπρου και της Αυστρίας, Χριστόφορος Φωκαίδης και Hans Peter Doskozil αντίστοιχα, χαρακτηρίζοντας το ως απτή απόδειξη της κοινής βούλησης των δύο χωρών για εμβάθυνση των σχέσεων τους προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας.

Ο κ. Doskozil , ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έτυχε το πρωί επίσημης υποδοχής από τον κ. Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ όπου πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών ενώ στην συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπιών των δύο Υπουργείων Άμυνας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωκαΐδης ευχαρίστησε στον Αυστριακό ομόλογο του για το θερμό του ενδιαφέρον αλλά και τη προσωπική συμβολή του στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κύπρος και Αυστρία, σημείωσε, είναι δύο χώρες που μοιράζονται κοινές αξίες, κοινές αρχές αλλά και κοινές προσεγγίσεις για σειρά θεμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στα όργανα της Ε.Ε..Είναι δύο χώρες, πρόσθεσε, δεσμευμένες να υπηρετούν την ειρήνη, την ελευθερία, τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των λαών, το διεθνές δίκαιο.

Υπηρετώντας αυτές τις αρχές, ανέφερε ο κ. Φωκαΐδης, η Αυστρία στέκεται για δεκαετίες πλάι στην Κύπρο συνδράμοντας με στρατιωτικό προσωπικό στη λειτουργία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. “Και δεν θα μπορούσα σε αυτό το σημείο να μην αποτίσω φόρο τιμής στους τρεις Αυστριακούς στρατιώτες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που επιτελώντας με αυταπάρνηση και αίσθημα ευθύνης το καθήκον τους, έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974. Έχουμε υποχρέωση και θα τους τιμούμε για πάντα”.

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυπριακής κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς τη φίλη χώρα της Αυστρίας, όπως είπε, για την πολυετή και έμπρακτη αυτή συνδρομή αλλά και για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί σε ότι αφορά στο Κυπριακό.
“Είχα και σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις, τις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, μέσα στο πλαίσιο, και με βάση τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση χωρίς ξένες κηδεμονίες, χωρίς ξένους στρατούς και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων”, πρόσθεσε.
Αποτελεί, δυστυχώς, συνέχισε, “ γενική διαπίστωση ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Τουρκία, την απομακρύνουν από την Ευρώπη, την απομακρύνουν από τους κανόνες που επιβάλλουν τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Την απομακρύνουν από τους κανόνες που υποβάλλουν την αποφυγή δηλώσεων ή ενεργειών που υπονομεύουν όχι μόνο τη συνεννόηση αλλά και τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε μια ασταθή και ταραγμένη περιοχή”.

Σε μια περιοχή, ανέφερε, “που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συνεργασία των κρατών, η αποφυγή εντάσεων και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας που να επιτρέπει τη σταδιακή ανάκαμψη προς τη κατεύθυνση της οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους τα προβλήματα που οδηγούν στην τρομοκρατική βία καθώς και στη συνεχιζόμενη έξαρση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη”.
Είχαμε τη δυνατότητα, πρόσθεσε, “να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα αλλά και τρόπους συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Θέση μας, συνέχισε, “ είναι πως η Ε.Ε. έχει υποχρέωση να υπερασπίσει την ασφάλεια των πολιτών της, αλλά και ζωτικά της συμφέροντα μέσα από μια πιο ενεργό πολιτική που προϋποθέτει και την ενίσχυση της συνεργασίας στο τομέα της άμυνας.Γι’ αυτό”, όπως είπε, και έχουμε καλωσορίσει τόσο τη νέα Παγκόσμια Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και το Σχέδιο Εφαρμογής στους Τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, καθώς και τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν, μεταξύ άλλων στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCΟ)”.
Στόχος μας, είπε ο Κύπριος Υπουργός είναι, “να διαμορφώσουμε από κοινού τις προϋποθέσεις, μέσα από την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, έτσι ώστε όλοι οι λαοί της Ευρώπης να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς. Ζούμε, άλλωστε, σε μια εποχή νέων και ασύμμετρων απειλών που επιβάλλουν τη μέγιστη δυνατή συνεργασία προκειμένου να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους πολίτες μας”.
Σημαντικός πυλώνας για την αμυντική συνεργασία, πρόσθεσε, “ αποτελεί η εκπαίδευση και η σταδιακή διαμόρφωση μιας κοινής κουλτούρας. Στη βάση αυτής της προσέγγισης, μαζί με την Αυστρία”, συνέχισε, “επενδύουμε στο τομέα αυτό και ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στο τομέα της εκπαίδευσης”.

“Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μαζί με την Αυστρία έχουμε προχωρήσει στη συνέκδοση του τρίτου ετήσιου Εγχειριδίου Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας, το οποίο προλογίζουμε με τον φίλο υπουργό και την Ύπατη Εκπρόσωπο κυρία Mogherini”, είπε.
Στενή και ιδιαίτερα καρποφόρα, ανέφερε, “ είναι και η συνεργασία που έχουμε οικοδομήσει με την Αυστριακή Στρατιωτική Ακαδημία, μέσα από τη διοργάνωση εκπαιδευτικών ασκήσεων και προγραμμάτων, ιδιαίτερα μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για ανταλλαγή νέων αξιωματικών, γνωστό ως Military Erasmus”.
Επιστέγασμα των συνεχώς αναβαθμισμένων μας σχέσεων, είπε, “ αποτελεί η υπογραφή σήμερα του Μνημονίου Συναντίληψης για Συνεργασία σε Στρατιωτικά Θέματα. Αποτελεί απτή απόδειξη της κοινής μας βούλησης να αξιοποιήσουμε δυνατότητες και ευκαιρίες προκειμένου να εμβαθύνουμε περισσότερο τις σχέσεις μας προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας, υπηρετώντας τις κοινές μας αρχές, υπηρετώντας τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα”.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Υπουργός Άμυνας της Αυστρίας ανέφερε ότι η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι για εμάς απαραίτητη, ειδικά λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε θέματα πολιτικής ασφάλειας, όπως είναι η τρομοκρατία και η μετανάστευση.

Η Κύπρος, είπε, είναι σημαντικός εταίρος στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας, προσθέτοντας ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης είναι επομένως για μας πάρα πολύ σημαντική και αποτελεί την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ των υπουργείων άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αυστρίας”.

Έχουμε, είπε, αναπτύξει μια συνεργασία σε δύο κύριους τομείς, την διαχείριση κρίσεων και της στρατιωτικής εκπαίδευσης.θα πρέπει να συνεργαστούμε στενότερα στους τομείς της Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας καθώς και στη στρατιωτική εκπαίδευση αλλά και στις κοινές ασκήσεις”.

Από το 2007, πρόσθεσε, έχουμε με την Κύπρο επιτυχείς στρατιωτικοδιπλωματικές σχέσεις, τις οποίες επιθυμούμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε. Είναι πολύ σημαντική για μας, συνέχισε, η ανταλλαγή πληροφοριών στα θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ. Επίσης η ανταλλαγή πληροφοριών του μεγάλου θέματος του Μεταναστευτικού και της τρομοκρατίας.

Η Αυστρία, είπε, εκπροσωπείται σήμερα περίπου με 1100 στρατιώτες σε αποστολές στο εξωτερικό, και έχει επίσης μια μακρά παράδοση στην Κύπρο. Από το 1964 λαμβάνει επίσης μέρος στη UNFICYP με περισσότερους από 16000 στρατιώτες, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση