ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:28
 

50 από τους 140 προσωπικούς ιατρούς του δημοσίου εγράφησαν στο ΓεΣΥ

Στόχος είναι να εγγραφούν όλοι, ανέφερε στην επιτροπή Υγείας, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Ν. Πολύζος

Του Νικόλα Πέτρου

Συζήτηση κατά άρθρο επί των κανονισμών των προσωπικών ιατρών πραγματοποιήθηκε το πρωινό της Πέμπτης κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Στη συνεδρία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου και Άθως Τσινωντίδης,  ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Νίκος Πολύζος, και η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση. 

Το άρθρο του νόμου το οποίο αναφέρεται στο όριο ηλικίας των δικαιούχων που θα εγγράφονται στους παιδιάτρους και στους προσωπικούς ιατρούς, συζητήθηκε έντονα μεταξύ άλλων κατά τη σημερινή συνεδρία. Βάσει των όσων αναφέρθηκαν στους παιδίατρους θα εγγράφονται τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 18 ετών, ενώ στην περίπτωση που δεν θα εγγραφεί επαρκής αριθμός παιδιάτρων στο ΓεΣΥ, θα υπάρχει η δυνατότητα τα παιδιά να εγγραφούν σε προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες, κάτι το οποίο έφερε τις αντιδράσεις από τους εκπροσώπους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΥ, Θωμά Αντωνίου, αυτή η πρόνοια έγινε για να υπάρχει η δυνατότητα τα να εγγράφονται τα παιδιά στους προσωπικούς ιατρούς σε περίπτωση που δεν υπάρξει ο επιθυμητός αριθμός συμμετοχής των παιδιάτρων στο Σύστημα, ούτως ώστε να μην μείνουν ακάλυπτα.

Mεγάλη αναμένεται να είναι και η στήριξη από τον δημόσιο τομέα σε σχέση με την πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας.

Αντιδρώντας η γραμματέας του ΠΙΣ, Αναστασία Συμεού, ανέφερε πως έχουν λάβει τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιάτρων για το συγκεκριμένο σημείο η οποία εξηγεί πως σε όποια Συστήματα Υγείας υιοθετήθηκε κάτι ανάλογο, δηλαδή προσωπικό ιατρός να εξετάζει παιδί, δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα. Επιπρόσθετα η κ. Συμεού, εξήγησε πως είναι διαφορετική η ειδικότητα που λαμβάνει ένας παθολόγος η γιατρός γενικής ιατρικής και άλλη που λαμβάνει ένας παιδίατρος. Ωστόσο, η εν λόγω συζήτηση δεν επεκτάθηκε περαιτέρω γιατί κρίθηκε εκτός διαδικασίας.

Από εκεί και πέρα μεγάλη αναμένεται να είναι η στήριξη από τον δημόσιο τομέα σε σχέση με την πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας. Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Νίκος Πολύζος, τι δεδομένη στιγμή υπάρχουν 140 συνολικά προσωπικοί ιατροί στα κέντρα υγείας, με τους 132 εξ αυτών να είναι για ενήλικες (παθολόγοι – γενικής ιατρικής), και υπόλοιπους 8 να είναι για παιδιά (παιδίατροι). Σημείωσε δε, πως μέχρι στιγμής στο Σύστημα έχουν εγγραφεί 50 ιατροί από τους προαναφερόμενους, ενώ στόχος είναι να συμβληθούν και οι υπόλοιποι 90 στον ΟΑΥ. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στους καταλόγους του ΟΑΥ συνολικά 220 γιατροί, με τους 170 εξ αυτών όπως φαίνεται να προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X