ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:51
 

ΓεΣΥ: Έφθασε η ώρα της κρίσης

ΟΑΥ, ΠΙΣ και υπ. Υγείας συναντιόνται για να διαφανεί αν θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ιατρών και Οργανισμού

Του Νικόλα Πέτρου

Μια εκ των κρισιμότερων συναντήσεων για το ΓεΣΥ θα έχουν το μεσημέρι της Πέμπτης ΟΑΥ, ΠΙΣ και υπ. Υγείας στο Υπουργείο Υγείας. Η εν λόγω συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε συνέχεια του εντατικού διαλόγου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα μεταξύ Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας προκειμένου να διαφανεί αν έχουν εξευρεθεί συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών οι οποίες θα σταθούν ικανές να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει, και να μην προκύψουν άλλες συγκρούσεις ενόψει των τελικών διεργασιών που γίνονται για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΑΥ από την περασμένη Παρασκευή 28 Νοεμβρίου απέστειλε επιστολή στον ΠΙΣ όπου καταγράφει τα όσα συμφωνήθηκαν προφορικώς κατά τις συναντήσεις των δύο πλευρών. Η ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου αναμένεται να ανέβει τα σκαλιά του Υπουργείου Υγείας και να δώσει τις τελικές της απαντήσεις ούτως ώστε να διαφανεί ποια στάση θα επιλέξουν να κρατήσουν τελικώς απέναντι στο ΓεΣΥ. Εξάλλου, όπως πληροφορείται η «Κ» οι εν λόγω προτάσεις που δόθηκαν γραπτώς από τον ΟΑΥ στον ΠΙΣ είναι πιθανότατα η τελευταία παραχώρηση που προτίθεται να κάνει Οργανισμός αναφορικά με τα όσα ζητούν οι ιατροί.

Οι συγκλίσεις

Νοουμένου πως ΟΑΥ και ΠΙΣ ξεκαθάρισαν πως δεν θα κάνουν την οποιαδήποτε τοποθέτηση αναφορικά με τα όσα συζήτησαν στις συναντήσεις τους, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα επακριβή σημεία που καταγράφονται στην επιστολή του Οργανισμού, ωστόσο όπως πληροφορείται η «Κ», κατά τη διάρκεια του διαλόγου έχουν συμφωνηθεί τρία σημεία.

Το πρώτο σημείο αφορά την προϋπόθεση που έθεσε ο ΠΙΣ για διαχωρισμό της αμοιβής του γιατρού από αυτή του νοσηλευτηρίου. Συγκεκριμένα, ο ΟΑΥ φέρεται να είναι θετικός στο να γίνετε αυτός ο διαχωρισμός με την προϋπόθεση όμως αυτό να έχει συμφωνηθεί προηγουμένως μεταξύ νοσηλευτηρίου και ιατρού. Η δεύτερη σύγκλιση έχει να κάνει με την αύξηση των απολαβών των προσωπικών ιατρών και των παιδιάτρων κατά 20%. Σημειώνεται δε, ότι η εν λόγω αύξηση θα είναι εντός του σφαιρικού προϋπολογισμού του Συστήματος, κάτι που φαίνεται να ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τον ιατρικό κόσμο.

Το τρίτο σημείο που έχει συμφωνηθεί είναι η εγγύηση της τιμής μονάδας (για ορισμένο διάστημα), για τους ειδικούς γιατρούς, η οποία υπολογίζεται στα 15 ευρώ. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», ο ΟΑΥ αποδέχθηκε η εγγύηση της τιμής μονάδας για τους ειδικούς γιατρούς να μην πέσει κάτω από 13 ευρώ αλλά ούτε και να ξεπεράσει τα 17 ευρώ.

Ετοιμάζει αντιπρόταση ο υπουργός

Εναλλακτική πρόταση σχετικά με το αίτημα των γιατρών να ασκούν την ιδιωτική ιατρική σε περιβάλλον ΓεΣΥ φέρεται να ετοιμάζει ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, δεδομένου ότι Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ ξεκαθάρισαν κατ’ επανάληψη ότι δεν τίθεται κανένα θέμα να γίνει αποδεκτό το αίτημα των ιδιωτών ιατρών να ασκούν παράλληλα ιδιωτική ιατρική από τη στιγμή που θα είναι ενταγμένοι στο Σύστημα.

Άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Ιωάννου αναμένεται ότι θα θέσει ενώπιον της συνάντησης με τον ΠΙΣ αντιπρόταση η οποία θα προτείνει στους γιατρούς να λαμβάνουν συνεισφορά ύψους 25 ευρώ για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στους ασθενείς κατά τις μη εργάσιμες ώρες. Αν τελικώς ο υπουργός υποβάλει μια τέτοια πρόταση στον ΠΙΣ θα διαφανεί μετά το πέρας της συνεδρίας.

Υπό διερεύνηση οι καταγγελίες Οδυσσέα

Παράλληλα η σημερινή μέρα είναι εξίσου κρίσιμη και για την αυτονόμηση των δημοσιών νοσηλευτηρίων. Μετά τις καταγγελίες που εξαπέλυσε ο Γενικός Ελεγκτής σε βάρος του Γενικού Διευθυντή και του Πρόεδρου του ΟΚΥπΥ, η ηγεσία του Οργανισμού θα παρευρεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και να διερευνηθούν τα όσα ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Από την άλλη εντός του Υπουργείου Υγείας παρατηρείται να επικρατεί ένταση μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης από την Ελεγκτική Υπηρεσία για το εν λόγω ζήτημα, παρά τους ισχυρισμούς τους πως έχουν απαντήσεις για όλα όσα καταγγέλλει ο Γεν. Ελεγκτής. Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν o Γενικός Ελεγκτής, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και ο Λειτουργός του Υπουργείου Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X