ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλαλούμ διαχείρισης με φόντο το πεντάμηνο βρέφος

Διαφάνηκε εκ νέου η απουσία συνδετικών κρίκων που να ενώνουν τους θεσμούς μεταξύ τους

Κατώτεροι των περιστάσεων παρουσιάστηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς οι οποίοι κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα περιστατικό το οποίο χρίζει ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Με αφορμή την υπόθεση του πεντάμηνου βρέφους το οποίο διαγνώστηκε με ρήξη του παρθενικού υμένα την περασμένη Τετάρτη (20/02), διαφάνηκε εκ νέου η απουσία συνδετικών κρίκων που να ενώνουν τους θεσμούς μεταξύ τους για να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στα όποια περιστατικά τίθενται ενώπιον τους.

Η λανθασμένα τεράστια έκταση που πήρε το πρώτο 24ώρο το όλο θέμα, σε συνδυασμό με τη σιγή ιχθύος που επικράτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς κατά το δεύτερο 24ώρο, μαρτυρά το σφάλμα που έγινε και σε αυτή την περίπτωση, πλήττοντας ωστόσο όχι μόνο μια οικογένεια αλλά και ένα αθώο βρέφος.

Διχογνωμία μεταξύ δηλώσεων

Η διχογνωμία που παρατηρήθηκε μεταξύ των δηλώσεων του Βοηθού Διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινική, Ευθύμιου Τσιβιτανίδη και του Διευθυντή του Μακάρειου Νοσοκομείου, Ανδρέα Νεοφύτου, γέννησε πολλούς προβληματισμούς και ερωτήματα σε σχέση τους διοικητικούς χειρισμούς της διεύθυνσης του νοσοκομείου.

Από τη μια ο κ. Τσιβιτανίδης έκανε λόγο για βιασμό του βρέφους, ενώ από την άλλη ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για κακοποίηση, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν φαίνεται να υπάρχει βιασμός. Το να προβεί ωστόσο ένας εμπλεκόμενος φορέας σε δημόσια τοποθέτηση χωρίς να αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα που έχει ο λόγος του δεδομένη στιγμή, δημιουργώντας έτσι ένα κομφούζιο και να διαψευσθεί στη συνέχεια από ένα άλλο φορέα, δεν είναι κάτι που πρωτοεμφανίζεται στην κυπριακή κοινωνία.

Υπόθεση Petrava

Κάτι παρόμοιο παρατηρήθηκε και στην υπόθεση της 46χρονης Petrana η οποία βρέθηκε νεκρή σε αγροτική περιοχή στη Γεροσκήπου. Κατά την πρώτη νεκροτομή που διενεργήθηκε επί της σορού της, η ιατροδικαστική ομάδα διέγνωσε πως ο θάνατος της προήλθε από αγροτικό μηχάνημα, κάτι το οποίο "πέρασε" και προς το ΜΜΕ, ενώ στη συνέχεια μετά από τέσσσερις συνολικά νεκροτομές διαπιστώθηκε πως τελικά ο θάνατος της προήλθε από επίθεση σκύλων.

Αξίζει να τονιστεί πως τα λάθη του παρελθόντος θα έπρεπε να στέκονταν η αφορμή στο να βελτιωθεί η όλη κατάσταση και να μπουν οι διαδικασίες σε μια σειρά αντί να υποβόσκει διαρκώς η ερώτηση του αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο. Ένα πρωτόκολλο το οποίο πιθανώς να είναι κλειδωμένο και ξεχασμένο στα συρτάρια του Υπουργείου Υγείας.

Δικαστική έρευνα

Από εκεί και πέρα τα λάθη είναι εκεί και ο υπουργός Υγείας διέταξε διοικητική έρευνα προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο η διεύθυνση του Μακάρειου Νοσοκομείου τήρησε το πρωτόκολλο αλλά και το αν οι δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν από τον ιατρό Ευθύμιο Τσιβιτανίδη ήταν τεκμηριωμένες.

Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Υγείας διατάζει διοικητική έρευνα. Κάτι αντίστοιχο έπραξε και για την υπόθεση του 34χρονου από την Λάρνακα ο οποίος απεβίωσε προς λίγων ημερών λόγω της γρίπης Α, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξαν οι οποιεσδήποτε διοικητικές παραλείψεις ή λάθη εκ μέρους του προσωπικού των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας και Λευκωσίας. Σημειώνεται δε, πως το στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας λαμβάνονται καταθέσεις και περισυλλέγονται στοιχεία από τον υπεύθυνο που ορίζει το Υπουργείο για να διεξάγει την έρευνα ούτως ώστε να βγει ένα τελικό συμπέρασμα.

Ευθύνες τέταρτης εξουσίας

Μερίδιο ευθύνης σαφέστατα έχουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε αυτό το αλαλούμ που παρατηρείται όντας αντιμέτωποι με τέτοια πρωτοφανή περιστατικά. Κάτι που απασχολεί από χθες το δημόσιο διάλογο και τοποθέτηση από την Ένωση Συντακτών. 

 «Τα ΜΜΕ ασφαλώς φέρουν ευθύνη για την εσφαλμένη τροπή που πήρε η πληροφόρηση για το συμβάν. Όταν όμως γιατρός που εξέτασε το νήπιο, επικαλούμενος 35χρονη εμπειρία, ισχυρίζεται βιασμό, τι όφειλαν να μεταδώσουν; Κακώς υπεδείχθη η εθνικότητα. Δεν είναί ουσιώδες στοιχείο της είδησης». 

Αυτά ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Γιώργος Φράγκος για το θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση