ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμμετοχή της Κύπρου σε προγράμματα για διασφάλιση υλοποίησης του ΓεΣΥ

Η παρουσίαση τους έγινε σήμερα σε διάσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρουσίαση δύο προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει η Κύπρος και είναι χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή επιτροπή παρουσιάστηκαν σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα προγράμματα αυτά θα διασφαλίσουν και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο την πορεία υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

Όπως τονίστηκε στην διάσκεψη το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) έχει ανεπίστρεπτη πάρει την πορεία και ότι τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει ούτε να επιβραδύνει την πορεία αυτή. Τα πιο βασικά έργα υλοποίησης πέραν των δύο βασικών νομοθεσιών της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ που έχουν ψηφιστεί ομόφωνα από της Βουλή, είναι όπως λέχθηκε η ολοκλήρωση του λογισμικού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Η ψηφιοποίηση όλων των ιατρικών φακέλων,. Η μηχανοργάνωση όλων των νοσηλευτηρίων και η διαλειτουργικότητα τους σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η ψήφιση από την Βουλή του περί Ηλεκτρονικής Υγείας Νόμου που θα ρυθμίζει την συλλογική λειτουργία όλων των πιο πάνω συστημάτων ηλεκτρονικά.

Η συμμετοχή μας ως χώρα στα δύο αυτά προγράμματα διασφαλίζει την πορεία και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης που έχουμε θέσει γιατί απλά μας δεσμεύουν να εναρμονιστούμε υλοποιώντας συστήματα συλλογικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τα οποία να είναι τεχνικά και νομικά συμβατά με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου όπως λέχθηκε κατά την διάσκεψη θα είναι ο συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος του πρώτου έργου σε τοπικό επίπεδο. Ο γενικός συντονιστής γι αυτό το έργο είναι το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ονομασία eHealthNetwork. Τα έργα αυτά στοχεύουν στο κτίσιμο της κατάλληλης υποδομής και τη δημιουργία προτύπων για την υλοποίηση της Διασυνοριακής Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και την διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των Εθνικών Συστημάτων Υγείας. Η υλοποίηση της τεχνικής υποδομής του ΓεΣΥ πρέπει να εναρμονιστεί με αυτά τα έργα. Το πρώτο έργο ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο και τα πρώτα του παραδοτέα παρουσιάστηκαν την περασμένη βδομάδα σε συνάντηση της Ομάδας Έργου και χρηστών του συστήματος που έγινε στο Υπουργείο Υγείας. Το δεύτερο έργο ξεκινά την 1η Μαρτίου 2018 και έρχεται συμπληρωματικά να ενισχύσει το πρώτο με την ανταλλαγή πληροφοριών υγειονομικής περίθαλψης και πληροφοριών κοινωνικής ασφάλισης.


Παράλληλα με τα πιο πάνω εκπονήθηκε στρατηγικό πρόγραμμα για την ηλεκτρονική υγεία και ετοιμάστηκε υπό την εποπτεία του Συμβούλου του Προέδρου και αντίστοιχο ειδικό Νομοσχέδιο. Το Νομοσχέδιο εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο και με την ψήφιση του από τη Βουλή θα αποτελέσει τον Νόμο Περί Ηλεκτρονικής Υγείας που θα καθορίζει το περιεχόμενο, και θα ρυθμίζει την λειτουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη στην Δημοκρατία και διασυνοριακά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Νόμος αυτός θα διασφαλίζει επίσης την εμπιστευτικότητα των προσωπικών και ιατρικών δεδομένων, την πρόσβαση σε αυτά από τους πάροχους υπηρεσιών υγείας, καθώς επίσης το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δεδομένων με σαφή την ασθενοκεντρική προσέγγιση.

Στην ετοιμασία του Νομοσχεδίου για την Ηλεκτρονική Υγεία συνέβαλαν με εποικοδομητικές παρατηρήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως π.χ. η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, η Υπηρεσία Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών κ.α.. Το έργο του Συμβούλου στηρίχθηκε κατά τους τελευταίους μήνες από την Adhoc Επιτροπή Ηλεκτρονικής Υγείας που διόρισε ο Υπουργός Υγείας και λειτουργεί στο πρότυπο που προβλέπει ο υπό ψήφιση Νόμος για την Ηλεκτρονική Υγεία.

Τα δύο έργα

Ανάπτυξη γενικών υπηρεσιών διασυνοριακής ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο

Μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικτύου για την ηλεκτρονική υγεία, eHealth Network, του οποίου η Κύπρος είναι μέλος, και για συμμόρφωση προς την Οδηγία 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης, αποφασίστηκε, για διευκόλυνση της διασυνοριακής περίθαλψης, η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας για ανταλλαγή πληροφοριών των ασθενών μεταξύ των κρατών μελών του δικτύου, με τη μορφή: 1. περιληπτικού ιατρικού ιστορικού (patientsummary) και 2. ηλεκτρονικής συνταγογράφησηςeP (eprescription). Κάθε χώρα μέλος θα αναπτύξει το ηλεκτρονικό εθνικό σημείο επαφής μέσω του οποίου θα αποστέλλονται και θα παραλαμβάνονται συμφωνημένα στοιχεία του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου και της ηλεκτρονικής συνταγής για ασθενείς που χρειάζεται να περιθαλφθούν εκτός της χώρας τους σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Ο κύριος στόχος αυτής της εφαρμογής είναι η ανταλλαγή των πληροφοριών του ασθενή διασυνοριακά σε κοινή μορφή και μέσω ενός ασφαλούς δικτύου πρόσβασης.

Το έργο αναπτύσσεται ταυτόχρονα από 17 χώρες μέλη του eHealth Network ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα προχωρήσουν σύντομα αφού τύχουν θετικής αξιολόγησης. Η ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνεται μεταξύ δύο χωρών αφού πρώτα περάσουν από σχετικό έλεγχο και αφού υπογράψουν συμφωνία μεταξύ τους.

Για το σκοπό αυτό αναπτύχθηκε διαδικτυακό σύστημα μέσω του οποίου οι γιατροί του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δεδομένα αυτά ηλεκτρονικά. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ικανοποιεί επίσης και την νέα νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι το NCPeH και αντίστοιχη δομή για τη λειτουργία του θα είναι τελικά αρμοδιότητα της Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, όταν αυτή συσταθεί με την ψήφιση του Νόμου περί Ηλεκτρονικής Υγείας. Μέχρι τότε λειτουργεί κάτω από το Υπουργείο Υγείας.

Κυπριακή ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων κοινωνικής ασφάλισης

Κύριος στόχος του προγράμματος αυτού είναι να υποστηρίξει τις προσπάθειες της ψηφιακής στρατηγικής της Κύπρουγια προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τον Κύπριο και Ευρωπαίο πολίτη. Πιο συγκεκριμένα, το έργο θα καλύπτει τον Κύπριο πολίτη που διακινείται στην Ευρώπη, και τον Ευρωπαίο πολίτη που διακινείται στην Κύπρο προσφέροντας την δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών υγειονομικής περίθαλψης και πληροφοριών κοινωνικής ασφάλισης.

Τα οφέλη της υλοποίησης του έργου αναμένεται ότι θα είναι τα ακόλουθα: (i) απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση μέσω του Ευρωπαϊκού δικτύου υποστηρίζοντας κυρίως την ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την παροχή εγκαίρως των απαραίτητων πληροφοριών στον πολίτη, και (ii) συμβολή στην ασφάλεια των πληροφοριών μειώνοντας τη συχνότητα των σφαλμάτων και των καθυστερήσεων και παρέχοντας γρήγορη πρόσβαση στον πολίτη, αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα και την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς το κοινό.

Η υλοποίηση του έργου χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ConnectedEuropeFacility 2014-2020 (CEF) για τη περίοδο Μάρ. 2018 – Φεβ. 2020 κατόπιν ανταγωνιστικής πρότασης που υπεβλήθη με πρωτοβουλία του εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Υγείας του Πανεπιστήμιο Κύπρου και συμμετέχουν, το Υπουργείο Υγείας ως εταίρος, και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεωνως συντονιστής της Κυπριακής συμμετοχήςμαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X