ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:16
 

ΓεΣΥ: Εν αναμονή της γραπτής απάντησης του ΠΙΣ

Επεξεργάζονται τα δεδομένα τους οι γιατροί και μέχρι αύριο απαντούν σε ΠΙΣ και ΟΑΥ

Του Νικόλα Πέτρου

Σε νέο πλαίσιο μπαίνει η εφαρμογή του ΓεΣΥ μετά τη γραπτή απάντηση που απέστειλε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο σχετικά με τις πέντε προϋποθέσεις που θέτει ο Σύλλογος αλλά και μετά την έγκριση των κανονισμών των προσωπικών και ειδικών γιατρών από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Ιωάννου, προ ημερών, κάλεσε ΟΑΥ και ΠΙΣ να προσέλθουν στο τραπέζι του διάλογου υπό την παρουσία του για να εξευρεθούν οι κοινές συνιστάμενες ούτως ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η εφαρμογή του ΓεΣΥ. Το βράδυ της Τρίτης ο Παγκύπριος Ιατρικό Σύλλογος, σε επίπεδο σωμάτων, συνήλθε για να εξετάσει τις γραπτές απαντήσεις που έλαβε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τις πέντε προϋποθέσεις που θέτουν οι γιατροί προκειμένου να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Δείτε εδώ την γραπτή απάντηση του Υπουργού Υγείας στον ΠΙΣ

Υπενθυμίζεται πως κατά την γραπτή του απάντηση ο υπουργός Υγείας, ανέφερε εκ νέου ότι «αύξηση του ολικού προϋπολογισμού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφού έχει καθοριστεί βάσει νόμου και αναλογιστικών μελετών στη βάση των πραγματικών δαπανών στην Κύπρο για τις υπηρεσίες που θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ», ενώ σημείωσε, πως αυτό που δύναται να πραγματοποιηθεί, είναι επαναδιαπραγμάτευση και διαφοροποιήσεις στην ανακατανομή των κονδυλίων στις διάφορες κατηγορίες, στα πλαίσια του εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Σχετικά με την ολοκλήρωση της αυτονόμησης που ζητούν οι ιατροί πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου, λέει, ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει τεθεί η ολοκλήρωση τη αυτονόμησης ως προϋπόθεση για την έναρξη του ΓεΣΥ, τονίζοντας, πως «οι δύο μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας υλοποιούνται παράλληλα, αφού έχει ξεκαθαριστεί ουκ ολίγες φορές ότι η αυτονόμηση είναι μια εξελεγκτική διαδικασία και έχει ήδη αρχίσει».

Διαβάστε εδώ τα σχόλια του ΟΑΥ σχετικά με τις προϋποθέσεις του ΠΙΣ

Σε παρέμβαση του στο κρατικό κανάλι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ, Βάσος Οικονόμου, ανέφερε πως μελέτησαν τις γραπτές απαντήσεις που έλαβαν, τις συζήτησαν διεξοδικά και κατέληξαν στο συμπέρασμα να δώσουν γραπτή απάντηση προς τον ΟΑΥ και τον Υπουργό Υγείας. Ο κ. Οικονόμου, πρόσθεσε δε, πως επεξεργάζονται τα δεδομένα τους και μέχρι αύριο θα αποστείλουν τη γραπτή τους απάντηση. Ο κ. Οικονόμου συμπλήρωσε, ότι «πρέπει να προχωρήσουμε γιατί η πλειονότητα των γιατρών είναι υπέρ της εφαρμογής του ΓεΣΥ, αλλά έχουμε το δημοκρατικό δικαίωμα να διεκδικήσουμε την ασφάλεια και τα δικαιώματα μας ως εργαζόμενοι». Τόνισε δε, πως «προσπαθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε νόμιμα να εξασφαλίσουμε τα μέλη μας και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ιατρών που θα κληθούν να συμβληθούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Ο κ. Άντρος καλά κάνει να δει ψυχολόγο. Η εμμονή του να αντιπολιτεύετε έχει καταλήξει ασθένεια. »
ΑΚΑ  |  09:37

Σ.Κυριακίδου: Θλίψη και απογοήτευση για την ποινή στον παιδεραστή

«Γίνεται να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης το …γεγονός για αυτοπροβολή ως η …προστάτης των αδυνάτων; …δεν ...»
Ai Em  |  09:20

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση