ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:45
 

ΓεΣΥ: Γιατροί δημιουργούν προοπτικές για συγκλίσεις μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ

Στο επίκεντρο οι προθέσεις για το «σχέδιο συναντίληψης»

Του Νικόλα Πέτρου

Εκ νέου κινητικότητα προκύπτει στο ΓεΣΥ μετά τη στασιμότητα του διαλόγου μεταξύ Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Μετά από ένα περίπου 15πενθήμερο σιγής, μια παρασκηνιακή πρωτοβουλία μερίδας γιατρών φέρνει στο προσκήνιο Υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ και ΠΙΣ.

Συγκεκριμένα εντός των τελευταίων ημερών έφθασε στα χέρια του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ένα λεγόμενο «σχέδιο συναντίληψης», το οποίο έδωσε μια νέα προοπτική στο να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στον ιατρικό κόσμο και στον ΟΑΥ ενόψει της επερχόμενης εφαρμογής του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου. Όπως πληροφορείται η «Κ» στο εν λόγω σχέδιο υπάρχουν καταγεγραμμένα τα όσα συμφωνήθηκαν προφορικώς κατά τη συνάντηση των προαναφερθέντων με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπως επίσης μέτρο για να μη γίνεται κατάχρηση του συστήματος από δικαιούχους. Συνοπτικά, εντός του σχεδίου προτείνετε να μπει το ποσό των 20 ευρώ όταν ένας δικαιούχος υπερβεί ένα καθορισμένο αριθμό επισκέψεων στον προσωπικό του ιατρό, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό ενδεχόμενο υπερεσκεψιμότητας.

Δεν υιοθετεί ο ΠΙΣ

Παρά τις προοπτικές που δημιουργήθηκαν για εξεύρεση συγκλίσεων μεταξύ των δύο πλευρών, η επίσημη πλευρά του ΠΙΣ αρνείται την όποια εμπλοκή με το σχέδιο συναντίληψης το οποίο έφθασε στα χέρια του υπουργού. Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ, Βάσσος Οικονόμου, ανέφερε πως δεν υπάρχει απόφαση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ), ούτε έχει περάσει το έντυπο αυτό από το συμβούλιο για να εγκριθεί. Σημείωσε δε, πως «αυτό το έγγραφο μπορεί να δόθηκε από κάποιους άλλους καλόπιστα», προσθέτοντας, ότι αυτό που έχει σημασία, δεν είναι από ποιόν και πώς δόθηκε, άλλα ότι ακόμα και τη δεδομένη στιγμή να βρεθούν συναινετικές λύσεις. «Αν αυτό το έντυπο, συνέχισε, στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση εμείς θα εκφράσουμε την ευαρέσκεια μας και θα παραβλέψουμε τον μηχανισμό και τον τρόπο που πήγε».

Προθέσεις

Θετική στάση φαίνεται να έχει Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ ως προς το περιεχόμενο του «σχεδίου συναντίληψης». Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» ο υπουργός Υγείας, είδε θετικά αυτή την ανεπίσημη πρωτοβουλία των γιατρών ζητώντας παράλληλα από τον ΟΑΥ να εξετάσει αναλυτικά το έγγραφο και να του το αποστείλει σχόλια επί αυτού. Από την πλευρά του ΟΑΥ εξέτασε ήδη αυτό το σχέδιο, κάνοντας ορισμένες αλλαγές όσον αφορά το ύψος του αριθμού των επισκέψεων που ορίζει η πρόταση, για να εισαχθεί επιπλέον χρέωση (συμπληρωμή) στους δικαιούχους που τον ξεπερνούν. Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας παρουσιάζεται έτοιμος να δώσει το πράσινο φως προκειμένου να γίνει αποδεκτό αυτό το σχέδιο στην περίπτωση όμως που το υιοθετήσει επίσημα ο ΠΙΣ και διευκρινιστεί πως αποτελεί την τελική του πρόταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

Συνάντηση Αβέρωφ-Ακιντζί στην κατεχόμενη Κερύνεια

«Τα γνωστά τετριμμένα επικοινωνιακά κόλπα του ασόβαρου Προέδρου του ΔΗΣΥ που στερούνται μονίμως ουσίας ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  21:53

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Είμαστε εύκολοι δανειστές, παρέχουμε μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση δανείων. Προσφέρουμε ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  19:09

Αναστασιάδης: Δεν υπήρξε διασπάθιση δημόσιου χρήματος κατά τη θητεία μου

«Χαχαχα Χαχαχα Χαχαχα Εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι Πουλήστε ακόμα ένα διαβατήριο η ξεπουλήστε ...»
Yiannos  |  14:00

Αναστασιάδης: Εκτός συνταγματικού πλαισίου ο Γ. Ελεγκτής

«Στην χώρα της Μπανανίας όπου εμείς ζούμε, με την διαφθορά, τις δολοπλοκίες και τα μαγειρέματα στην πλάτη ...»
Yiannos  |  13:06

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X