ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεκαπέντε περιστατικά καρκίνου με κακοήθεια ανά χίλιες μαστογραφίες

Έχουν γίνει περίπου περισσότερες από 200 χιλιάδες μαστογραφίες παγκύπρια και έχουν σταλεί 500 χιλιάδες προσκλήσεις σε γυναίκες ηλικίας 50 μέχρι 69 χρονών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στις 1000 μαστογραφίες που γίνονται στην Κύπρο παρατηρούνται περίπου 15 περιστατικά καρκίνου του μαστού με κακοήθεια, σύμφωνα με τη Συντονίστρια του Προγράμματος Πληθυσμιακού Μαστογραφικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Μαστού, Μηλίτσα Κουζάλη.

Σε δηλώσεις της η κ. Κουζάλη είπε πως από τον Ιούλιο του 2003, που ξεκίνησε πιλοτικά το Πρόγραμμα Πληθυσμιακού Μαστογραφικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Μαστού, έχουν γίνει περίπου περισσότερες από 200 χιλιάδες μαστογραφίες παγκύπρια και έχουν σταλεί 500 χιλιάδες προσκλήσεις σε γυναίκες ηλικίας 50 μέχρι 69 χρονών, οι οποίες εντοπίζονται από το αρχείο πληθυσμού.

Όπως σημείωσε η κ. Κουζάλη κατά τη περίοδο αυτή έχουν εντοπιστεί περίπου 3.000 περιστατικά με κακοήθη καρκίνο του μαστού, για να προσθέσει πως ο αριθμός των δικαιούχων γυναικών είναι 85 χιλιάδες.

Σταδιακή Επέκταση του Προγράμματος

Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ από πότε λειτουργεί το Πρόγραμμα Πληθυσμιακού Μαστογραφικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Μαστού, η κ. Κουζάλη είπε πως το Πρόγραμμα εισήχθη δοκιμαστικά τον Ιούλιο του 2003 στο Κέντρο Υγείας Αγλαντζιάς, ώστε να αποκτηθούν εμπειρίες που θα επέτρεπαν την σταδιακή επέκταση του Προγράμματος.

Όπως συμπλήρωσε σήμερα το Πρόγραμμα λειτουργεί σε παγκύπρια βάση, με πέντε Κέντρα Μαστογραφίας σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο, Λάρνακα και Αμμόχωστο.

«Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν σε όλες τις γυναίκες που έχουν κυπριακή πολιτική ταυτότητα, δικαιούχοι και μη δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι γυναίκες προσκαλούνται να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα με προσωπική επιστολή που αποστέλλεται από το Υπουργείο Υγείας», ανέφερε η Συντονίστρια του Προγράμματος.

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχουν λίστες αναμονής στα συγκεκριμένα Κέντρα, εξήγησε πως οι γυναίκες που τηλεφωνούν για να κλείσουν το ραντεβού τους εξυπηρετούνται άμεσα, το αργότερο μέσα σε ένα μήνα.

Ανέφερε ακόμα πως «η πρόσκληση και η εξέταση επαναλαμβάνονται κάθε δύο χρόνια και για κάθε μαστογραφία λαμβάνονται τέσσερις λήψεις, δύο για κάθε μαστό», για να προσθέσει πως «γίνεται γνωμάτευση κάθε μαστογραφίας από δύο ανεξάρτητους Ιατρούς Ακτινολόγους και εκεί που χρειάζεται γίνεται και τρίτη γνωμάτευση».

Σε ό,τι αφορά στα ύποπτα περιστατικά, είπε πως αυτά «παραπέμπονται για επιπρόσθετες εξετάσεις, όπως κλινική εξέταση, εξέταση υπερήχου, βιοψία και για θεραπεία», σημειώνοντας ότι «όλες οι μαστογραφίες Παγκύπρια αποστέλλονται στο Κέντρο Μαστογραφίας στην Αγλαντζιά και μετά τη γνωμάτευση των Ιατρών Ακτινολόγων γίνεται καταγραφή αξιολόγησης και ενημέρωση των επαρχιών από τη Συντονίστρια του Προγράμματος».

«Εκεί όπου χρειάζεται γίνεται στο τμήμα μας περαιτέρω εξέταση με υπερηχογράφημα και επανέλεγχο μαστογραφίας σε 6 μήνες ή ένα έτος αναλόγως», πρόσθεσε.

Λειτουργία των ψηφιακών μαστογράφων

Η κ. Κουζάλη είπε πως το 2012 έγινε η εγκατάσταση και λειτουργία των ψηφιακών μαστογράφων στα Κέντρα σε παγκύπρια βάση, σημειώνοντας πως τα τελευταία χρόνια λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης και διαχείρισης της εικόνας της μαστογραφίας ( PACS).

Είπε, τέλος, ότι γενικός στόχος του Προγράμματος είναι η πρόωρη ανίχνευση ή/και η πρόληψη του καρκίνου του μαστού και η μείωση της θνησιμότητας από το καρκίνο του μαστού μέσω της συνειδητοποιημένης και μαζικής συμμετοχής των γυναικών της Κύπρου σε οργανωμένο πληθυσμιακό έλεγχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση