ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:04
 

Φαρμακευτικές: Να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες για φάρμακα

Είναι κεφαλαιώδους σημασίας ο ορθός καθορισμός του προϋπολογισμού για κάλυψη όλων των αναγκών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο προϋπολογισμός για το φάρμακο στο ΓεΣΥ θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικός των αναγκών, αναφέρει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ) σε σημερινή ανακοίνωσή του μετά την Έκτακτη Γενική συνέλευση του που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου.

Ο ΣΦΕΚ αναφέρει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές δαπάνες των Κυπρίων για φάρμακα το 2018 και με πρόβλεψη για λογική αύξηση μέσα στο 2019 και άλλοι παράγοντες όπως είναι οι αγορές από τα κατεχόμενα και από την Ελλάδα και το αυξημένο κόστος αποθήκευσης και διανομής.

«Είναι κεφαλαιώδους σημασίας ο ορθός καθορισμός του προϋπολογισμού για κάλυψη όλων των αναγκών. Δεν είναι δυνατόν με τα ίδια ποσά που επενδύονται σήμερα για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών, που είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, να αναμένεται να προσφερθούν ποιοτικότερες και περισσότερες υπηρεσίες φαρμακευτικής περίθαλψης», αναφέρεται.

Σχετικά με το θέμα των rebates (ανταποδοτικότητας) ο ΣΦΕΚ ζητά από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να το χειρισθεί σωστά, δηλαδή οι εκπτώσεις που ζητούνται να μην είναι υπερβολικά ψηλές, ώστε να θέσουν σε κίνδυνο την παρουσία και διαθεσιμότητα των υφιστάμενων αλλά και νέων φαρμάκων στην μικρή αγορά της Κύπρου.

Όσον αφορά το clawback (επιστροφή χρημάτων στον ΟΑΥ σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού) η Γενική Συνέλευση πιστεύει ακράδαντα ότι αυτή η πρόνοια μπορεί να εξετασθεί για πιθανή εφαρμογή μετά από πέντε χρόνια έτσι ώστε να υπάρχει ικανοποιητικό ιστορικό από την λειτουργία του ΓεΣΥ και αφού διαπιστωθεί η συμπεριφορά της αγοράς του φαρμάκου σε περιβάλλον ΓεΣΥ.

«Είναι απαράδεκτο να καλούνται οι πάροχοι να καλύψουν τις οποιεσδήποτε υπερβάσεις στον προϋπολογισμό όταν μάλιστα η ευθύνη για τον καθορισμό των αναγκών και η κάλυψη τους ανήκει εξ ολοκλήρου στον ασφαλιστικό οργανισμό», αναφέρεται.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση χαιρετίζει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το ΓεΣΥ, γιατί ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κυπριακό Κράτος χρειάζεται ένα καθολικό υγιές σύστημα υγείας. Όπως αναφέρεται, το απαιτεί ο Κύπριος ασθενής και το δικαιούται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Συνάντηση Αβέρωφ-Ακιντζί στην κατεχόμενη Κερύνεια

«Τα γνωστά τετριμμένα επικοινωνιακά κόλπα του ασόβαρου Προέδρου του ΔΗΣΥ που στερούνται μονίμως ουσίας ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  21:53

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Είμαστε εύκολοι δανειστές, παρέχουμε μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση δανείων. Προσφέρουμε ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  19:09

Αναστασιάδης: Δεν υπήρξε διασπάθιση δημόσιου χρήματος κατά τη θητεία μου

«Χαχαχα Χαχαχα Χαχαχα Εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι Πουλήστε ακόμα ένα διαβατήριο η ξεπουλήστε ...»
Yiannos  |  14:00

Αναστασιάδης: Εκτός συνταγματικού πλαισίου ο Γ. Ελεγκτής

«Στην χώρα της Μπανανίας όπου εμείς ζούμε, με την διαφθορά, τις δολοπλοκίες και τα μαγειρέματα στην πλάτη ...»
Yiannos  |  13:06

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X