ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αύξηση νέων περιστατικών Aids στην Κύπρο το 2017

Θα καταγραφούν πάνω από 80 νέες μολύνσεις από τον ιό HIV

ΚΥΠΕ

Αύξηση των νέων οροθετικών περιστατικών του ιού HIV/AIDS καταγράφεται στην Κύπρο από Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017, ενώ εκτιμάται πως οι νέες μολύνσεις θα είναι περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο πέρσι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV και ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Aids (1η Δεκεμβρίου), ο Γραμματέας και Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS στην Κύπρο, Χρίστος Κρασίδης, είπε ότι τα στοιχεία που κατέχει η Κίνηση μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, καταγράφουν αυξητική τάση, με τις νέες μολύνσεις να είναι περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο το 2016.

Όπως εκτιμά ο κ. Κρασίδης, το τρέχον έτος αναμένεται να κλείσει με αύξηση και πιο συγκεκριμένα ότι θα καταγραφούν πάνω από 80 νέες μολύνσεις από τον ιό HIV.

Επίσημα στοιχεία Υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με τα Εθνικά Επιδημιολογικά Δεδομένα, τα οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, 79 νέα οροθετικά περιστατικά του ιού HIV/AIDS καταγράφηκαν στην Κύπρο το 2016, που αφορούν κυρίως πρόσωπα της παραγωγικής ηλικίας.

Οι μεγαλύτεροι αριθμοί σε αναλογία 8 προς 1 αφορούν ομοφυλόφιλους άντρες και νεαρές ηλικίες από 20 μέχρι 39 χρονών.
Αν και οι αριθμοί των νέων περιστατικών κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με το 2015, έτος κατά το οποίο καταγράφηκαν 80 νέα περιστατικά, εντούτοις παρατηρείται αυξητική τάση, αφού οι αριθμοί διπλασιάστηκαν, σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2010 καταγράφηκαν 41 περιστατικά, το 2011 καταγράφηκαν 54, το 2012 καταγράφηκαν 58, το 2013 καταγράφηκαν 54, το 2014 καταγράφηκαν 55, το 2015 καταγράφηκαν 80 και το 2016 καταγράφηκαν 79 νέα περιστατικά.

Στοιχεία από τις εξετάσεις ταχείας διάγνωσης για τον HIV

Σύμφωνα με τον κ. Κρασίδη, το «Cy Checkpoint» (Κέντρο Ενημέρωσης, Εξέτασης και Πρόληψης της Κίνησης Συμπαράστασης για το Aids) προβαίνει από το 2015 σε τις εξετάσεις ταχείας διάγνωσης για τον HIV, εξηγώντας πως τα συγκεκριμένα τεστ γίνονται με την εποπτεία και τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κρασίδης, σε ολόκληρη την Κύπρο είχαν διενεργηθεί το 2015 συνολικά 239 τεστ HIV εκ των οποίων τα 236 ήταν αρνητικά.

Σημείωσε πως το 2016 έγιναν 607 τεστ, εκ των οποίων τα 4 αντέδρασαν και τα 603 ήταν αρνητικά, ενώ μέχρι τις 24 Νοεμβρίου του 2017 έγιναν 637 τεστ με έξι αντιδρώντα, δηλαδή 631 τεστ ήταν αρνητικά.

Είπε ότι συνολικά έχουν γίνει τα τελευταία δυόμισι χρόνια 1.483 τεστ, εκ των οποίων τα 13 αντέδρασαν, για να προσθέσει ότι αυτά τα νούμερα συμπεριλαμβάνονται στους αριθμούς του Υπουργείου Υγείας.

Εξήγησε ακόμα πως τα συγκεκριμένα τεστ γίνονται με την εποπτεία και τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας και διενεργούνται σε πανεπιστήμια, σε κεντρικά σημεία πόλεων, σε νυχτερινά κέντρα, σε καφετέριες.

Τι είναι οι εξετάσεις ταχείας διάγνωσης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κρασίδης είπε πως οι εξετάσεις ταχείας διάγνωσης διενεργούνται και στην Ευρώπη σε όλα τα «Checkpoint» (Κέντρα Ενημέρωσης, Εξέτασης και Πρόληψης του HIV), σημειώνοντας πως τα συγκεκριμένα τεστ βγάζουν αποτέλεσμα σε 60 δευτερόλεπτα, με αίμα που λαμβάνεται με ένα μικρό τρύπημα στο δάκτυλο.

«Εμείς κάνουμε τις εξετάσεις ταχείας διάγνωσης, αλλά δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε θετικό αποτέλεσμα. Οπόταν αυτά τα άτομα πρέπει να κάνουν ένα δεύτερο και ένα τρίτο τεστ επιβεβαιωτικό, άρα τα συνδέουμε εμείς με το Υπουργείο Υγείας και τη Γρηγόρειο Κλινική, όπου δίδεται στο δημόσιο το δεύτερο τεστ και το τρίτο επιβεβαιωτικό και εφόσον είναι επιβεβαιωτικά τα τεστ μιλάμε πλέον για νέες μολύνσεις», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι τα συγκεκριμένα τεστ είναι πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά, με το βαθμό ευαισθησίας τους να αγγίζει το 99,7% σε περίπτωση που υπάρχει αντίδραση στο αποτέλεσμα και το 100% σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι επειδή είναι τεστ αντισωμάτων δεν ελέγχουν τους τελευταίους τρεις μήνες από την ημερομηνία που γίνεται η εξέταση.

Εξετάσεις ταχείας διάγνωσης και για τη Σύφιλη

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κρασίδης , το «Cy Checkpoint» προβαίνει από το 2015 και σε τις εξετάσεις ταχείας διάγνωσης για τη σύφιλη, με τα στοιχεία να καταδεικνύουν αυξητική τάση.

Είπε ότι το 2015 είχαν διενεργηθεί 44 τεστ, εκ των οποίων τα δύο ήταν αντιδρώντα και τα 42 αρνητικά, ενώ το 2016 έγιναν 327 τεστ, εκ των οποίων αντέδρασαν τα 4, δηλαδή 323 ήταν αρνητικά.

Για το 2017 είπε ότι μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 377 τεστ, εκ των οποίων τα 8 αντέδρασαν, για να σημειώσει ότι συνολικά έχουν γίνει 748 τεστ, εκ των οποίων τα 14 ήταν αντιδρώντα σε σύφιλη και τα 734 αρνητικά.

Τα οροθετικά άτομα με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν μεταδίδουν τον ιό

Ο κ. Κρασίδης ξεκαθάρισε πως τα οροθετικά άτομα με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν μεταδίδουν τον ιό, εξηγώντας πως εάν το άτομο γνωρίζει ότι είναι οροθετικό ξεκινά τη φαρμακευτική του αγωγή και το ιικό φορτίο, κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο χρόνο της θεραπείας του ατόμου θα φτάσει σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.

«Αυτό σημαίνει», είπε, «ότι προστατεύεται και η υγεία του ατόμου και σταματά το άτομο να είναι μεταδοτικό. Έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένας οροθετικός που ζει με τον HIV και το ιικό του φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό, ούτε με σεξ χωρίς προφύλαξη».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα άτομα αυτά πάντα παροτρύνονται να χρησιμοποιούν προφυλακτικό, αλλά πρόσθεσε ότι στην Κύπρο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως μέθοδος σε ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν και ο ένας από τους συντρόφους είναι οροθετικός.

Επικαλούμενος αποδεδειγμένα στοιχεία και έρευνες, ο κ. Κρασίδης είπε πως αυτά καταδεικνύουν πως «δεν έχει γίνει ούτε μία μετάδοση από οροθετικά άτομα με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο».

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένη έρευνα του εξωτερικού, είπε πως τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι στις 58 χιλιάδες σεξουαλικές επαφές μεταξύ ενός οροθετικού ατόμου και ενός αρνητικού, χωρίς προφύλαξη, δεν υπήρξε ούτε μία μετάδοση, για να σημειώσει ότι πρόσφατα το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επιβεβαίωσε τα στοιχεία αυτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση